Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Η οικονομική δυσπραγία του κόσμου όπως φαίνεται, έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμη και τις λαϊκές αγορές. Ο κόσμος που τις επισκέπτεται έχει λιγοστέψει κατά πολύ, ενώ κι αυτοί που κατεβαίνουν έχουν περιορίσει τις αγορές και τα ψώνια τους. Μάλιστα το περασμένο Σαββάτο στο παζάρι της Καβάλας, παραγωγός μας διαβεβαίωσε πως περισσότερος κόσμος έρχεται όταν αρχίζουν να μαζεύουν τους πάγκους τους και ζητούν να τους κάνουν καλύτερες τιμές. Χώρια που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  που μαζεύουν ακόμη και τα φύλλα ή τα χαλασμένα φρούτα που αφήνουν για πέταμα. 


   Για την μειωμένη αυτή κίνηση μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Μικροπωλητών Λαικών Αγορών νομού Καβάλας Σωτήρης Ιωαννίδης στην πρωινή εκπομπή του Στούντιο 7. «Ο κόσμος έχει επικεντρωθεί πλέον στα απολύτων απαραίτητα προϊόντα που ψωνίζει από την λαϊκή και περισσότερο στα τρόφιμα, αν κι εκεί είναι περιορισμένος, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης. Όσον αφορά τα δικά μας είδη όπως ρούχα και παπούτσια, αυτά έχουν μείωση μέχρι και 60%. Ήδη πολλοί συνάδελφοί μας έχουν σταματήσει να κατεβαίνουν στις λαϊκές και άλλοι το σκέφτονται αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να θεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας τους». 

   Είναι πράγματι μια δραματική κατάσταση και οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών αναρωτιούνται αν ποτέ ξεπεραστεί. «Βλέπουμε ανθρώπους στο παζάρι που έρχονται όταν όλοι φεύγουμε και ψάχνουν μέσα στα απομεινάρια που αφήνουμε, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. Άνθρωποι οι οποίοι όπως φαίνεται δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αλλά σήμερα δυσκολεύονται. Μάλιστα δείχνουν να ντρέπονται γι’ αυτό που κάνουν, αφού όταν περνάει κάποιος κρύβουν τα πρόσωπά τους. Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά και για μας είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι χωρίς να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε. Οι παραγωγοί πάντως όπως βλέπουμε δίνουν συνεχώς προϊόντα σε ανθρώπους που ξέρουν πως έχουν ανάγκη». 

   Τέλος ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην δυναμικότητα των παζαριών του νομού Καβάλας. Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τους περισσότερους παζαρτζήδες, τα καλύτερα παζάρια είναι της Καβάλας και της Ελευθερούπολης, μικρότερα είναι της Χρυσούπολης και των Κρηνίδων και με πολύ μικρή αγοραστική δύναμη είναι τα παζάρια της Νέας Καρυάς, της Θάσου και της Τούζλας ειδικά τώρα τον χειμώνα. «Τα περισσότερα μέλη μας όμως στηρίζουν όλες τις λαϊκές αγορές, αφού αν τις αφήσουν θα χαθούν, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης. Κι έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν είναι για να χάνουμε απολύτως τίποτα».
  
                                           ΣΧΟΛΙΟ  

Το τι βρίσκει κάνεις ψάχνοντας στο αρχείο δε λέγεται. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 13 Αυγούστου 2003 όταν επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη έγινε επίδειξη ενός πάγκου για λαϊκή. 

Τότε η διοίκηση του δήμου είχε θελήσει να κάνει ομοιόμορφο το παζάρι και όχι αυτό τον «Τσιγκενέ μαχαλάς» που έχουμε σήμερα. Είχαν γίνει καμιά 10ρια συσκέψεις ειπώθηκαν πολλά στομφώδη αλλά σήμερα 10 χρόνια μετά ο «Τσιγγενέ μαχαλάς» συνεχίζει να υπάρχει. Ίσως το 2023 κάτι να γίνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου