Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ "ΤΙΜΑΡΙ" ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΣΤΟΥ.   Με μεγάλη επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 28 Απριλίου το πρωί, ο καθαρισμός της ακτής Τιμαρίου στον δήμο Νέστου από την τοπική Οικολογική Κίνηση σε συνεργασία με άλλους φορείς. Από τις 10 το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και λίγο μετά τις 11 μετά από σχετική ενημέρωση από τους ομαδάρχες, ξεκίνησε ο καθαρισμός.

   Χωρισμένοι σε ομάδες οι συμμετέχοντες ανέλαβαν στοχευόμενα να καθαρίσουν τόσο την αμμουδιά όσο και την παραθαλάσσια περιοχή. Με προσοχή μια και αυτή την εποχή τα πουλιά έχουν φωλιές και αυγά και δεν πρέπει να ενοχληθούν. Τα σκουπίδια που βρέθηκαν χωρίστηκαν και πήγαν το καθένα στην κατάλληλη σακούλα. Στις μαύρες σακούλες τα πλαστικά που ήταν και τα περισσότερα κατά 60% περίπου του συνόλου. Τα μέταλλα στις κίτρινες σακούλες, τα χαρτιά στις μπλε και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια στις ροζ σακούλες. 

   Αρκετά από τα σκουπίδια αυτά τα έφερε η θάλασσα, ενώ τα περισσότερα ήταν όσα αφήνουν οι επισκέπτες της περιοχής. Βέβαια και στην θάλασσα εμείς οι άνθρωποι τα πετάμε και βγαίνουν στις ακτές, οπότε εμείς είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι. Τελικά κατάφεραν να γεμίσουν μια μεγάλη πλατφόρμα από τρακτέρ. Χαρτιά, μέταλλα και πλαστικά θα πάνε για ανακύκλωση, ενώ τα σκουπίδια σε συνεργασία με τον δήμο Νέστου θα προωθηθούν σε ΧΥΤΑ όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο επικεφαλής της Οικολογικής Κίνησης Νέστου Παναγιώτης Αμπεριάδης. 

   Κατά την διάρκεια της ημέρας μικροί και μεγάλοι είχαν ακόμη την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε πολλές παράλληλες δράσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εθελοντών για θέματα περιβάλλοντος. Έτσι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πουλιά με τηλεσκόπια που είχαν στηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Νέστου και τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν σε ακουαρέλες που είχαν στηθεί στην παραλία του τιμαρίου. Ακόμη τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, ενώ καταχειροκρότησαν την απελευθέρωση δυο γερακίνων από την το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και τον γνωστό μας Άρη Χρηστίδη που τις συνέλεξε από την περιοχή πυροβολημένες και τις περιέθαλψε. Ακόμη απελευθερώθηκε μια χελώνα που και αυτή έγινε καλά μετά από τραυματισμό της. 

   Την όλη οργάνωση βοήθησε ο δήμος Χρυσούπολης, αν και οι παρουσία των αιρετών ήταν μηδαμινή με μόνο τον δημοτικό σύμβουλο Χρυσαλίδη να δίνει το παρόν. Ακόμη βοήθεια προσέφεραν τα παιδιά του 3ου δημοτικού σχολείου Χρυσούπολης και τους δασκάλους τους, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για την παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών στην περιοχή, ο Μοτοσυκλετιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης, ο σύλλογος ερασιτεχνών ψαράδων Τιμαρίου και ο  Όμιλος φίλων των μοτοσικλετών Harley Davidson (H.D.) «TWINHEADS HELLAS» της Χρυσούπολης. Επόμενη εξόρμηση στην ίδια περιοχή ετοιμάζει ο σύλλογος ερασιτεχνών ψαράδων Τιμαρίου στις 15 Μαΐου με την συμμετοχή του δημοτικού σχολείου Πέρνης και της Οικολογικής Κίνησης Νέστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου