Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.   Η πολύ μικρή χρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού και η επιμονή του επιτρόπου να μη δέχεται χρηματοδοτήσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία, ήταν τα κυριότερα θέματα που ανέφεραν οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, εν όψει της θερινής περιόδου. Μάλιστα αυτή την φορά η συνεδρίαση είχε δυο θέματα, το κλασικό που αφορά την εγκύκλιο 1215/22-2-2012 της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας με θέμα τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» αλλά και τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων». 

   Εκπρόσωποι των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της δασικής υπηρεσίας και του δασαρχείου, η 20η Μεραρχία ΤΘ, η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, το Λιμεναρχείο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού, η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η Εγνατία Οδός, η ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ), ο ΟΠΕΚΕΠΕ και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Στο ξεκίνημα της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) και να δημιουργήσουν τοπικά αντιπυρικά σχέδια ή να επικαιροποιήσουν αυτά που υπάρχουν. Ακόμη πρέπει να καταγράψουν και να συντηρήσουν τους κρουνούς μέσα στις αστικές περιοχές, να εφαρμόσουν τις εγκυκλίους για τις χωματερές, να καταγράψουν  όλα τα βυτία και μηχανήματα καθώς και τις ομάδες πολιτών που θα συμμετάσχουν σε πυροφυλάκια και περίπολα. Φυσικά οι δήμοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες για τις ανάγκες προστασίας των δασών μέσα από τα ΜΜΕ. 

   Από τους άλλους φορείς ανάλογα των αρμοδιοτήτων τους ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι σχεδίων πυρασφάλειας των βιομηχανιών, να υπάρχει ετοιμότητα στο νοσοκομείο, να γίνει συντήρηση των δασικών δρόμων και καθαρισμός των δασών από εποχικό προσωπικό, ενώ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαιώθηκε η παρουσία των δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων PZL στην περιοχή μας από τον Ιούνιο. Η Π.Υ. θα αναλάβει και την εκπαίδευση ομάδων εθελοντών απ’ όπου ζητηθεί. Από την αστυνομία ζητήθηκε να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους να προσέχουν για σημάδια πυρκαγιών και να ανακοινώνει τα άτομα που θα συλλαμβάνονται να ρίχνουν σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές, από το λιμεναρχείο να προσπαθήσει ώστε να υπάρχει διανυκτέρευση πλοίου σε Καβάλα ή Κεραμωτή για άμεση μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί σε κατάσταση ανάγκης, από την τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και την Εγνατία Οδό ο καθαρισμός των πρανών και των θέσεων στάθμευσης και από την ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε γραμμές της ή σε πυλώνες. 

   Τέλος ο κ. Γρανάς τόνισε πως θα ισχύσει και φέτος η απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί σε ευπαθείς περιοχές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι υψηλός σε κλίμακα 4 και 5. Στην συνέχεια μίλησαν ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης περιφερείας Κώστας Κοκκολάκης, ο οποίος για μια φορά ακόμη έριξε ευθύνες στον επίτροπο για τις μη εγκρίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα των αναγκών για την πολιτική προστασία. Παρών στην συνεδρίαση ήταν ακόμη ο διευθυντής πολιτικής προστασίας περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς από την Κομοτηνή, ο οποίος ζήτησε λόγω οικονομικής κρίσης τα αιτήματα των φορέων να είναι απολύτως απαραίτητα και να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα χρήματα που έλαβαν για πυροπροστασία μόνο γι’ αυτό τον σκοπό.
   Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι φορείς που συμμετείχαν. Όλοι ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση και εποχικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και δήλωσαν πως βάσει αυτών που έχουν είναι έτοιμοι. Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή της Π.Υ. Σεραφείμ Αθανασίου ο οποίος μίλησε για έλλειψη προσωπικού, τις υπηρεσίες και τα ρεπό των πυροσβεστών και πως φέτος θα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι με 3 οχήματα λιγότερα, αφού αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας. Μάλιστα η υπηρεσία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δήμους Καβάλας και Θάσου να παραχωρηθούν στην υπηρεσία τα 2 πυροσβεστικά οχήματα που πήραν δωρεά από τη Νυρεμβέργη. Ακόμη ανέφερε την πολύ κακή κατάσταση των δασικών δρόμων και ζήτησε συνεργασία με όλους τους φορείς για να διορθωθεί η πολύ σοβαρή κατάσταση αυτή όπως την χαρακτήρισε. 

   Τέλος όπως ανέφερε ο κ. Κοκκολάκης αφού ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες για την συνεργασία τους, τόνισε πως μετά από κάποια σεμινάρια θα μπορούν πλέον να έχουν πιστοποίηση και ασφάλιση. Ζητήθηκε δε από τις εθελοντικές ομάδες να επανδρώσουν τις ομάδες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σε συνεργασία με την Π.Υ. Οι εκπρόσωποι των ομάδων αυτών διαβεβαίωσαν πως θα βρίσκονται στην διάθεση της Πολιτικής προστασίας.
    Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων ζητήθηκε από τους δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ο προσδιορισμός των υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από σεισμό, ο προσδιορισμός ικανών χώρων (καταυλισμών) για την υποδοχή και την επιβίωση των πληγέντων, o προσδιορισμόw κτιρίων από τα οποία δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης θα συντονίζουν την διάθεση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων και τον προσδιορισμό χώρων προσωρινής εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου