Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΣΟΥΓΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΑ ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

   Αυτή την φορά σειρά για να ακούσει καντάδες είχε το Σούγιολου και η Χωράφα από τους Κανταδόρους της Καβάλας. Το ραντεβού είχε δοθεί από τις προηγούμενες μέρες για την Παρασκευή 16 Σσεπτεμβρίου μπροστά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Πάνω από 40 Κανταδόροι και φίλοι τους συγκεντρώθηκαν και γύρω στις 10 το βράδυ εν χορδές και οργάνοις, ξεκίνησαν την μουσική τους περιοδεία. Στα μουζούκια ο Κώστας Λιούμπας, ο εμπνευστής των Κανταδόρων και ο Δημήτρης, στον τζουρά ο Λευτέρης και στον μπαγλαμά ο Δημήτρης ακολουθούμενοι από όλους τους συμμετέχοντες, ξεκίνησαν τραγουδώντας τις ανηφόρες.

Στην οδό 13ης Σεπτεμβρίου η πρώτη έκπληξη με κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής να τους περιμένουν μπροστά στα σπίτια τους, για να τους τρατάρουν κρασάκι και γλυκά. Εκεί έπεσαν οι πρώτες παραγγελιές, αλλά και οι πρώτοι χοροί, ενώ υπήρχαν κι αυτοί που τους άρεσε η παρέα με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν.  

   Τελικά τραγουδώντας φάνηκε πως και η πιο μεγάλη ανηφόρα γίνετε εύκολη στην ανάβασή της. Η οδός Κ. Ράδου, μια από τις μεγαλύτερες ανηφόρες της Καβάλας, καθόλου δεν πτόησε τους Κανταδόρους. Βέβαια μια απαραίτητη στάση στην κορυφή της για να θαυμάσουν την υπέροχη θέα της Ανατολικής Καβάλας με το λιμανάκι των Σφαγείων και το Περιγιάλι να λούζονται από το φεγγάρι, κρίθηκε απαραίτητη.

Λίγο παρακάτω μια παρέα με κοπέλες περίμενε τους Κανταδόρους με τα ποτήρια στο χέρι. Οδός Καρατάσου στην συνέχεια με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να ζητά το τραγούδι «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» για το αφιερώσουν στο εγγονάκι τους που ήταν μαζί τους. Δεν χάλασαν χατήρι και σε μια ακόμη κυρία που καρτερικά τους περίμενε μπροστά στο σπίτι της.

   Επόμενη μεγάλη στάση στο Γεφυράκι, στην Θεοδώρου Καβαλιώτου. Ο κόσμος από τα γειτονικά μπαλκόνια, δεν άφησε την όμορφη παρέα να φύγει, παρά μόνο μετά από 4 τραγούδια, τα οποία και καταχειροκρότησαν.

 Κάτω ακριβώς από το γεφυράκι υπάρχει το Καϊνάκι. Μια πηγή από εκείνα τα πέτρινα χρόνια που λέγαμε στην Καβάλα το νερό νεράκι, η οποία πηγή ξεδιψούσε όλη την γειτονιά. Φυσικά όσοι μεγαλώσαμε εκεί, δεν μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις ώρες που περιμέναμε στην ουρά για να γεμίσουμε δοχεία με γάργαρο πόσιμο νερό, αφού το νερό ερχόταν στις βρύσες των σπιτιών λίγες μόνο ώρες καθημερινά. Όμορφες θύμησες για τον κ. Λευτέρη, την Μαριέλα, τον Κώστα και τον υπογράφοντα, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ’ αυτή την γειτονιά.

   Από εκεί και μετά κατηφοριά μέσα από τα στενά σοκάκια φυσικά, πάλι τραγουδώντας και ξεσηκώνοντας τον κόσμο στα μπαλκόνια. Λίγο πριν τις 12 οι Κανταδόροι επέστρεψαν από εκεί που ξεκίνησαν, στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Μετά από μια επίσκεψη στα Σφαγεία όπου μια φίλη γιόρταζε τα γενέθλιά της, η παρέα συνέχισε την όμορφη βραδιά στην Μαύρη Θάλασσα, μια από τις παλιότερες ταβέρνες - στέκι της Καβάλας.

Το γλέντι που στήθηκε και ο χορός, κράτησαν  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ κανένας δεν έδειξε να κουράζεται. Η υπόσχεση πως θα συνεχίσουν ακόμη και όλον τον χειμώνα έπεσε για ακόμη μια φορά. Εξ άλλου το τσίπουρο ως γνωστόν ζεσταίνει καρδίαν (και σώμα) ανθρώπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου