Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Συνεχίστηκε και το περασμένο Σάββατο 20 Απριλίου το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας για όλο τον μήνα Απρίλιο. Ο Απρίλης είναι αφιερωμένος στην ενότητα «ΚΑΡΝΑΓΙΟ» και οι άνθρωποι του Ναυτικού Μουσείου μαζί με την αρχειολόγο Ελευθερία Ψωμά και τον εκπαιδευτικό Χρήστο Παπαγεωργίου κάλεσαν παιδιά της Γ’, Δ’, Ε’ και  ΣΤ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Καβάλας για να μάθουν τις διαδικασίες κατασκευής και ολοκλήρωσης ενός καραβιού. 

   Έτσι και το προηγούμενο Σάββατο αρκετά παιδιά από διάφορα σχολεία της Καβάλας που δήλωσαν συμμετοχή, βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Ναυτικού Μουσείου στην δημοτική Καπναποθήκη. Κατ’ αρχή ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και στην συνέχεια ξεκίνησαν το καθένα να φτιάχνει με την βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου ένα καράβι. Από τον σχεδιασμό του πάνω στο χαρτί, το κόψιμο των κομματιών του, την συναρμολόγηση και τέλος το βάψιμό του. Με την χαρακτηριστική προσήλωση που έχουν τα παιδιά όταν δημιουργούν κάτι που τους αρέσει, άκουγαν με προσοχή τους εκπαιδευτές τους και εκτελούσαν με ακρίβεια ότι τους έλεγαν. 

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά η κ. Ψωμά, τα βιωματικά αυτά εργαστήρια ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο. «Κάθε μήνα έχουμε και διαφορετικό εργαστήριο, σημείωσε η κ. Ψωμά. Τον περασμένο μήνα θέμα μας ήταν ο «Προσανατολισμός» και αυτό τον μήνα «Μικροί ναυπηγοί και καραβομαραγκοί». Μέσα από αυτό μαθαίνουν για την παραδοσιακή ναυπηγική που στην περιοχή μας ευτυχώς ακόμη υπάρχει. Μάλιστα κατασκευάζει το κάθε παιδί το δικό του καράβι το οποίο θα το πάρει μαζί του για ενθύμιο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν χωρίς καμιά απολύτως επιβάρυνση. Και το επόμενο Σάββατο θα γίνει εργαστήριο με το ίδιο θέμα».

   Απόλυτα ευχαριστημένοι από την συμμετοχή των παιδιών δηλώνουν ο πρόεδρος Χρήστος Τζανάκος και τα μέλη του Δ/Σ του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, αφού αυτό σημαίνει πως έγινε απόλυτα αποδεκτό το Ναυτικό Μουσείο από μικρούς και μεγάλους. «Φυσικά καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες επισκέπτες, αλλά είμαστε πιο χαρούμενοι όταν βλέπουμε να συμμετέχουν παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον του τόπου μας και πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του για να τον αγαπήσουν και να τον σέβονται όσο το δυνατόν περισσότερο» σημείωσε ο κ. Τζανάκος. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι όποιο παιδί θέλει μπορεί ο γονέας του να κλείσει κάποιο ραντεβού στα τηλέφωνα 6947-398588 και 6978-368504.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου