Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ...


   Από το κύμα νεομεταναστών που πλήττει τελευταία την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείψει η Νυρεμβέργη σαν τόπος προορισμού. Σχεδόν επτακόσιοι Έλληνες βρέθηκαν στην αδελφή με τη Καβάλα πόλη της Γερμανίας και αν σ’ αυτούς προσθέσεις και τους 350 που πήγαν στην γειτονική πόλη Φύρτ, πάνω από 1000 βρέθηκαν σ’ εκείνη την περιοχή από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ" Σωτήρης Ξώγνος, που εδώ και 20 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νυρεμβέργη, κάποιοι από αυτούς είχαν εργαστεί παλιότερα εκεί και επέστρεψαν, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν γιατί είχαν συγγενείς ή φίλους. Οι περισσότεροι όμως βρέθηκαν στη Νυρεμβέργη χωρίς τίποτα, απλά και μόνο ψάχνοντας για δουλειά.

   Η πρώτη κίνηση ενός νεομετανάστη που βρίσκετε στην Γερμανία χωρίς κανέναν, είναι να επισκεφτεί την Ελληνική Κοινότητα ζητώντας βοήθεια. Εκεί συμπληρώνει κάποια έγγραφα για τον δήμο και με την βοήθεια άλλων Ελλήνων αλλά και της εκκλησίας προσπαθεί να βρει στέγη. Πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν σε διάφορες πανσιόν που έχουν σχετικά φτηνό ενοίκιο. Πολλές φορές φιλοξενούνται για λίγο σε ξενώνες της εκκλησίας τρώγοντας σε κοινωνικά τραπέζια του δήμου. Από εκεί και μετά ξεκινούν να ψάχνουν για δουλειά. Κι εδώ λόγω της ζήτησης υπάρχει εκμετάλλευση. Υπάρχουν εστιατόρια που ζητούν άτομα με 3 ευρώ την μέρα! Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο.

   Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα. «Γι’ αυτούς το μέλλον τους στην Γερμανία είναι πολύ αβέβαιο, διαβεβαιώνει ο κ. Ξώγνος. Καλό θα είναι γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την γλώσσα, να μην ξεκινάνε καν. Τα πράγματα είναι χειρότερα από το 1960 με το κύμα της τότε μετανάστευσης, μια και τότε οι Έλληνες πήγαιναν εκεί με συμβόλαια για δουλειά. Σήμερα υπάρχουν κι άλλοι Γερμανόφωνοι όπως οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι που προτιμούνται».

   Σύμφωνα δε με τον κ. Ξώγνο υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι. Έτσι αναγκάζονται να περνούν τις νύχτες τους σε καταστήματα που διανυκτερεύουν ακόμα και κάτω από γέφυρες. Ο δήμος Νυρεμβέργης κάνει την δουλειά του γράφοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους πληρώνοντας μάλιστα και το διαμέρισμα για έναν χρόνο αλλά κι ένα βοήθημα των 325 ευρώ, με την υποχρέωση να πάνε σχολείο. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν οι «έξυπνοι» που γράφονται σε 2 πόλεις ταυτόχρονα για να εισπράξουν διπλό το επίδομα, όμως τους βρίσκουν εύκολα και κακοχαρακτηρίζουν όλους τους Έλληνες. «Πρέπει να το σκεφτούν καλά όσοι θέλουν να έρθουν στην Γερμανία, τονίζει ο κ. Ξώγνος. Μπορεί τα πράγματα στην Ελλάδα να είναι δύσκολα, αλλά και να βρεθείς σε έναν τόπο και να γίνεις έρμαιο του καθενός και να κοιμάσαι κάτω από γέφυρες, δεν είναι καλύτερο. Αν γνωρίζουν την γλώσσα και έχουν ένα καλό τεχνικό επάγγελμα, θα είναι σίγουρα πιο εύκολα γι’ αυτούς».
Με ρεαλιστικό τρόπο ο Σωτήρης Ξώγνος περιγρ'αφει την κατάσταση με τους νεομετανάστες στη Νυρεμβέργη.

   Τέλος ο κ. Ξώγνος άφησε τελευταίο το καλύτερο. Οι Γερμανοί άρχισαν να φοβούνται να κατέβουν στην Ελλάδα λόγω των συχνών άσχημων καταστάσεων που γίνονται ιδιαίτερα στην Αθήνα. «Έχω πολλούς φίλους που ενώ έρχονταν πολλές φορές το καλοκαίρι στην Ελλάδα, φέτος φοβούνται λόγω των φασαριών. Προσπαθούμε να τους πείσουμε πως τα ΜΜΕ πολλές φορές παραφουσκώνουν τα γεγονότα, ή ότι στην βόρεια Ελλάδα είναι ήσυχα, αλλά είναι πολύ επιφυλακτικοί. Η Καβάλα είχε μια ευκαιρία να προβληθεί στην φετινή έκθεση τουρισμού και ελεύθερου χρόνου της Νυρεμβέργης όπως έκαμνε κάθε χρόνο, όμως κακώς ο δήμος Καβάλας δεν συμμετείχε σ’ αυτήν. Μόνο και μόνο για να κρατηθεί η αεροπορική σύνδεση, έπρεπε να υπάρξει συμμετοχή» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ξώγνος. Τέλος να τονίσουμε πως στις αρχές Μαΐου ξεκινάει αυτή η αεροπορική σύνδεση Νυρεμβέργης Καβάλας αλλά η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από την πληρότητα των πτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου