Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ.

                                   ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΛΗΡΑΧΗΣ

   Ήταν γύρω στα 1700, όταν οι κάτοικοι του οικισμού Κακηράχη της Θάσου, που βρισκόταν πάνω από την σημερινή Καληράχη στον λόφο που βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αποφάσισαν να κατέβουν από την κακοτράχαλη πραγματικά περιοχή που έμεναν και να πλησιάσουν πιο κοντά στην θάλασσα. Η ζωή στην Κακηράχη για τις 140 περίπου οικογένειες που έμεναν στα ισάριθμα πετρόκτιστα σπίτια ήταν πολύ δύσκολη και οι αρρώστιες θέριζαν τον πληθυσμό. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η ονομασία Κακηράχη προήλθε από τις πολύ κακές συνθήκες ζωής που επικρατούσαν στον οικισμό. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν χαμηλότερα δυο νέα χωριά, την Καληράχη και το Σωτήρος, πράγμα που φυσικά και έγινε. Αρκετά αργότερα δημιουργήθηκαν οι Σκάλες των δυο αυτών χωριών.

   Εις ανάμνηση αυτής της απόφασης, ο πολιτιστικός σύλλογος Καληράχης αποφάσισε μια φορά τον χρόνο να πραγματοποιεί ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, καλώντας κάθε φορά και διαφορετικά χορευτικά συγκροτήματα από την Βόρεια Ελλάδα. Το «9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παιδικών και Εφηβικών τμημάτων Θάσου» λοιπόν, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αυλή του δημοτικού σχολείου Καληράχης, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Καλεσμένα τα μικρά και εφηβικά χορευτικά του επιμορφωτικού - λαογραφικού συλλόγου Γουμένισσας Κιλκίς «ο Άγιος Τρύφων», του πολιτιστικού συλλόγου Ηρακλείτσας «ο Άγιος Γεώργιος» και του συλλόγου «Ιχνηλάτες» της Καβάλας. Φυσικά το παρών έδωσαν οι μικροί και οι έφηβοι χορευτές του πολιτιστικού συλλόγου της Καληράχης.

   Ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέκος Ελευθερίου, στην σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους επισκέπτες χορευτές από την Γουμένισσα και την Ηρακλείτσα, ενώ υποσχέθηκε πως ο θεσμός αυτός θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. «Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε αρωγό τον δήμο Θάσου και φυσικά όλα τα μέλη του συλλόγου μας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ελλάδας και πρέπει να τα στηρίζουμε μαθαίνοντάς τα την παράδοσή μας» σημείωσε ο κ. Ελευθερίου. Χαιρετισμό και συγχαρητήρια για την εκδήλωση αλλά και ευχαριστίες για την φιλοξενία, έδωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου της Γουμένισσας. 

   Και στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων. Χοροί από την Μακεδονία, την Θράκη αλλά και νησιώτικα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι που γέμισαν την αυλή του σχολείου της Καληράχης. Η δροσιά στην πάνω Καληράχη περίσσευε, ενώ υπήρχαν νόστιμοι μεζέδες και κρασί προς ενίσχυση του συλλόγου.

   Παρόντες η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καληράχης Μαρία Λύγηρου, ο πρόεδρος του συλλόγου υποστηρικτών του κέντρου υγείας Πρίνου Χρήστος Ταμανάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννης Σταματιάδης, η πρώην δημοτική σύμβουλος Καβάλας Ελένη Βλατσιώτου και όπως προείπαμε πολύς κόσμος. Αμέσως μετά τα χορευτικά η ορχήστρα έπαιξε για όλο τον κόσμο που φυσικά συμμετείχε χορεύοντας με την εκδήλωση να κλείνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

                     ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΕΣ
   Ιδρύθηκε το 2004 από την ανάγκη των κατοίκων των Μαριών και της Σκάλας Μαριών της Θάσου, να αναδειχτούν τα στοιχεία πολιτισμού της περιοχής, καθώς επίσης να διατηρηθούν τα ήθη και έθιμα των κατοίκων. Πρόκειται για τον πολιτιστικό σύλλογο Μαριών «η Γέννα», που πήρε το όνομά του από την τοποθεσία στην οποία υπάρχει μια πηγή που υδροδοτεί το χωριό και ονομάζεται «Γέννα».  Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας,  τα μέλη του συλλόγου πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις, είτε στο ορεινό χωριό είτε στην Σκάλα.
   Το περασμένο Σάββατο μάλιστα στο ορεινό χωριό πραγματοποιήθηκε η κεντρική καλοκαιρινή εκδήλωση του συλλόγου, με μια ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Ταξιαρχών. Που φυσικά αποδείχτηκε μικρός, μια και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε απλώθηκε σε όλους τους παρακείμενους δρόμους, φτάνοντας μέχρι την κεντρική πλατεία.

 Όπως μας ενημέρωσαν σχετικά η πρόεδρος του συλλόγου Βίσυ Κωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Μαργιολίδης, κάθε χρόνο η εκδήλωση αυτή συγκεντρώνει πολύ κόσμο, μια και οι περισσότεροι καταγόμενοι από τις Μαριές βρίσκονται αυτή την εποχή στην γενέτειρα τους.
   Η Ρεμπέτικη Κομπανία του Γιώργου Πέτσα ξεσήκωσε τον κόσμο και ο χορός όταν ξεκίνησε δεν σταμάτησε παρά μόνο για μικρά διαλλείματα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και δυο διεθνούς φήμης άνθρωποι της μουσικής, ο πιανίστας Πανάρετος Κυριατζίδης που έλκει την καταγωγή του από τον Πρίνο της Θάσου και η σοπράνο Julia Weathereley. Η όμορφη αυτή βραδιά κράτησε μέχρι το πρωί με τον κόσμο να ζητάει να μην σταματήσουν οι μουσικοί. Χάραξε όταν έφυγαν οι τελευταίοι επισκέπτες. Επόμενη εκδήλωση του συλλόγου Μαριών «Γέννα» είναι στις 9 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στην Σκάλα Μαριών, με την γιορτή της παραδοσιακής φασολάδας.
  
ΣΧΟΛΙΟ  
Ο Πανάρετος Κυριατζίδης είναι κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και πιάνου, ενώ είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακού στο Trinity College of Music του Λονδίνου και έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Αγγλία, Ισπανία και Βουλγαρία. Η Julia Weathereley αποφοίτησε με υψηλή διάκριση από το πανεπιστήμιο York, όπου νίκησε σε διαγωνισμό σολιστών, ενώ πρόσφατα έχει ερμηνεύσει δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες και έχει επιλεγεί στον ρόλο της Παμίνα για μια νέα παραγωγή της όπερας του Μότσαρτ «ο Μαγικός Αυλός».

 Οι δυο αυτοί μουσικοί προσέφεραν στους Θάσιους αλλά και σε πολλούς επισκέπτες, δυο όμορφες βραδιές την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στην  Αρχαία Αγορά. Ένα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής κατά την διάρκεια του οποίου ακούστηκαν έργα των Schubert, Mozart, Beethoven, Fauré, Berlioz, Walton, Britten, Bridge, και Κωνσταντινίδη.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου