Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΜ-Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΩΡΕΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ.


   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜ-Θ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.

   Μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων "Ορφέας" και του συλλόγου αδελφοποίησης "Φίλος", ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης επίσκέφθηκε την Νυρεμβέργη, αποδεχόμενος την πρόσκληση για να επισκεφθεί την Νυρεμβέργη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012, συνοδευόμενους από τον αντιδήμαρχο Θάσου Μιχάλη Ξώγνο που είχε έρθει για την παραλαβή του πυροσβεστικού οχήματος.
 
 
   Στις δυο αυτές ημέρες, όπως μας μεταφέρει από τη Νυρεμβέργη ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος, ο περιφερειάρχης κατάφερε να καλύψει ένα πυκνό δίκτυο επαφών, αφού  επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής την γνωστή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης και πέρασε φυσικά από το περίπτερο της Καβάλας στην Αγορά των αδελφών πόλεων, ενώ στην συνέχεια με τον κ. Ξώγνο παρέλαβαν το πυροσβεστικό όχημα, επ' ονόματι του δήμου Θάσου. Το δώρο αυτό ήταν, μετά από αίτημα του συλλόγου αδελφοποίησης ΦΙΛΟΣ εκ μέρους της Π.Υ. Νυρεμβέργης για τον δήμο Θάσου. Ακολούθησε γεύμα εργασίας με την Beate Kreisl, υπεύθυνη του γραφείου διεθνών σχέσεων του δήμου για την αδελφοποίηση με την Καβάλα.

 
   Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ακολούθησε δεξίωση του του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων "Ορφέας" με ευκαιρία τα 30 χρόνια ζωής και δράσης του συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Nachbarschaftshaus Gostenhof, παρουσία αρκετών μελών, καλεσμένων και φίλων του συλλόγου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Δαβουδάνης παρουσίασε το ιστορικό του συλλόγου, ενώ σε οθόνη προβαλλόταν φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις. Ο περιφερειάρχης ανταπαντώντας επεσήμανε την αξία των εθνικοτοπικών συλλόγων στο εξωτερικό σαν την πρώτη  γραμμή άμυνας της χώρας. Τον δήμαρχο Νυρεμβέργης εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Αγαθαγγελίδης. Διάφοροι πρόεδροι που κλήθηκαν να αντιχαιρετίσουν καυτηρίασαν την μέχρι τώρα ελληνική εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά το σχολικό, τους μετανάστες και την αναγνώριση του πολιτιστικού τους έργου. Τέλος ο κ. Δαβουδάνης απένειμε αναμνηστικό μετάλλιο στον Περιφερειάρχη και σε προέδρους άλλων συλλόγων. Μετά τα τυπικά ο κ. Γιαννακίδης έκοψε την πίττα του συλλόγου που μοιράστηκε στους θαμώνες, ενώ στην μικρή αίθουσα υπήρχε μπουφές με παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές. Η βραδυά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο σύλλογος αδελφοποίησης "ΦΙΛΟΣ" για τους προσκεκλημένους από Ελλάδα, τα προεδρεία του του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων "Ορφέας", της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, του γραφείου δημοσίων σχέσεων και την διευθύντρια του Nachbarschaftshaus Gostenhof Klara Langmar και τον κ. Αγαθαγγελίδη σαν εκπρόσωπο του δημάρχου Νυρεμβέργης. Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγές δώρων.

 
   Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε το γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, όπου ο αντιπρόεδρος της οποίας κ. Κωνσταντάτος υποδέχτηκε τους καλεσμένους, ενώ στην σύσκεψη είχαν κληθεί οι πρόεδροι των γειτονικών Κοινοτήτων Ερλάγκεν και Φύρθης κκ. Αγγελίδης και Σιαπίδης, οι εκπρόσωποι του Μακεδονικού, Θρακικού, συλλόγου αδελφοποίησης, οι σύλλογοι Μουσουλμάνων "Κομοτινή" και "Διδυμότειχο" και δημοτικοί σύμβουλοι. Αφού έγινε μια εκτενής ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας, στην συνέχεια οι διάφοροι εκπρόσωποι πήραν τον λόγο. Τα προβλήματα είναι πάντα γνωστά. Σχολικό, Άμισθο Προξενείο, αδιαφορία από την Ελλάδα κτλ. Ο κ. Γιαννακίδης δεσμεύτηκε σε θέματα που άπτονται των δικαιοδοσιών του, υποσχόμενος να τα προωθήσει. Φυσικά όλοι οι παριστάμενοι τόνισαν ότι έχουν χορτάσει από υποσχέσεις πολιτικών. Παρ' όλα αυτά το θέμα των νεομεταναστών είναι φλέγον και επείγει. Επίσης ο Πειφερειάρχης επισκέφθηκε την διπλανή αίθουσα που γινόταν μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

 

   Το ίδιο απόγευμα ο σύλλογος αδελφοποίησης "Φίλος" διοργάνωσε για τα μέλη του την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή με κάλαντα, γλυκά, Glühwein κτλ. Ο κ. Γιαννακίδης και ο κ.. Ξώγνος τίμησαν την εκδήλωση σαν επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως επίσης και ο κ. Αγαθαγγελίδης και ο πρόεδρος του Bezirkstag Mittelfranken Richard Bartsch. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου άνοιξαν την εκδήλωση με τα κάλαντα και ακολούθησε ζωντανή ελληνική Μουσική από το ντουέτο Γιώργος και Νίκος. Η Agi Xognos, όπως κάθε χρόνο παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών από την περιοχή του νομού Καβάλας. Αυτή την φορά το θέμα ήταν "Μάρμαρο, λευκό σαν χιόνι" και το θέμα παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του αντιδημάρχου Θάσου, μια η επιλογή των φωτογραφιών ήταν από την Θάσο. Για την παρουσίαση αυτή η κ. Xognos είχε μεταφέρει μαρμάρινα χαλίκια από την Θάσο, που τα έβαλε το καθένα σε ένα τσουβαλάκι από άσπρο-γαλαζιο ύφασμα που είχε ράψει η ίδια. Ο αντιδήμαρχος Θάσου  επιστρατεύτηκε για να μοιράσει στον καθένα από τους παριστάμενους από ένα τσουβαλάκι. Η εκδήλωση έκλεισε με ελληνική μουσική και άφθονο Glühwein.

 

Ο επίλογος της επίσκεψης ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης στο ελληνικό εστιατόριο Volksgarten στο Oberasbach που φιλοξενεί αυτή την εποχή και την έκθεση ζωγραφικής "Winterimpressionen - Χειμερινές εντυπώσεις", η δε ιδιοκτήτριά του κατάγεται από την Ξάνθη. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις περιφερειαρχών θα είναι επικοδομητικότερες και αποδοτικότερες από ότι στο παρελθόν βουλευτών και υπουργών» επεσήμανε ο Σωτήρης Ξώγνος.

 

ΔΩΡΕΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ.

 

Έχουν περάσει πάνω σχεδόν 2 χρόνια όταν ο αντιδήμαρχος Θάσου Μιχάλης Ξώγνος με προσωπική του επιστολή προς τον δήμαρχο Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly του ζητούσε την παραχώρηση ενός  οχήματος 4Χ4 ή ενός πυροσβεστικού. Η απάντηση του δήμου Νυρεμβέργης ήταν αρνητική, άφηνε όμως ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ότι σε περίπτωση αποδέσμευσης κάποιων τέτοιων οχημάτων θα υπήρχε πρόνοια και για τον δήμο Θάσου.

 

Μετά από 10μηνη Οδύσσεια με την Λερναία Ύδρα που ακούει στο όνομα ελληνική γραφειοκρατία, έγινε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 1 το μεσημέρι, σε μια λιτή εκδήλωση στον χώρο της Π.Υ. 4 που εδρεύει στο λιμάνι της Νυρεμβέργης, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης του οχήματος με την παρουσία του αντιδήμαρχου κ. Ξώγνου, του περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης  Άρη Γιαννακίδη και του προεδρείου του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ",. Ο διοικητής της Π.Υ. Νυρεμβέργης Volker Skrok καλωσορίζοντας τους παρισταμένους τόνισε ότι, ενώ τα προηγούμενα 2 οχήματα που δωρίθηκαν στον δήμο Καβάλας ήταν δωρεά του δήμου Νυρεμβέργης, το όχημα αυτό είναι δωρεά προς τον δήμο Θάσου από την Πυροσβεστική υπηρεσία. Αν και υπήρχαν πολλά αιτήματα ενδιαφέροντος για αγορά τα παροπλισμένων οχημάτων από πολλές χώρες, προτιμήθηκε η Θάσος σαν ένδειξη αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Η οριστική παραλαβή του πυροσβεστικού θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες με πιθανότερη την οδική μεταφορά του.

 

Ο αντιδήμαρχος Θάσου ανταπάντησε και ευχαρίστησε τον κ. Skrok για την ευγενική δωρεά και του χάρισε ένα φωτογραφικό λεύκωμα από την Θάσο, ενώ ο Περιφερειάρχης ένα μετάλλιο με το έμβλημα της περιφέρειας. Μετά την λήξη της τελετής, το προεδρείο του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ" δώρισε στην πυροσβεστική ένα καλάθι γεμάτο ελληνικά κρασιά, ούζο και λιχουδιές μαζί με κουραμπιέδες και μελομακάρονα Καβάλας. Μετά από αίτηση του προεδρείου του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ", ο κ. Skrok ξενάγησε τους επισκέπτες στο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό κέντρο διάσωσης το γνωστό 112, η αξία της επένδυσης του οποίου ανέρχεται σε 40 εκατ. €, το λειτουργικό κόστος ανά έτος σε 5 εκατ. € και είναι επανδρωμένο ανά βάρδια με 16 άτομα και με 7 το βράδυ. Δέχεται δε την ημέρα περισσότερες από 1500 κλήσεις βοήθειας και καλύπτει μια περιοχή με 3 μεγάλες πόλεις, 5 νομούς και σχεδόν 1,4 εκατ. κατοίκους.

 

Για τον σύλλογο αδελφοποίησης "ΦΙΛΟΣ" τώρα, όπως μας μεταφέρει ο κ. Ξώγνος, τελειώνει μια χρονιά που υπερέβη εαυτόν, αλλά ταυτόχρονα χαίρεται ιδιαίτερα που μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο στόχο, την αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια πολιτών 2 διαφορετικών χωρών και να αποδείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη στα μέλη του. «Τα ευχαριστήρια ανήκουν στον πρώτο δημότη της πόλης, τον δήμαρχο Dr. Ulrich Maly, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και στους τουλάχιστον εδώ και 5 αιώνες φιλέλληνες Νυρεμβεργέζους. Χωρίς την θέληση όλων αυτών για ανιδιοτελή προσφορά, δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτε. Ο «ΦΙΛΟΣ» κι εγώ προσωπικά τους ευχαριστούμε όλους για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος» σημειώνει κλείνοντας την επικοινωνία μας ο κ. Ξώγνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου