Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου προχθές (λόγω της Ανάστασης η γιορτή μεταφέρθηκε την δεύτερη μέρα του Πάσχα) και στην περιοχή μας μεταξύ των άλλων εκκλησιών, πανηγύρισε και ο όμορφος νεόκτιστος ναός του Αγίου Γεωργίου στον Αμυγδαλεώνα. Μάλιστα είναι ίσως ο μοναδικός διπλός ναός, δηλαδή χρίστηκε ακριβώς δίπλα στον παλιό ναό ο οποίος είναι σαφώς μικρότερος και σίγουρα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις λατρευτικές εκδηλώσεις των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα που συνεχώς μεγαλώνει. Πάντως αυτή την στιγμή και οι δυο ναοί είναι εν λειτουργία και μάλιστα στο νέο ναό του Αμυγδαλεώνα βρίσκεται μια εικόνα την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες.

   Πιο συγκεκριμένα ο Άγιος Γεώργιος ήταν πολύ αγαπητός στους χριστιανούς της Γαράσαρης του Πόντου (όπως σε όλους τους ακρίτες του μεσαιωνικού ελληνισμού). Έτσι όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, σε πολλούς προσφυγικούς συνοικισμούς που κατοικήθηκαν από Νικοπολίτες, χτίστηκαν πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια στο όνομά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο νομό Καβάλας στον οποίο εγκαταστάθηκαν πολλοί Γαρασαρέτες, η πρώτη προσφυγική εκκλησία που χτίστηκε, ήταν ο Άγιος Γεώργιος του Αμυγδαλεώνα, η μικρή δηλαδή εκκλησία που υπάρχει σήμερα δίπλα στην μεγάλη. Εκεί τοποθέτησαν και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου που έφεραν μαζί τους με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.

   Μάλιστα στη Γαράσαρη είναι πολλά τα χωριά που είχαν τιμήσει τον Αη-Γιώργη δίνοντας το όνομά του στην κεντρική τους εκκλησία. Η Λίτσασα μάλιστα είχε δύο εκκλησίες στο όνομα του Αγίου Γεωργίου! Σ’ αυτές τις εκκλησίες γίνονταν πανηγύρια με τη συμμετοχή μάλιστα και μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μια μερίδα μουσουλμάνων, τιμά ιδιαιτέρως τον Αη-Γιώργη την ημέρα του Χιντιρελέζ  και πάντα με το παλιό ημερολόγιο. 

   Ένα τέτοιο πανηγύρι οργανώθηκε και προχθές στον Αμυγδαλεώνα από τους τοπικούς συλλόγους. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αμυγδαλεώνα, ο αθλητικός σύλλογος αντισφαίρισης και η ποδοσφαιρική ομάδα Δόξα Αμυγδαλεώνα ένωσαν τις δυνάμεις τους και κάλεσαν όλο τον κόσμο να γιορτάσει τον Αη Γιώργη στην αυλή του δημοτικού σχολείου, λίγο μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό, όπου μοιράστηκε στους πιστούς το ποντιακό έδεσμα «ΤΑΝΕΑ» και κόκκινα αυγά.

 Οι νοικοκυρές του χωριού κλήθηκαν να κατασκευάσουν παραδοσιακές πίτες όπως γίνετε κάθε χρόνο, ενώ στην αυλή του σχολείου στήθηκε για πρώτη το Σάτσι, το σκεύος εκείνο πάνω στο οποίο οι νοικοκυρές του χωριού θα δημιουργούσαν και θα έψηναν τα Ψαθίρια (φύλλα πίτας γεμισμένα με τυρί, σπανάκι, κα). 

   Παράλληλα, τα χορευτικά του πολιτιστικού συλλόγου χόρεψαν δημοτικούς και ποντιακούς χορούς, ενώ και όλοι οι συμμετέχοντες διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα με τις παραδοσιακές ορχήστρες. Στο Ποντιακό τραγούδι ήταν ο Στάθης Τσαϊρίδης, στην λύρα οι Χρήστος Λεμονίδης, Αντώνης Σιδηρόπουλος και Κώστας Τζουβανέλης, στα νταούλια οι Τάσος Κεκρίδης, Άκης Καρυπίδης και Αβραάμ Γιορμπαλίδης και στα πλήκτρα ο Πόλις Σοπιάδης. Σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αμυγδαλεώνα Χαρούλα Λαβατσιώτου, η γιορτή αυτή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από την γύρω περιοχή και φυσικά από την Καβάλα. 

   Το παρών μεταξύ των άλλων έδωσαν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Γιώργος Γερομάρκος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχανταρίδης ο δημοτικός  σύμβουλος Παναγιώτης Ακριτίδης τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής και φυσικά πολύς κόσμος. Και φυσικά το πανηγύρι του Αη Γιώργη προστάτη του Αμυγδαλεώνα, έχει ήδη γίνει θεσμός με το επόμενο ραντεβού να κλείνεται για την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου