Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΜΑΣ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.



   Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της άνοιξης, της ωραιότερης εποχής του χρόνου, όπου η φύση οργιάζει γεμάτη χρώματα και αρώματα. Μέσα στις τσιμεντουπόλεις όμως που είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε, αυτό περνάει σχεδόν απαρατήρητο και το διαπιστώνουμε μόνο αν κάνουμε μια βόλτα στην επαρχία. Τα τελευταία χρόνια πάντως όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, προσπαθούμε να δώσουμε μια νότα εξοχής στα μπαλκόνια ή στους λιγοστούς κήπους στις γειτονιές της Καβάλας.

   Αυτή είναι και η καλύτερη εποχή για να φυτέψουμε λουλούδια ή φυτά και να δώσουμε ζωή και χρώμα στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας επισκέπτονται τα θερμοκήπια και τα φυτώρια της περιοχής για την προμήθεια φυτών και λουλουδιών. Για ακόμη μια φορά  επισκεφτήκαμε τα φυτώρια Καζάκου στη Νέα Καρβάλη και πήραμε μια γερή δόση άνοιξης. Ζαλιστήκαμε από τα χρώματα και τα αρώματα που κυριαρχούν τους χώρους τους θερμοκηπίου. 


   «Αργήσαμε λίγο φέτος λόγω των παρατεταμένων βροχών, όμως τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να φυτευτούν τα εποχικά λουλούδια και φυτά, μας είπαν η Δάφνη, η Δήμητρα και ο Γρηγόρης. Κι αν αυτό γίνει με αγάπη, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο». Όλα είναι δική τους παραγωγή και τα περιποιούνται οικογενειακώς, αφού όλη η οικογένεια βρίσκετε μέσα στο θερμοκήπιο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

   Και δεν είναι η εποχή μόνο για τα λουλούδια. Υπάρχουν τα κηπευτικά, αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα, που καλό είναι κι αυτά να φυτεύονται την άνοιξη. Για τα κηπευτικά όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα άλλα, είναι η κατάλληλη εποχή να  φυτευτούν και σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη είδαμε και κάποια καινούργια φυτά που φέτος ζητά ο κόσμος να τα δοκιμάσει. Υγιεινά φυτά όπως τα υποφαές, τα Γκότζι Μπέρυ, τα Μύρτιλα, τα Μπλου Μπέρυ, τα Κράμπερι κ.α.

 Πρόκειται για εντελώς νέες στην Ελλάδα ποικιλίες που τελευταία έχει στραφεί ο κόσμος, αφού είναι υγιεινά και τα παίρνει δοκιμή. Ακόμη υπάρχουν τα νούφαρα που ζουν αποκλειστικά στο νερό, καθώς και κάποια σαρκοφάγα ή εντομοαπωθητικά φυτά όπως ο ευκάλυπτος λέμον και η αρμπαρόριζα λέμον, που μπορούν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και να στολίσουν μια γωνιά και να μας απαλλάξουν από τα ενοχλητικά έντομα.

   Τέλος μεγάλη ζήτηση έχουν και τα θαμνώδη αρωματικά όπως ρίγανη, μαϊντανός, μέντα, δίκταμο, φασκόμηλο, θυμάρι. Κι εδώ όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Μέχρι και για το κακό μάτι υπάρχει φυτό. Πρόκειται  για τον Απήγανο ή Ρούτα, ένα φυτό που διώχνει τα κακά πνεύματα και μάτια, όπως είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Μυρίζει όμως πολύ άσχημα και το χρησιμοποιούν ως απωθητικό για τα τετράποδα. 

   Τέλος με μια βόλτα που κάναμε στην Καβάλα, διαπιστώσαμε πως πολλοί συμπολίτες μας άρχισαν να περιποιούνται τους κήπους και τις βεράντες τους.

 Με αρκετό μεράκι σε λίγο καιρό, μπορεί να μετατραπούν σε μικρές όμορφες οάσεις λουλουδιών και πράσινου, σπάζοντας έστω και λίγο την μονοτονία του τσιμέντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου