Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Όταν τα παιδιά ξεκινούν από μικρά να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους, τότε σίγουρα μεγαλώνοντας θα τον αγαπήσουν και θα τον σέβονται περισσότερο. Όπως φανταζόμαστε πως θα κάνουν και τα παιδιά της Ε1 και Ε2 τάξεων του 5ου δημοτικού σχολείου Καβάλας (Σούγιολου), τα οποία «συλλάβαμε» χθες Πεμπτη 4 Απριλίου να επισκέπτονται το Καρνάγιο της Καβάλας, για να γνωρίσουν από κοντά τι ακριβώς γίνετε εκεί.



   Φιλόξενοι οικοδεσπότες οι τρεις από τους τελευταίους ίσως καραβομαραγκούς που υπάρχουν στην περιοχή μας, οι αδελφοί Ιορδάνης και Γιάννης Βλάχος και ο Παναγιώτης Καραμπάς υποδέχτηκαν τα παιδιά, την ξενάγηση των οποίων ανέλαβε ο κ. Ιορδάνης. Το ξεκίνημα έγινε από το γραφείο, όπου τα παιδιά είδαν από κοντά σχέδια από τρεχαντήρια Αιγαίου, Λίμπερτυ και Τάκους, που είναι ως επί το πλείστον τα σκαριά που φτιάχνονται στο Καρνάγιο. Και πως από μερικές γραμμές σε ένα χαρτί, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σκάφος ικανό να ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο. Εκεί έμαθαν πως το Καρνάγιο της Καβάλας είναι ηλικίας 450 χρονών και πως σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, εκεί έδεσε το σκάφος που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο. 

   Στην συνέχεια τα παιδιά έμαθαν πως το καλύτερο ξύλο για σκάφη που να αντέχουν στον χρόνο βγαίνει στην Σάμο, στη Μυτιλήνη και στην Θάσο και πως πρέπει να κοπεί χειμώνα για να μην έχει χυμούς. Είδαν από κοντά τα μηχανήματα επεξεργασίας των ξύλων που δίνουν την μορφή που χρειάζεται και πως κατασκευάζεται σιγά σιγά, ξύλο ξύλο ένα σκαρί. Στην συνέχεια βγήκαν στον εξωτερικό χώρο όπου έμαθαν πως τραβιέται ένα μεγάλο σκάφος στην στεριά, πως συντηρείται από τους ειδικευμένους τεχνίτες και πως ξαναπέφτει στην θάλασσα.


   Σαν σφουγγάρια απορροφούσαν όλες τις καινούργιες αυτές πληροφορίες, ενώ για ότι δεν καταλάβαιναν ρωτούσαν τον κ. Ιορδάνη, ο οποίος πρόθυμα απαντούσε με απλά λόγια για να γίνετε κατανοητός. Όπως μας είπαν οι δασκάλες που τα συνόδευαν, η Δώρα Καραγγελή της Ε1 τάξης και η Ιωάννα Νικηφορίδου της Ε2, η ξενάγηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης, με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία της Καβάλας. Λίγο νωρίτερα είχαν επισκεφτεί το Κάστρο όπου κι εκεί έμαθαν χρήσιμα πράγματα, ενώ τον περασμένο μήνα επισκέφτηκαν και το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας. 


  Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος θα ζητηθεί από τα παιδιά να γράψουν μια έκθεση με τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από αυτές τις επισκέψεις. Και το σίγουρο είναι πως θα τα βάλουν στο μυαλό τους και δεν θα τα ξεχάσουν για όλη τους την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου