Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΧΩΡΙΣ ΣΦΑΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ.



   Για ακόμη μια φορά εν όψει Πάσχα έρχεται στο προσκήνιο η ανυπαρξία σφαγείου στην Θάσο που είναι ένα από τα θέματα που συζητάει όλο το νησί τα τελευταία χρόνια, από την στιγμή που η πρώην νομαρχία έκλεισε το σφαγείο των Λιμεναρίων γιατί δεν τηρούσε τους απαραίτητους όρους λειτουργίας του. Βέβαια εκείνα τα χρόνια όπου δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Κώστας Καπόλας, ο δήμος Θάσου είχε προσπαθήσει να βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές, χωρίς όμως και πάλι να καταφέρει να αδειοδοτηθεί. Έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσει ο δήμος από την αρχή να στήσει ένα ολοκληρωμένο σφαγείο, όμως τα χρήματα που απαιτούνταν ήταν πολλά και δεν έγινε τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε ίσως να εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα την δημιουργία του, όμως ούτε αυτό έγινε.


Σήμερα ερχόμαστε και πάλι να θυμηθούμε τι δεν έγινε, μια και το Πάσχα πλησιάζει. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού για ακόμη μια φορά  διαμαρτύρονται, γιατί είναι αναγκασμένοι να περνάνε απέναντι στο σφαγείο της ΚΡΕΚΑ με φορτηγό μεταφέροντας τα ζωντανά ζώα και να επιστρέφουν στο νησί με ψυγείο στο οποίο θα υπάρχουν τα σφάγια. Εδώ όμως το κόστος μεγαλώνει κατά πολύ, ιδιαίτερα για τα κρεοπωλεία του νησιού. Πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη που έγινε στην αντιπεριφέρεια με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας ΑΜΘ Σταύρου Βαβία και του προϊστάμενου της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, είχε τεθεί το συγκεκριμένο θέμα από τον πρόεδρο του συλλόγου Κτηνοτρόφων Νίκο Δημόπουλο. Τότε ο κ. Δημόπουλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Θάσος είναι τουριστικό νησί και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Βέβαια η απάντηση του προϊστάμενου της Κτηνιατρικής ήταν πως, δεν υπάρχει νόημα να κατασκευαστεί ένα σφαγείο, την στιγμή που λόγων εξόδων δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

   Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο πάντως, δεν υπάρχει ο φορέας που θα χρηματοδοτήσει το σφαγείο , ενώ επισημαίνει πως το πρόβλημα για την Θάσο είναι και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα. «Το καλοκαίρι μάλιστα οι τουρίστες θα θέλουν να δοκιμάσουν ντόπια κρατικά και αν μάθουν πως έρχονται από την στεριά, άντε να τους πείσεις πως είναι Θασίτικα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος. Κρίμα γιατί η περιφέρεια τα έβαλε και στο «Καλάθι της Νοικοκυράς». Ο δήμος Θάσου έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και πρότεινε στους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν ένα συνεταιριστικό σφαγείο. Όμως δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί με το ζόρι ταΐζουν τα ζώα τους, που να βρουν τόσα κεφάλαια. Ακόμη και οι τράπεζες σταμάτησαν τις χρηματοδοτήσεις. Προτείναμε ακόμη να πηγαίνει ένα κινητό σφαγείο, όμως δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι νόμιμο. Έτσι για ακόμη μια χρονιά θα έχουμε αναγκαστικά σφαγές «κάτω απ’ το δέντρο» για να μειωθεί το κόστος». 

   Για το θέμα του σφαγείου της Θάσου ρωτήσαμε και τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Ο δήμαρχος σημείωσε πως το θέμα έχει εξαντληθεί και παρ’ όλο που υπάρχει νόμος σε μικρά νησιά να υπάρχουν σφαγεία, φαίνεται πως η Θάσος είναι μεγάλο νησί. «Εμείς για να διευκολύνουμε τους κτηνοτρόφους συνάψαμε σύμβαση με τοπικό κτηνίατρο κι έτσι θα μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα έτοιμα στο σφαγείο της ΚΡΕΚΑ. Το κινητό σφαγείο θα ήταν μια πολύ καλή λύση, αλλά όσο κι αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο νομικό πλαίσιο. Το νησί έχει πολλά ζώα και δεν ξέρουμε πως θα εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι μας, ενώ σίγουρα θα φάμε ακριβότερα από άλλες περιοχές τα αμνοερίφια». 

   Όσον αφορά τις τιμές τώρα, υπάρχει πρόθεση των κτηνοτρόφων της να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ το κιλό την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο όμως, όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στην πίεση την στιγμή που θα τους κυνηγούν τα χρέη και θα αναγκαστούν να πουλήσουν 3,7 ευρώ το αρνί και 4,20 ευρώ το κατσίκι. «Το κόστος σε δυόμιση μήνες ενός μικρού ζώου για σφαγή μόνο σε γάλα είναι περίπου 7 ευρώ και καλύτερα θα ήταν ο παραγωγός να το έπνιγε και να πουλούσε το γάλα που ήπιε, επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος. Ακόμη προτιμούν να τα δώσουν πιο νωρίς, γιατί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές και να τα θρέψουν. Προβλήματα έχουμε ακόμη και με τις εξαγωγές προς την Τουρκία, όπου δεν μπόρεσε η πολιτεία να βρει μια λύση και τους έχουμε χάσει εδώ και δυο χρόνια».



   Τέλος ο κ. Δημόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια στην αγορά, λόγω της μειωμένης παραγωγής που καταγράφεται φέτος, κατά 30%. Δεν αποκλείεται δηλαδή να υπάρξει έλλειψη στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και λόγω του ότι έγιναν πολλές πρόωρες εξαγωγές για τους λόγους που ανέφερε. Αναμένεται να δούμε και τι θα αποφασίσουν οι παραγωγοί στα δυο μεγάλα παζάρια της βόρειας Ελλάδας που θα γίνουν στον Λαγκαδά στις 23 Απριλίου και στην Δράμα στις 27 Απριλίου. Στα παζάρια αυτά έμποροι και κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται τις τιμές των αμνοεριφίων και κλείνουν τις δουλειές.

3 σχόλια:

  1. σε ότι αφορά την πρόταση για το κινητό σφαγείο καλά θα κάνει ο αξιότιμος .κύριος Δήμαρχος να έρθει σε επαφή με τον Δήμο της Ρόδου για να του δώσουν τις πληροφορίες πως κατάφεραν να λειτουργείστε το κινητό σφαγείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο μαλακισμενο αρθρο δεν εχω διαβασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή