Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

   Για ακόμη μια χρονιά η Λέσχη Ποντίων Καβάλας τίμησε την περασμένη Κυριακή 22 Μαίου 2011 την μνήμη της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Η μέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας καθιερώθηκε από την βουλή με το νόμο 2193 της 11/3/94, στη μνήμη όλων αυτών που άδικα χάθηκαν από την πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου, με το πρόσχημα να μην ενωθούν με τις Ρωσικές δυνάμεις, που πολιορκούσαν τον Πόντο. Έτσι με την εξόντωση του μισού πληθυσμού (353.000) και τον εκτοπισμό και ξεριζωμό του άλλου μισού, τον Αύγουστο του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αναφώνησε θριαμβευτικά: «Επί τέλους τους ξεριζώσαμε».
   Η μέρα μνήμης ξεκίνησε το πρωί στον μητροπολιτικό ναό το πρωί του Αποστόλου Παύλου, όπου εψάλει θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας. Στην  συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, με την παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, των φορέων και του στρατού. Στεφάνια εκτός από τον κ. Τιμοσίδη κατέθεσαν ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο στρατηγός διοικητής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, καθώς επίσης εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και Ποντιακών συλλόγων της πόλης.
   Το βράδυ σ’ ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας διοργάνωσε για τον ίδιο λόγο  μια μεγάλη εκδήλωση. Η βραδιά ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν άδικα. Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης που τόνισε την ανάγκη να μην ξεχαστεί η γενοκτονία και να  αναγνωριστεί από όλον τον κόσμο. «Δεν ζητάμε εκδίκηση. Το μόνο που ζητάμε είναι αναγνώριση και μια συγνώμη από τους Τούρκους. Η γενοκτονία των Ποντίων είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και με την Σουηδική βουλή να είναι η πρώτη χώρα μετά την Ελλάδα και Κύπρο που αναγνωρίζει την γενοκτονία, περιμένουμε και από άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο», είπε στην ομιλία του ο κ Αλεξανδρίδης.
   Στην συνέχεια αναγνώστηκε ένα Λογοτεχνικό Κείμενο από την Ελένη Κοσμίδου και προβλήθηκε βίντεο 15 λεπτών για την Γενοκτονία. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ραγκίπ Ζαράκολου (Ragip Zarakolu), μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο οποίος έχει υποστεί πολλές διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του. Ο κ. Ζαράκολου, η βίζα του οποίου αποκτήθηκε με πολύ κόπο από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας, αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί σημαντική φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών στη χώρα.
   Στην χθεσινή ομιλία του τόνισε πως σήμερα μπορεί να καλυτέρευσαν οι σχέσεις των δυο χωρών, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λησμονιά για όσα έγιναν. Όμως από το 1980 και μετά, το εκπαιδευτικό σύστημα της γείτονος ελέγχεται πλήρως από τον στρατό, που προσπαθεί να μεταφέρει παραχαραγμένη την ιστορία. «Όμως οι απλοί άνθρωποι να είστε σίγουροι πως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία, αφού την μαθαίνουν από τους γονείς και τους παππούδες τους που την έζησαν. Έτσι υπάρχει πραγματική αμφισβήτηση από τον απλό κόσμο για όσα προσπαθούν οι… μεγάλοι να τους περάσουν», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Ζαράκολου.
   Η βραδιά έκλεισε με μοιρολόγια από την χορωδία της Λέσχης, το γυναικείο χορευτικό τμήμα να χορεύει του Θανάτι το Λάγγεμα (τον Χορό του Θανάτου) και το ανδρικό τον πολεμικό Πυρίχειο χορό, ενώ προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα εν ήδη μνημόσυνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου