Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ Η... ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ! ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΣΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ.


   Δεκάδες σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να εγγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους αιμοδότες, ώστε να καταφέρουμε η χώρα μας να γίνει αυτάρκης στο πολύτιμο αυτό υγρό ζωής. Όμως δυστυχώς: «Θα χαθούν φέτος παραπάνω από 100.000 μονάδες αίματος λόγω της έλλειψης των ασκών συλλογής του στο 80% των δημόσιων νοσοκομείων», κατήγγειλε προ ημερών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα μέλη της Ομοσπονδίας, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την προσπάθεια αγοράς ασκών αίματος, αφού πλέον είναι καθημερινό το φαινόμενο ακύρωσης προγραμματισμένων εξορμήσεων για αιμοληψίες.

   Η έλλειψη αυτή όπως φαίνεται έφτασε και στην Καβάλα, αφού αρκετοί σύλλογοι από τα μέσα του περασμένου μήνα που ήθελαν να οργανώσουν τις καθιερωμένες αιμοδοσίες τους, σκόνταψαν σ’ αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος «Στέλλα Μανώλα-Κούρτη» Γιάννης Παπαζωγράφο, τα έσοδα της λαχειοφόρου αγορά για την οικονομική ενίσχυση της καθιερωμένης κάθε χρόνο Λαμπαδηδρομίας του Αυγούστου, η ομοσπονδία αποφάσισε να τα διαθέσει για την αγορά ασκών αίματος που θα τους δωρίσει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Η προσπάθεια της Ολυμπιονίκου μας Βούλας Πατουλίδου να διαδώσει την εθελοντική αιμοδοσία, σκοντάφτει στην έλλειψη ασκών αίματος. (Από αιμοδοσία του Επιμελητηρίου Καβάλας).   

   Ακόμη όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών του Επιμελητηρίου Καβάλας Αντώνης Καραγιαννίδης, υπήρχε πρόθεση να οργανωθεί από το Επιμελητήριο μια αιμοδοσία στην περιοχή της Τούζλας, όμως κι αυτή δεν θα γίνει λόγω έλλειψης ασκών αίματος. Σε σχετική ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη προς τον διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρη Παπαδόπουλο, απάντησε πως υπάρχει ζημιά λόγω πλημύρας στο εργοστάσιο κατασκευής ασκών αίματος στην Ινδονησία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προμηθευτούν. Όμως όπως φαίνεται «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι» μια και η έλλειψη χρημάτων είναι το πρόβλημα όπως ομολογούν όλοι.

   Ακυρώθηκαν ακόμη οι καθιερωμένες αιμοδοσίες των συλλόγων αιμοδοτών του Ακροβουνίου πρόεδρος του οποίου είναι ο διοικητής του νοσοκομείου, της Νέας Καρβάλης όπως μας διαβεβαίωσε η πρόεδρος Δάφνη Καζάκου και της Κεραμωτής, ενώ με χίλια ζόρια ίσως γίνει η αιμοδοσία στις Κρηνίδες. Κρίμα γιατί πιστεύαμε πως ο εθελοντισμός μπορεί να σώσει την Ελλάδα!

     Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου