Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.



   «Ημέρα Μνήμης Διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού» ονομάστηκε η κοινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες το πρωί η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Καβάλας στο Πολύστυλο, ώστε να μην ξεχαστεί η 6η Απριλίου 1914. Κυριακή του Πάσχα ήταν η μέρα που επέλεξαν οι Νεότουρκοι, για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιουπόλεως και Βιζύης, 40 εκκλησιών, Μαλγάρων και άλλων Θρακικών περιοχών. Αυτό το Πάσχα, οι Θρακιώτες, το ονόμασαν «Μαύρο Πάσχα». 

   Την μέρα αυτή αποφασίστηκε να γίνονται πανελλαδικά εκδηλώσεις μνήμης. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι επίτευγμα των δυναμικών παρεμβάσεων των Θρακιωτών στα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών, με αποτέλεσμα στο 7ο συνέδριο που έγινε στο Διδυμότειχο το 2006, να καθιερωθεί η 6η Απριλίου κάθε χρόνου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Αποφασίστηκε να τιμάται η μνήμη των δεκάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων της Ενιαίας Θράκης, που διαχρονικά σφαγιάσθηκαν, ατιμάσθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες.

   Έτσι η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας σε συνεργασία με τον σύλλογο Εβριτών Νομού Καβάλας, αλλά και άλλους συλλόγους τίμησανχθες Κυριακη 7 Απριλίου, την Ημέρα Μνήμης Διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού στο Πολύστυλο. Μαζί τους και υπό την σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων, ο σύλλογος Θρακιωτών Νέστου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός σύλλογος Δάτου, ο Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Πολύστυλου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός σύλλογος Λυδίας, η Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων, και το 5ο σύστημα αεροπροσκόπων του Αμυγδαλεώνα.  Ήταν μία παλιά ιδέα της Θρακικής Εστίας, η οποία αποφάσισε το 2008 να τιμά την Ημέρα Μνήμης των Διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού όχι μόνη της, αλλά σε συνεργασία με άλλους τοπικούς συλλόγους. 

   Χθες Κυριακή το πρωί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέντε Μαρτύρων στο Πολύστυλο, όπου χοροστάτησε και μίλησε ο πατέρας Θεοχάρης Μέγας. Αμέσως μετά ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και τους συμμετέχοντες συλλόγους στο Μνημείο του Πολύστυλου και στην συνέχεια δόθηκε δεξίωση από τον πολιτιστικό σύλλογο του Πολύστυλου, όπου η πρόεδρος Παναγιώτα Μαυρουδή και τα μέλη του συλλόγου προσέφεραν στους παρευρισκόμενους χειροποίητα εδέσματα.  Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του Πολύστυλου, όπου αναβιώνει ένα δημοτικό σχολείο Θρακών, αλλά βρήκαν θέση και πολλά εκθέματα και κειμήλια που δώρισαν παλιοί Θράκες κάτοικοι της περιοχής. Τον δήμο Καβάλας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τάσος Χατζηαναστασίου και την αντιπεριφέρεια ο Κώστας Παπακοσμάς.
    
   Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Θρακικής Εστίας Νίκου Τσουμπάκη, θα πρέπει συνέχεια να προβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ακόμη κι ας προσπάθησαν στο όνομα της Ελληνοτουρκικής φιλίας να εξαφανίσουν και να παραγράψουν την ιστορία. «Το χρωστάμε στους προγόνους μας και πρέπει να αφήσουμε αυτή την κληρονομιά στα παιδιά μας» σημείωσε ο κ. Τσουμπάκης. 


   Επόμενη εκδήλωση της Θρακικής Εστίας είναι στις 12, 13 και 14 Απριλίου, η συμμετοχή σε χορευτικό φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με τον σύλλογο Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή θα παρακολουθήσουν τους Δ’ Χαιρετισμούς στον ιερό ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νεοχώρι της Θεραπειάς και το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι θα χορέψουν στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που θα γίνει σε ανοιχτό θέατρο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγία Σοφία, προσκεκλημένοι από τον δήμαρχο της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου