Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΝΩΤΙΚΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   1922-2013. Ενενήντα ένα χρόνια πέρασαν από την μαύρη επαίτιο της γενοκτονίας των Ποντίων και όπως φαίνεται οι απόγονοί τους καθόλου δεν ξέχασαν. Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Με την Γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωηρό κομμάτι του Ελληνισμού, που πάλευε για την επιβίωσή του για περίπου 3000 χρόνια.

   Ο όρος γενοκτονία δημιουργήθηκε το 1945 από τον Αμερικανό καθηγητή Λέμκιν λίγο πριν την Δίκη της Νυρεμβέργης για να περιγράψει τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να εξοντώσουν τους Εβραίους. Έτσι, χρησιμοποιείται από τότε για να αποδώσει την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού, με συστηματικό τρόπο μίας φυλής-πληθυσμιακής ομάδας από μία συγκεκριμένη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, περίπου 200.000 Πόντιοι είχαν χάσει την ζωή τους, ενώ σύμφωνα με άλλους ιστορικούς ο αριθμός φτάνει τις 353.000!

   Οι Πόντιοι έψαξαν για νέες πατρίδες κι έτσι κατέφυγαν στην νότια Ρωσία αλλά και στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ξεκινώντας μία νέα ζωή ενώ έδωσαν μία σημαντική πληθυσμιακή ανάσα ιδιαίτερα στην γη της Μακεδονίας. Η Ελλάδα με μία σημαντική καθυστέρηση αναγνώρισε τελικά την μαύρη αυτή στιγμή της Ιστορίας στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 με την Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

   Αυτή την ημέρα τίμησαν χθες Παρακευή 17 Μαίου ενωμένοι όλοι οι Ποντιακοί σύλλογοι του νομού Καβάλας, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή. Χθες το απόγευμα λοιπόν συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα δίπλα στο δικαστικό μέγαρο και από εκεί ξεκίνησαν μια λαμπαδηδρομία στους δρόμους της Καβάλας φωνάζωντας συνθήματα για την  αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την διεθνή αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας.

 Η λαμπαδηδρομία κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας όπου είχαν ετοιμαστεί απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα, ακριτικά τραγούδια και παρουσίαση του χορού «Σέρρα».

   Αύριο Κυριακή το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου, ενώ στην συνέχεια θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου. Τέλος η μέρα μνήμης θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων από τους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου