Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΥΠΟΤΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.



   Για ακόμη μια φορά ο απλός κόσμος δεν ακολούθησε τα κελεύσματα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για κινητοποιήσεις, έστω κι αν είχαμε μπροστά μας τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Σχεδόν μεταξύ μας τιμήθηκε η μέρα αυτή που από μόνη της έπρεπε να συγκεντρώσει κόσμο, αλλά όπως φαίνεται το συνδικαλιστικό μας κίνημα πλέον παραπαίει. Για ακόμη μια φορά «έσπασε» ο εορτασμός με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις από το ΠΑΜΕ και από την ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ να τιμούν την ημέρα ως «ημέρα μνήμης και αγώνων».
   Οι συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν για  την  ύφεση που βιώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία,  για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, για την  αύξηση της ανεργίας.  Με αίτημα να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τα τρία Μνημόνια στην Eλληνική οικονομία και να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη καθώς και την δημιουργία  θέσεων εργασίας, αλλά και την καταπολέμηση της ημιεργασίας και της μαύρης εργασίας. Παρόντα σωματεία πολλά, όμως απόντα ήταν τα μέλη των σωματείων αυτών που μας έκαναν να αναρωτηθούμε αν έχουν μέλη ή αν τελικά είναι μόνο τα προεδρεία. Ευτυχώς υπήρχε το Σωματείο Εργαζομένων στην Καβάλα OIL «Το Βαρέλι» και φάνηκε πως κάτι έγινε. 

   Ομιλίες για την ημέρα της Πρωτομαγιάς έγιναν από τους προέδρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Χρήστο Χρυσαλίδη και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ νομού Καβάλας Αθανάσιο Ιωαννίδη. «Απεργιακή, αγωνιστική και ιστορική είναι η 1η Μάη για το εργατικό κίνημα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους της χώρας μας, όπως και για τους εργαζόμενους, τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους όλου του κόσμου, σημείωσε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του ΕΥΚ. Στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, τα εργατικά δικαιώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση αμφισβήτησης και κατάργησης, απ’ τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες νεοφιλελεύθερες ισοπεδωτικές πολιτικές. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης απ’ το εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό καπιταλιστικό σύστημα. Η παγκοσμιοποίηση και οι λεγόμενες «αγορές» πανίσχυρες, ανεξέλεγκτες και κυρίαρχες, προσπαθούν να επιβάλλουν στους λαούς και στις χώρες τους νόμους του κέρδους και της ασύδοτης εκμετάλλευσης, ακυρώνοντας τα συνδικάτα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στους οποίους φορτώνεται το βάρος για την αντιμετώπισή
τους».

   Ο κ. Χρυσαλίδης έριξε το μεγάλο βάρος στους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες, τους μεσάζοντες και τα πιράνχας των προμηθειών του δημοσίου, που λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας και  συνεχίζουν να διευρύνουν με τις «πλάτες» των Τροϊκανών τα προνόμιά τους, μένοντας στο απυρόβλητο. «Κι όμως όλοι μαζί μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά των Μνημονίων και να επιβάλλουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για όλους και την προστασία των θέσεων εργασίας. Να δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες, που βιώνουν το φάσμα της ανεργίας, της εκμετάλλευσης και της καταδίωξης. Επιμένουμε σε καθορισμό κατώτατου μισθού στα 751€. Ζητούμε τώρα ελέγχους καθημερινούς από τα αρμόδια όργανα του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσαλίδης.

   Στην συνέχεια ομιλία απεύθυνε ο κ. Ιωαννίδης τονίζοντας πως η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής μνήμης και αγώνα. «Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενωμένοι σαν γροθιά βρισκόμαστε και πάλι στον αγώνα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, θα παλέψουμε όλοι για το κοινό καλό. Από σήμερα η ΑΔΕΔΥ ξεκινά νέους αγώνες αντιμνημονιακούς, ώστε αυτές οι πολιτικές που μας επέστρεψαν εκατοντάδες χρόνια πίσω, να σταματήσουν. Θα είμαστε όλοι αλληλέγγυοι για το δικό μας καλό και για το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.   


   Αμέσως μετά τις ομιλίες έγιναν καταθέσεις στεφανιών στο άγαλμα του Καπνεργάτη με μικρές αποδοκιμασίες από μερίδα συγκεντρωμένων στο πρόσωπο του Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και του εκπροσώπου της ΝΟΔΕ Ιορδάνη Παπαντίδη. Μετά την κατάθεση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, με τους εργαζομένους στην Καβάλα OIL να κερδίζουν με την μαζικότητα και τα συνθήματα τους τις εντυπώσεις.

  Τέλος ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε και το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας κι εδώ αμέσως τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας, με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στο Άγαλμα του Καπνεργάτη όπου κατέθεσαν στεφάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου