Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ" ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ.




   «Τι είχες Γιάννη μ’ τι είχα πάντα» λέει ο θυμόσοφος λαός μας κι εμείς παραφράζοντας αυτή την παροιμία θα μπορούσαμε να πούμε: «Τι είχες Ταξιάρχη; Βλάβη όπως πάντα». Παραλίγο να κάνουν Ανάσταση μέσα στην θάλασσα οι 162 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ταξιάρχης» αφού για ακόμη μια φορά παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε το πρωί του Μ. Σαββάτου, ενώ έπλεε ανοιχτά της Λήμνου. Το πλοίο εκτελούσε εγκεκριμένο δρομολόγιο από Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.
Ο Ταξιάρχης παρουσιάζει συχνές βλάβες.
   Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη δεξιά κύρια μηχανή, με τον καπετάνιο του πλοίου να ενημερώνει σχετικά για το πρόβλημα τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου την λιμενική Αρχή Μύρινας. Με μικρή ταχύτητα τελικά παρέκαμψε τον Άγιο Ευστράτιο και αποβίβασε στο λιμάνι της Μύρινας τους 162 επιβάτες του, εκ των οποίων οι 10 είχαν προορισμό τον Άγιο Ευστράτιο. Το πλοίο «Αιολίς» που εκτελεί την τοπική δρομολογιακή γραμμή Μύρινα Άγιος Ευστράτιος ήταν αυτό που τους μετέφερε τελικά στο συγκεκριμένο νησί. Πάντως στην Μύρινα υπήρχαν 86 επιβάτες και 25 οχήματα που είχαν προορισμό την Καβάλα κι έτσι η εταιρεία δρομολόγησε το άλλο της «στολίδι» το Aqua Maria το οποίο έφτασε στη Λήμνο στις 2.30 το μεσημέρι. Αφού φόρτωσε αναχώρησε γύρω στις 4 το απόγευμα και στο λιμάνι της Καβάλας μπήκε στις 9.30 το βράδυ, κι έτσι οι επιβάτες κατάφεραν τελικά να κάνουν Ανάσταση στην στεριά. 

Το Aqua Maria είναι μικρό και δεν επαρκεί.
   Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Ταξιάρχης και το προπερασμένο Σάββατο ταξίδεψε με ζημιά, κάνοντας 24 ώρες να φτάσει από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα και στην συνέχεια πήγε στο Λαύριο για επισκευή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, στο «Ταξιάρχης» έγινε έλεγχος την Κυριακή των Βαΐων από τον νηογνώμονα, οπότε και διαπιστώθηκε βλάβη από υπερθέρμανση. Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και αντικαταστάθηκε από το «Aqua Maria» μέχρι να επισκευαστεί το πρόβλημα. Όπως φαίνεται όμως κι αυτή η επισκευή δεν ήταν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να ξαναπάθει ζημιά εν πλω και να ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα

Από παλιότερες αντιδράσεις των κατοίκων της Λήμνου.
   Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους κατοίκους των νησιών που εξυπηρετεί ο Ταξιάρχης, ενώ οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου εξέδωσαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Σύμφωνα με τους δημάρχους οι ζημιές του πλοίου οδήγησαν σε ματαίωση προγραμματισμένων αφίξεων επισκεπτών προς τα νησιά, με συνέπεια ακυρώσεις κρατήσεων και μεγάλη οικονομική ζημία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης οι δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου κατηγορούν τη ΝΕΛ ότι η ανακοίνωσή της για τα καλοκαιρινά δρομολόγια είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν μπορούν να γίνουν κρατήσεις.
   «Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνεχίσουν να «εξυπηρετούνται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά το καλοκαίρι. Μοναδικό αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η περαιτέρω υποβάθμιση και απομόνωση και η τεράστια ζημιά στον τουρισμό, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωση των νησιών μας», υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι στην επιστολή που έστειλαν στον κ. Μουσουρούλη. Παράλληλα ζητούν σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα. Εντονότατη ήταν χθες το πρωί διαμαρτυρία του δημάρχου Λήμνου Αθανασίου Χατζηδιαμαντή, σε επικοινωνία που είχε η πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Στούντιο 7 της Καβάλας. 
Ο δήμαρχος Λήμνου Αθανάσιος Χατζηδιαμαντής.
   «Πρέπει όλος ο κόσμος να μάθει πως τα πλοία της άγονης γραμμής είναι υπέργηρα και ακατάλληλα. Μετά τις περσινές έντονες διαμαρτυρίες μας για το Aqua Maria, η εταιρία μας έστειλε στα δικαστήρια και η τραγική κατάσταση διαιωνίζεται. Είναι πριμοδοτούμενες γραμμές από όλους μας και δεν μας εξυπηρετούν όπως πρέπει. Θα παρακαλούσαμε και τον δήμαρχο Καβάλας αλλά και τους φορείς της πόλης να στείλουν επιστολές συμπαράστασης στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στις 16 Μαΐου στη Νάξο, για τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. Θα έπρεπε να γίνουν επενδύσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, αφού πέρασαν νόμο στην βουλή που λέει πως μπορούν να μην αντικαταστήσουν τα καράβια τους αν το επιτρέψει το ΣΑΣ. Θα δώσουμε αγώνα για να έρθει ένα πλοίο καθώς πρέπει, που να μην μας προσβάλλει εμάς αλλά και τους τουρίστες». Τελικά όπως ήταν προγραμματισμένο το Aqua Maria απέπλευσε προχθες Τρίτη στις 15.30 μετά το μεσημέρι για Λήμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου