Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.



                             LET'S DO IT KAVALA.
  «Καθαρίζουμε την Καβάλα σε μια μέρα». Με αυτό το σύνθημα και παραφράζοντας το σύνθημα Let’s Do It Greece 2013
(Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα) συμμετείχε και ο δήμος Καβάλας σ’ αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Από τις 9 χθες Κυριακή 14 Απριλίου το πρωί, σύλλογοι και σχολεία προσπάθησαν να καθαρίσουν κάθε κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, καθώς επίσης και τις ακτές της πόλης. 

   Το Let’s Do It World αποτελεί μία παγκόσμια εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία και έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έτσι πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους, περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πέρσι στις 29 Απριλίου πάνω από 20.000 ενεργοί εθελοντές και 450 φορείς μετέδωσαν το μήνυμα του Let's Do It, απομακρύνοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών από απλές περιοχές έως σημαντικά οικοσυστήματα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ένιωσαν πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Το ίδιο κάλεσμα έγινε και φέτος με τις συμμετοχές να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

   Μεγάλη συμμετοχή περίμενε και ο δήμος Καβάλας που δήλωσε θα μετάσχει ενεργά στην προσπάθεια, αλλά ο καιρός δεν βοήθησε και πολύ λίγο πριν τις 11 ξεκίνησε ένα ψιλόβροχο και ο κόσμος έφυγε από τα σημεία που καθάριζαν. Εκείνοι που πήραν το θέμα πιο ζεστά από όλους ήταν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης. Ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο και έκοψαν χόρτα από όλους σχεδόν τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού. Μάλιστα όπως μας διαβεβαίωσαν οι καθαρισμοί αυτοί έγιναν με δικά τους μηχανήματα και καύσιμα, αλλά και ένα τρακτέρ χωριανού που καθάρισε όλα τα πρανή του κεντρικού δρόμου. «Είχαμε αποφασίσει ούτως ή άλλως να καθαρίσουμε το χωριό μας, αφού όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στον δήμο. Έτσι ξεκινήσαμε από το Σάββατο και συνεχίσαμε την Κυριακή με όλα τα παρκάκια και τα δυο σχολεία του χωριού» μας είπαν οι άνθρωποι που καθάριζαν τον αύλειο χώρο του γυμνασίου της Νέας Καρβάλης. 

   Στο Περιγιάλι δυστυχώς δεν έγινε καθαρισμός αφού όπως προείπαμε ο καιρός ήταν ανασταλτικός παράγοντας. Οι κάτοικοι της Παναγίας όμως με αρκετή συμμετοχή καθάρισαν τα παρκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους της συνοικίας τους. Ο δήμος Καβάλας με οχήματα συνέδραμε τους συμμετέχοντες συλλόγους συγκεντρώνοντας σκουπίδια και χόρτα. Το παρόν στην Παναγία έδωσε ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Σάββας Εμφιετζής. Το Σαββάτο καθάρισαν ένα μεγάλο μέρος της Παναγούδας τα μέλη του συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας, ενώ από την προσπάθεια αυτή δεν έλειψε ούτε ο επί 25ετία εθελοντής και προστάτης των ακτών Σταύρος Εμμανουηλίδης, ο οποίος όλη την περασμένη εβδομάδα μοίρασε στα δημοτικά σχολεία έντυπο υλικό για την προστασία του περιβάλλοντος.  

   Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής επισκέφτηκε την ακτή της Ραψάνης, την οποία κλήθηκαν να καταθέσουν παιδιά από γειτονικά σχολεία και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο κ. Σιμιτσής σε δηλώσεις του  μεταξύ των άλλων σημείωσε πως «έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στην Καβάλα ακτές μέσα στον αστικό ιστό λίγα μέτρα από τα περισσότερα σπίτια. Πρέπει να τις προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Έχουμε μια πόλη που αξίζει να την προσέχουμε και χαιρόμαστε που είμαστε κάτοικοί της». Απομένει φυσικά από όλους εμάς να κρατήσουμε τις ακτές και τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς.   

   ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ. 

   Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 14 Απριλίου μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, ο  1ος Αστικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών (UrbanBirdRace) που διοργάνωσαν τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην πόλη της Καβάλας. Σκοπός της δράσης αυτής είναι να προσκαλέσουν όσους θέλουν, να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο των πουλιών, να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβει το αστικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες φιλίες, ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το περιβάλλον!

   Η συμμετοχή βέβαια ήταν σχετικά μικρή, αφού 10 μόνο συμπολίτες μας ανταποκρί8θηκαν στο κάλεσμα, έγιναν 3 ομάδες και ξεκίνησαν την βόλτα τους μέσα στην Καβάλα, ψάχνοντας να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερους και σπανιότερους ιπτάμενους συγκατοίκους μας. Συναντήσαμε στην περιοχή του Περιγιαλιού την επικεφαλής της δράσης και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ζωή Φουνδουλάκου και τον γνωστό Άρη Χρηστίδη, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) που εδρεύει στην Αίγινα. Όπως μας ενημέρωσαν κατέγραψαν μέχρι εκείνη των ώρα πάνω από 50 είδη πουλιών στην περιοχή από την πλατεία Καπνεργάτη μέχρι το Περιγιάλι. 

   Σπανιότερο είδος ήταν ένα πουλί με το όνομα Κρικομυγοχάφτης, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Αυτή είναι μια καλή εποχή για παρατήρηση πουλιών, μια είναι μεταναστευτική περίοδος και περνούν από την περιοχή μας διάφορα είδη. Από τα σπάνια της πόλης είναι ακόμη μερικοί μπούφοι που γυρνούν στις παρυφές της, αλλά και κάποιοι σπάνιοι κούκοι. Ζωή και Άρης ήταν εξοπλισμένοι με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές για την παρατήρηση, αλλά και ειδικά σημειωματάρια στα οποία σημείωναν τα ευρήματα. Όλα αυτά θα σταλούν στην Ορνιθολογική και θα αποτελέσουν αποτέλεσμα πανελλαδικής εργασίας στην οποία θα αποτυπώνονται τα είδη που παρατηρήθηκαν.   

   «Εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εξερεύνησης της φύσης, η καταγραφή της παρουσίας των πουλιών στον αστικό χώρο είναι σημαντικός δείκτης ποιότητας της ζωής μας, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης. Τα πουλιά αποτελούν έναν από τους καλύτερους περιβαλλοντικούς δείκτες. Η παρουσία ειδών και οι πληθυσμοί τους δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το επίπεδο περιβάλλοντος στο οποίο εμείς ζούμε».
   «Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε όλοι μας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε τόσο εμείς όσο και οι ιπτάμενοι φίλοι μας» συμπλήρωσε η. κ Φουνδουλάκου. Τέλος να σημειώσουμε πως όλες οι μετακινήσεις έγιναν με τα πόδια, ή με ποδήλατα, ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ όπου χρειάστηκε σε ποτάμια ή θάλασσα χρησιμοποιήθηκαν βάρκες με κουπιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου