Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ. ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΑΣΟ.




   ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΤΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΘΑΣΟΥ.
   
Δεν θα συμμετάσχουν στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση τα μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών νομού Καβάλας και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Καβάλας Πρίνου και Κεραμωτής Λιμένα Θάσου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης του συνδικάτου στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, μια και σήμερα επιστρέφουν από εκδρομή στην Ρόδο και στην Κέρκυρα παιδιά από σχολεία του νησιού. Για να μπορέσουν λοιπόν τα παιδιά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα μέλη του συνδικάτου αποφάσισαν να μεταθέσουν την απεργία για αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου. 

   «Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, σημείωσε χθες το πρωί στο Στούντιο 7 το μέλος Λάμπρος Λαμπρινίδης. Οι ναυτικοί της Θάσου δείχνουν με τον τρόπο αυτό την κοινωνική τους ευαισθησία και σκέφτονται τους κατοίκους του νησιού. Όσον αφορά την απεργία δυστυχώς είναι απαραίτητη αφού με όλα αυτά που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς μας ρίχνουν συνεχώς χαμηλότερα. Προχθές μάλιστα ο υπουργός μας είπε πως είμαστε από άλλο πλανήτη. Αυτός ο υπουργός είναι γόνος εφοπλιστικής οικογένειας αν είναι αυτό δυνατόν και φυσικά ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αποκλείεται να παλέψει για τα δικά μας συμφέροντα. Οι αποφάσεις παίρνονται μεταξύ τους γι’ αυτό αντιδρούμε».
   Έτσι από αύριο το πρωί στις 06.00 μέχρι το πρωί της Πέμπτης την ίδια ώρα, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στην Θάσο και δεν θα γίνουν καθόλου δρομολόγια. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη το νομοσχέδιο θα μπει για συζήτηση Πέμπτη ή Παρασκευή και αν δεν αλλάξει κάτι θα πάμε σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Πάντως το νέο πολυνομοσχέδιο ορίζει πως αν οι απεργίες έχουθν διάρκεια πάνω από 48 ώρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να ορίσει δρομολόγια ασφαλείας. «Πολίτευμα δημοκρατία αλλά μας κυβερνάει η τρομοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης.  

   Από εκεί και μετά η σημερινή 24ωρη απεργία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, ξεκίνησε από τις 6 το πρωί σήμερα και θα λήξει στις 6 το πρωί αύριο Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, στο προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων καθεστώς. Ζητούν επίσης την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας, που εξακολουθεί να καθυστερείται.
   Τέλος και όσον αφορά τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Καβάλας Θάσου, ανακοίνωση προς κάθε αρμόδιο εξέδωσε η Θασιακή Ένωση Καβάλας. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται πως η «Θασιακή Ένωση Καβάλας με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που θέλουν και τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία να δραστηριοποιείται στην πορθμειακή γραμμή «Λιμένα – Κεραμωτή» θα ήθελε να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω:
Το Στέλιος Φιλιάγκος ζήτησε να έρθει στις γραμμες Καβάλας Θάσου.

1. Οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρεία επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην πορθμειακή γραμμή «Λιμένα – Κεραμωτή» οφείλει να πραγματοποιεί δρομολόγια όλο το χρόνο και όχι επιλεκτικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καρπούμενη την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιόδου αυτής. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και η κοινή λογική.
2. Οφείλει, επί πλέον, η νέα ναυτιλιακή εταιρεία να αναλάβει και το μερίδιο των δρομολογίων που της αναλογεί και στην πορθμειακή γραμμή «Πρίνος – Καβάλα».
3. Η Θ.Ε.Κ., με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και ιδιαίτερα της νότιας Θάσου, θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς, ώστε να μην υλοποιηθεί το νέο σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί και που αποβλέπει στην πλήρη εγκατάλειψη της πορθμειακής γραμμής «Πρίνος – Καβάλα».
Κατόπιν τούτων ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε διαβούλευση όλους τους θεσμικούς παράγοντες – φορείς, με θέμα τα δρομολόγια των δύο πορθμειακών γραμμών που συνδέουν το νησί της Θάσου με το ηπειρωτικό τμήμα της Καβάλας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».
  
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ


 Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για ακόμη μια φορά οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς επίσης και οι Ελληνικές εταιρείες μεταφορών οικογενειακού χαρακτήρα. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ), με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το… δήθεν άνοιγμα του επαγγέλματος έχει καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες, χωρίς να επιφέρει κάποια θετική αλλαγή στην αγορά.  
   Στη συνάντηση της Λαμίας οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές εξέφρασαν την αγωνία του κλάδου τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τόσο λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω των αυξημένων κομίστρων των διοδίων. Όπως υποστήριξαν για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη πληρώνουν 178 ευρώ σε διόδια, όταν πριν από τρία περίπου χρόνια για την ίδια διαδρομή πλήρωναν 42 ευρώ. Οι επαγγελματίες μεταφορείς όπως ανέφεραν δεν ζητάνε να καταργηθούν τα διόδια, αλλά να πληρώνουν ένα λογικό κόστος βάση των διανυθέντων χιλιομέτρων, (0,04 ευρώ ανά χλμ. συν ΦΠΑ συν το 3% του τιμάριθμού).

   Τις σκέψεις των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ για κινητοποιήσεις, επιβεβαίωσε χθες το πρωί το μέλος την Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως Ανέστης Τσουρουκίδης. «Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μια γενική συνέλευση του κλάδου στην Λαμία, όπου διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά πως υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Τσουρουκίδης. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι αυτό των διοδίων που κυριολεκτικά μας έχει εξαθλιώσει. Από την Καβάλα ένα φορτηγό για να πάει στην Αθήνα πρέπει να πληρώνει στα διόδια 196 ευρώ, την στιγμή που ένα μέσο δρομολόγιο κοστολογείται 800 ευρώ. Και μάλιστα πρέπει να καταβληθούν άμεσα, ενώ τα τιμολόγια θα πληρωθούν δυο και τρεις μήνες μετά, αν πληρωθούν. Ακόμη και το σταμάτα ξεκίνα για μας ανεβάζει κατά πολύ το κοστολόγιο, χώρια τους ρύπους που μολύνουν την ατμόσφαιρα».
   Στην συνέχεια ο κ. Τσουρουκίδης μίλησε για τις απαντήσεις που παίρνουν από τους αρμόδιους, όταν τους αναφέρουν αυτά τα προβλήματα. «Δυστυχώς ενώ τα ξέρουν τα προβλήματα δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Μάλιστα σήμερα τα χρέη συναδέλφων από το κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» οδηγούν δυστυχώς σε κατασχέσεις. Που είναι τώρα αυτοί του κινήματος να μας στηρίξουν; Έρχονται συνεχώς δικαστικές αποφάσεις με τρελά ποσά και ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε συναινετικά να πληρώσουν μόνο τα διόδια χωρίς τα πρόστιμα». 

   Στην συνέχεια ο κ. Τσουρουκίδης αναφέρθηκε σε ένα καινούργιο «κόλπο» που σκαρφίστηκαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί στην περιοχή της ΑΜΘ. Στο ύψος του Ιάσμου τοποθέτησαν πινακίδες που να απαγορεύουν την κυκλοφορία των φορτηγών από την παλιά εθνική οδό. «Από την στιγμή που πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας δεν μπορεί κανείς να μας απαγορεύσει να κινούμαστε σε όλους του Ελληνικούς δρόμους. Εξ άλλου αυτή είναι η παλιά εθνική οδός. Δεν γνωρίζουμε ποιοι και με ποια απόφαση το έκαναν αυτό. Για το θέμα αυτό αλλά και για τα διόδια που θέλουν να τοποθετήσουν στην περιοχή μας θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση στην οποία θα ζητήσουμε συμμετοχή από όλους τους φορείς, τους επαγγελματίες και το επιμελητήριο. Ακόμη θα ζητήσουμε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου