Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ Η "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ" ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Γιορτή του Νερόμυλου στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Μια ιδέα των μελών του πολιτιστικού συλλόγου της Παλιάς Καβάλας, που ξεκίνησαν από το 2010 την υλοποίησή της και φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σχεδόν 300 άτομα περπάτησαν το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, είτε από κάτω από το νταμάρι που υπάρχει λίγο μετά την διασταύρωση του Ζυγού ή από πάνω λίγο πριν την Παλιά Καβάλα.

    Μισή ώρα μετά τις 12 το μεσημέρι, ο χώρος μπροστά στο Νερόμυλο, ήταν γεμάτος από κόσμο που έψαχνε να βρει δροσιά. Τα μέλη του συλλόγου δεν περίμεναν τόσο μεγάλη συμμετοχή, με αποτέλεσμα να τελειώσουν οι προμήθειες (σουβλάκια και λουκάνικα) και να ψάχνουν Κυριακάτικα κρεοπωλείο. Το γλέντι άναψε όταν... άρχισαν τα όργανα.


Άρης Νικολαΐδης στο μπουζούκι και στο τραγούδι, Σταυρούλα Παναγιωτίδου στο τραγούδι και Παναγιώτης Άσιμος στο αρμόνιο, προσέφεραν παλιές αλλά και νεώτερες λαϊκές επιτυχίες. Το κέφι περίσσεψε και σ’ αυτό βοήθησε η απέραντη δροσιά που επικρατούσε κάτω από τα πλατάνια, ενώ δεν έλειψαν κι αυτοί που αψηφώντας το παγωμένο νερό, δεν δίστασαν να βουτήξουν σε κάποιες από τις γκιόλες που σχηματίζει το τρεχούμενο νερό.



                                           Ο Νερόμυλος.

   Φυσικά πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά έναν νερόμυλο εν ενεργεία. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία του συλλόγου, στο ρέμα της Παλαιάς Καβάλας λειτουργούσαν κατά το παρελθόν 13 υδρόμυλοι, και τρείς νεροτριβές. Σήμερα δυστυχώς σώζονται ελάχιστοι από αυτούς, οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι, καταστραμμένοι και καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση.


  Ο τελευταίος μύλος του χωριού λειτούργησε έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Μέσα από τα ερείπια αυτών, αναδεικνύονται σημαντικά στοιχεία της παράδοσης, αλλά και της ιστορίας της Παλιάς Καβάλας και γενικότερα όλης της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι νερόμυλοι τροφοδοτούσαν με αλεύρι την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, ακόμη και την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, όταν οι ντόπιοι μυλωνάδες, με κίνδυνο της ζωής τους εργαζόταν κρυφά τις νύχτες για να παράγουν λίγο αλεύρι.

   Με πρωτοβουλία λοιπόν των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Παλιάς Καβάλας, ξεκίνησε το 2008 η αναπαλαίωση και συντήρηση ενός νερόμυλου. Διασώθηκε και συντηρήθηκε μέρος του παλιού εξοπλισμού, καθώς επίσης τοποθετήθηκε καινούργιος όπου χρειάστηκε, όπως μυλόπετρες, βαράρι και άλλα εξαρτήματα. Σήμερα ο νερόμυλος της Παλιάς Καβάλας είναι σε θέση να λειτουργήσει πάλι και είναι επισκέψιμος για το κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα μέρη και τον όλο εξοπλισμό του νερόμυλου, να δει τον τρόπο λειτουργίας του και να αλέσει μόνος του αλεύρι με τον παραδοσιακό τρόπο.


                                            Παρουσίες.



   Αυτό έκαναν και αρκετοί από τους χθεσινούς παριστάμενους, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης και όπως προείπαμε πολύς κόσμος. Άψογοι οικοδεσπότες τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Παλιάς Καβάλας, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το διήμερο 14-15 Αυγούστου με την αναβίωση της πανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής, που έχει τις ρίζες του στον Γάνο της Ανατολικής Θράκης. Όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Προμούσας, οι προετοιμασίες της γιορτής ήδη ξεκίνησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου