Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ.



   Στη Νέα Καρβάλη βρέθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το πρωί, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ώστε να ακούσει τους κατοίκους της περιοχής και να δει από κοντά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αγωγό αερίου που συνδέει τη Καβάλα OIL με την ΒΦΛ. Στην Καρβάλη βρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης περιβάλλοντος της περιφέρειας. Από τη Νέα Καρβάλη παρόντες ήταν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κυριάκος Χριστοφορίδης με πολλά μέλη του τοπικού, ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Καπλάνης Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Ακτών Θάλασσας και Περιβάλλοντος Ηλίας Παπαδόπουλος με πολλά μέλη του συλλόγου, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων της Νέας Καρβάλης και αρκετοί κάτοικοι. Από την Καβάλα OIL το παρόν έδωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Κώστας Ιωαννίδης.  

   Εδώ να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καβάλα OIL, ο αγωγός αυτός εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το 1981 με όλες τις απαιτούμενες άδειες και τις νόμιμες διαδικασίες είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. μαζί με το σύνολο των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων αγωγών το 1999. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αγωγού. Ο αγωγός συνδέει το εργοστάσιο των πετρελαίων με το εργοστάσιο των λιπασμάτων, ακολουθώντας μια διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χλμ από τα οποία τα 1,7 χλμ είναι παραθαλάσσια αφού διέρχονται μέσα ή κατά μήκος της παραλίας της Νέας Καρβάλης. Στο σημείο πίσω από το πάρκο εκπαίδευσης οδηγών ο νοτιάς και οι συνεχείς υποχωρήσεις της άμμου άφησαν ένα μεγάλο μέρος του αγωγού εκτεθειμένο στην άμμο. Αυτό ήταν και το θέμα της συζήτησης.  

   Το ξεκίνημα της χθεσινής συζήτησης έγινε στο πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης, με τους εμπλεκόμενους να ενημερώνουν τον κ. Γιαννακίδη για την κατάσταση που επικρατεί. Οι κάτοικοι τονίσαν πως η κατάσταση έγινε άκρως επικίνδυνη, αφού ο αγωγός είναι πλέον εκτεθειμένος τόσο στα στοιχεία της φύσης, όσο και σε κάθε κακόβουλη ενέργεια. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ενώ εδώ και πολλά χρόνια πιέζουν την εταιρεία να αναλάβει την απομάκρυνση του αγωγού, αυτή κωφεύει και αδιαφορεί. Οι κάτοικοι μάλιστα τόνισαν πως οι υπεύθυνοι του εργοστασίου απέφευγαν ακόμη και να απαντήσουν κάθε φορά που ανέφεραν το γεγονός. Χαρακτηριστική ήταν μια κάτοικος η οποία ζήτησε από τον περιφερειάρχη να σκεφτεί τα παιδιά όλου του χωριού, τονίζοντας πως δεν θέλουν να γίνουν και οι ίδιοι πρόσφυγες όπως οι παππούδες τους. 

   Στον αντίποδα ο κ. Ιωαννίδης αφ’ ενός παραδέχτηκε πως υπάρχει όντως πρόβλημα λόγω του καιρού ο οποίος ξέθαψε τον αγωγό, τόνισε όμως πως η Καβάλα OIL παρακολουθεί τον αγωγό ο οποίος είναι κατασκευασμένος με όλες τις προδιαγραφές και δεν έχει πρόβλημα. Ήδη η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. προέβη στην κατασκευή κυματοθραύστη για την άμεση προστασία του αγωγού και την αποτροπή κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Και διαβεβαίωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα μια μελέτη για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, ίδιου μεγέθους με τον υπάρχοντα αγωγό δηλαδή διαμέτρου 15 εκατοστών του μέτρου. Το σημείο σύνδεσης του νέου αγωγού με τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ θα είναι πάνω από την Εγνατία οδό 2 χλμ ανατολικά του οικισμού της Νέας Καρβάλης και η διαδρομή του νέου αγωγού θα είναι περίπου 1800 μέτρα, από βορρά προς νότο, μέχρι τις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL. Όμως το έργο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12 – 18 μήνες ανάλογα με την ανταπόκριση του ΔΕΣΦΑ, όσον αφορά τη σύνδεση και τον μετρητικό σταθμό, και των αρμοδίων υπηρεσιών, όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

   Εδώ ήταν και η παρέμβαση του κ. Γιαννακίδη ο οποίος υποσχέθηκε πως αν οι άδειες μπορούν να βγουν από την Περιφέρεια θα διευκολύνει όσο είναι δυνατόν την έκδοσή τους. Αν όμως είναι υπόθεση του ΥΠΕΚΑ τότε η καθυστέρηση θα είναι δεδομένη. Στην συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι επισκέφτηκαν επί τόπου το σημείο του προβλήματος. Ο κ. Γιαννακίδης βλέποντας τι συμβαίνει, χαρακτήρισε τραγική την εικόνα που έχει μπροστά του. «Πράγματι δεν περίμενα να αντικρύσω αυτή την εικόνα, σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Είναι απαράδεκτη πραγματικά και βλέπω πόσο δίκιο έχουν οι κάτοικοι του χωριού. Κρατάμε την διαβεβαίωση της Καβάλα OIL για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με το ξεκίνημα της μελέτης για νέο αγωγό και υπόσχομαι πως μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση αυτού του αγωγού, η περιοχή θα μπει σε πρόγραμμα για πλήρη και γενική ανάπλαση  της ακτής όσο και αν στοιχίσει. Φυσικά αυτό θα γίνει στην επόμενη προγραμματική περίοδο του 2014». 

  Κι εδώ για ακόμη μια φορά ο διευθυντής της Καβάλα OIL διευκρίνισε ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και η κατασκευή του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με συνεχή φροντίδα και συντήρηση, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αγωγού και η αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις. Μετά δε την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή με την απομάκρυνση των υλικών που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του προσωρινού  κυματοθραύστη. Οι κάτοικοι δέχτηκαν αυτές τις εξηγήσεις αλλά τόνισαν πως θα περιμένουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα κι αν δουν πως και πάλι η εταιρεία δεν κάνει τίποτα, θα απευθυνθούν στις Ευρωπαϊκές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου