Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ.



   Για ακόμη μια χρονιά με μεγάλη καθυστέρηση όπως φαίνεται θα ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες στην αρχή του χρόνου από εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και του ίδιου του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Την στιγμή που στο νομό Καβάλας πέρσι είχαμε καταγεγραμμένα 18 κρούσματα του υιού του Δυτικού Νείλου, με 3 νεκρούς! Παρά ταύτα όμως, ακόμη το πρόγραμμα βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο από τις αρχές του Απρίλη και περιμένει έγκριση. 

   Βέβαια όπως φαίνεται τα κουνούπια δεν περιμένουν καμιά απολύτως έγκριση και έχουν ξεκινήσει να … μας πίνουν το αίμα! Πολλά είναι τα παράπονα από όλες τις περιοχές του νομού Καβάλας, ιδιαίτερα από την επαρχία Νέστου. Ο ζεστός καιρός αλλά και οι κατακλύσεις των ορυζώνων σε συνδυασμό με τις λιμνοθάλασσες της Βάσσοβας, το εκτεταμένο ανοιχτό δίκτυο άρδευσης και το Δέλτα του Νέστου, είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τα κουνούπια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη κουνουπιών που ανήκουν σε 7 γένη και 2 υποοικογένειες, έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Καβάλας, με τα μισά να ανήκουν στο είδος Aedes Caspious.

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι διεργασίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών για την διετία 2013-14 και ενώ όλα ετοιμάστηκαν τέλη Μαρτίου, υπάρχει καθυστέρηση μέχρι σήμερα από το ελεγκτικό συνέδριο. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει μια κοινοπραξία τεσσάρων εταιριών η οποία ελέγχθηκε επί του τεχνικού μέρους της προσφοράς της και επί της οικονομικής της προσφοράς και έχει επικυρωθεί από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας ΑΜΘ. 


   «Όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο, σημείωσε χθες ο κ. Γερομάρκος. Και όχι μόνο στη δική μας περιφέρεια αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως και δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και ετοιμάσαμε το πρόγραμμα πιο μπροστά από κάθε άλλη χρονιά».


   Και ευτυχώς ο δήμος Νέστου εδώ και 2 περίπου μήνες ψεκάζει με δικά του μέσα κάποιες περιοχές ιδιαίτερα στον πρώην δήμο Κεραμωτής και η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Αυτή την στιγμή τα εναέρια μέσα που θα κάνουν τους ψεκασμούς, διενεργούν δοκιμαστικές πτήσεις καταγράφοντας κάποια προβλήματα όπως δέντρα και καλώδια, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις δοθεί το η έγκριση να ξεκινήσουν αμέσως οι ψεκασμοί. Και σίγουρα πριν αρχίσουν να εμφανίζονται κρούσματα ασθενειών από κουνούπια.

1 σχόλιο:

  1. καταπολέμηση κουνουπιών με την μέθοδο Ε.Μ ενεργοί μικροοργανισμοί .Οι Ε.Μ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα οικοσυστήματα ποταμών λιμνών και άλλων υδάτων με την βοήθεια των Ε,Μ μπορούμε να επιταχύνουμε παραγωγοί των διαφόρων μικροοργανισμών που καταπολεμούν τους βλαβερούς διαφόρους επιβλαβής μικροοργανισμούς επίσης οι Ε,Μ απομακρύνουν τις άσχημες οσμές το βαθμό ρύπανσης του νερού είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή μας ζωή με διαφόρους τρόπους να ψεκάσουμε το στο μπάνιο στην κουζίνα σε όλο το σπίτι και να καταπολεμήσουμε την ανάπτυξη των μυκήτων και τις δυσάρεστες μυρωδιές καθώς να τους χρησιμοποιήσουμε για την υγιή ανάπτυξη των διαφόρων φρούτων και λαχανικών με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους Ε,Μ σε χωματερές στάβλους γιατην ελαχιστοποίηση των εντόμων κουνούπια μύγες και άλλα έντομα δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον μέσα από την μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή