Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Χ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ... ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ.



   Τέλος του εμφυλίου και γύρω στο 1950, κάποιοι Καβαλιώτες που τους άρεζαν οι περιπέτειες, αποφασίζουν να ιδρύσουν έναν σύλλογο για όσους αγαπούσαν το βουνό. Έτσι ιδρύεται ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (ΕΟΣ) με πρόεδρο τον Πέτρο Ζουμπουλάκη (που αργότερα έγινε ευεργέτης της Καβάλας) και μέλη τον Γιάννη Παπαβασιλείου, τον Νίκο Νικολάου, τον Δημήτρη Παπαβασιλείου και άλλους. Η αγάπη τους για το βουνό μεγάλη και κάθε Σαββατοκύριακο με τα πόδια ανέβαιναν στο Φουντουκλή και διασκέδαζαν στην φύση. Γύρω στο 1952 το προεδρείο του ΕΟΣ ζήτησε από τον τότε στρατηγό επίσημα το πολυβολείο για το κάνουν έδρα τους. Και το πέτυχαν. Έτσι απέκτησαν την έδρα τους, την Καλύβα τους όπως την αποκαλούν και την οποία έχουν μέχρι σήμερα. 

   Όμως η μοίρα επιφύλαξε για κάποιον από τους πρωτεργάτες άσχημη μοίρα. Ο Γιάννης Παπαβασιλείου πεθαίνει νεότατος από λευχαιμία και προς τιμήν του το πολυβολείο παίρνει το όνομά του, όνομα που το κρατάει μέχρι σήμερα. Μάλιστα πάνω από το πολυβολείο χτίζεται ακόμη ένας χώρος και γίνεται η έδρα του συλλόγου. Η Καλύβα του ΕΟΣ όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα, παρά του ότι ο Σύνδεσμος άλλαξε επωνυμία και πλέον έχουμε τον Σύλογο Χιονοδρομίας και Ορειβασίας Καβάλας (ΣΧΟΚ). Οι σημερινοί του θαμώνες μάλιστα συνεχίζουν να πραγματοποιούν αρκετές φορές τον χρόνο διάφορες εκδηλώσεις. Όπως την περασμένη Κυριακή που μαγείρεψαν παραδοσιακή φασολάδα και κάλεσαν όλους του Καβαλιώτες να γνωρίσουν την φύση στα καλύτερά της. Στην καρδιά της άνοιξης. Και τους τίμησαν αρκετοί, οι οποίοι ευχήθηκαν στον πρόεδρο Γιάννη Πρασίνη και τα άλλα μέλη του ΣΧΟΚ καλές διαδρομές. 

   Την Κυριακή πάντως στην Καλύβα υπήρχε κι ένας πανέμορφος τετράποδος επισκέπτης, η Ήρα. Μια γλυκύτατη φοράδα 19 μηνών, η οποία κυριολεκτικά γυρνούσε από τραπέζι σε τραπέζι τρώγοντας λιχουδιές που της έδιναν. Μια σπάνια εικόνα που λίγοι τυχεροί την απολαύσαμε. 


   Όσον αφορά τα μέλη του ΣΧΟΚ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον τρίτο αγώνα Ορεινού Δρόμου (trail run) που θα γίνει στις 12 Μαίου στο Παγγαίο. Θα είναι απόστασης 27 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 1800 μέτρων και θα έχει διάρκεια 6 ώρες. Ήδη έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν 170 αθλητές και αθλήτριες από Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι άνθρωποι του ΣΧΟΚ πιστεύουν πως θα γίνουν περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου