Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ "ΑΜΕΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ.



             ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  
  Από την περασμένη Δευτέρα 13 Μαϊου ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης των ακτών της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα το ξεκίνημα έγινε από την Καλαμίτσα όπου μηχανήματα συγκέντρωναν άμμο μπροστά στο Λούσυ και τις επόμενες μέρες θα απλωθεί κατά μήκος της ακτής, ώστε να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί από τους λουόμενους. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στους νοτιάδες που φέτος ήταν αυξημένοι με αποτέλεσμα η συγκέντρωση άμμου μπροστά στο Λούσυ να είναι η μεγαλύτερη από κάθε χρονιά. 

   Για τον λόγο αυτό αρκετά σημεία της ακτής Καλαμίτσας έμειναν σχεδόν χωρίς καθόλου άμμο, ενώ σημειώθηκαν και σημαντικές ζημιές στα τσιμεντένια τοιχία. Αρκετή από την άμμο έχει μεταφερθεί από την θάλασσα και στα σημεία όπου υπάρχουν τα αποδυτήρια, γεμίζοντάς τα κυριολεκτικά.  Χθες συνεργείο του δήμου προσπαθούσε να καθαρίσει τα αποδυτήρια αδειάζοντας δεκάδες καρότσια με άμμο. 

Από σήμερα 15 ΜαϊΟΥ το πρωί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Τάσο Χατζηαναστασίου, η άμμος που συγκεντρώθηκε μπροστά στο Λούσυ θα μεταφερθεί στα σημεία που έχει χαθεί η αμμουδιά. Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν και κάποιες παρεμβάσεις στα σημεία όπου ο νοτιάς προξένησε ζημιές ακόμη και στα τσιμέντα. Συνολικά το έργο εκτιμάτε πως θα κοστίσει 12.000 ευρώ.

   Στο έργο βρέθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος μας ενημέρωσε πως στα σχέδια του δήμου είναι ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που θα σταματήσει αυτή την ζημιά που γίνεται κάθε χρόνο. «Όμως απαιτούνται πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες όπως η νομιμοποίηση στο λιμανάκι του Λούσυ, αλλά και κάποιων εγκαταστάσεων της ακτής Καλαμίτσας, δήλωσε ο κ. Μουριάδης. Αμέσως μετά θα γίνει μια μεγάλη μελέτη για ένα υποθαλάσσιο έργο το οποίο θα αποτρέψει τους νοτιάδες. Και αυτές οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες».

   Ήδη σύμφωνα με τον κ. Χατζηαναστασίου 29 διμηνίτες πιάνουν δουλειά από αύριο Πέμπτη και θα δώσουν σημαντικές ανάσες στην προετοιμασία των ακτών. Ακόμη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού που θα χρησιμοποιηθούν στις ακτές όπως εργάτες, ναυαγοσώστες και νοσοκόμες. Αναμένουν την έγκριση από την περιφέρεια για να προκηρυχτούν οι συγκεκριμένες θέσεις που θα είναι 3μηνες και 5μηνες. Και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ποιότητας ζωής, ελπίζουν πως οι ακτές θα είναι έτοιμες στις αρχές του Ιουνίου να υποδεχτούν οργανωμένα τους λουόμενους.

      ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ "ΑΜΕΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ.


   Ξεκίνησαν και πάλι από την περασμένη Δευτέρα τα έργα έξω από το κλειστό γήπεδο Αλεξάνδρα Δήμογλου στην Καλαμίτσα. Πρόκειται για την δημιουργία ενός πάρκου ΑΜΕΑ άλλά και μια μεγάλη ανάπλαση σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από συνεργασία με διάφορα σωματεία και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΑμΕΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 180 παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να παίζουν στα ειδικά παιχνίδια που θα υπάρχουν γι’ αυτά. Βέβαια θα υπάρχουν και κανονικά παιχνίδια για όλα τα παιδιά ώστε να υπάρχει κοινωνικοποίηση. 

   Τα έργα είχαν σταματήσει όπως μας ενημέρωσε χθες ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρος Μουριάδης που χθες επισκέφτηκε τον χώρο, μια και στο γήπεδο γινόταν αγώνες και έπρεπε να υπάρχει τροφοδοσία του γηπέδου με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα τα συνεργεία. Τώρα με την διακοπή του πρωταθλήματος, οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Χθες στην περιοχή εργαζόταν συνεργείο της ΔΕΥΑΚ το οποίο αντικαθιστούσε το κεντρικό αλλά και το επιμέρους δίκτυο ύδρευσης και εγκαθιστούσε ποτιστικό σύστημα. Το δίκτυο αυτό της ύδρευσης θα είναι από ξεχωριστή γραμμή ώστε να μην επιβαρυνθεί η κεντρική γραμμή τροφοδοσίας νερού και πυρόσβεσης του γηπέδου.

   «Έχει αποφασιστεί όλος ο χώρος να περιφραχτεί, στο Πάρκο να τοποθετηθούν ειδικά παιχνίδια για ΑΜΕΑ αλλά και κανονικά παιχνίδια για όλα τα παιδιά, να δημιουργηθούν διαβάσεις για ΑΜΕΑ και ειδικές διαβάσεις για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς επίσης και ειδικοί χώροι υγιεινής, σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Μουριάδης. 

Ακόμη θα δημιουργηθούν παρτέρια, χώροι αναψυχής και πρασίνου, καθώς επίσης και ένα γήπεδο μπάσκετ για άτομα με αναπηρικό καρότσι. Σε όλο τον χώρο θα τοποθετηθούν φωτιστικά και παγκάκια ανάπαυσης, ενώ θα αναπλαστεί και ο χώρος εισόδου του κλειστού». 


   Τέλος να σημειώσουμε πως το έργο είναι προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ και κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μουριάδη τα ειδικά παιχνίδια για ΑΜΕΑ ανέβασαν αρκετά το κόστος του προϋπολογισμού κατά 400.000 ευρώ μια και είναι εισαγωγής. Μάλιστα χθες το πρωί διεξήχθη ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθειά τους με αρκετές συμμετοχές. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αν όλα πάνε καλά σε 6 μήνες το Πάρκο ΑΜΕΑ της Καλαμίστας θα είναι έτοιμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου