Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα του Επιτάφιου Θρήνου. Από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων με την περιγραφή των μαρτυρίων του Χριστού και την αναπαράσταση του θανάτου Του στον Σταυρό, ξεκινά η προετοιμασία και ο στολισμός με λουλούδια των Επιταφίων των εκκλησιών. 
Άγιος Αθανάσιος.

Ο στολισμός του Επιταφίου και η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του, έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα στην Ελλάδα και δημιουργεί  πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ακόμη και η κατασκευή του Επιταφίου δεν είναι τυχαία. Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη.
 
Άγιος Τρύφωνας
   Η ελληνική παράδοση ήθελε τις γυναίκες να ξενυχτούν στολίζοντας την ξυλόγλυπτη κατασκευή με λουλούδια όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων που λόγω της άνοιξης βρίσκονται εν αφθονία. 
 
Νεκροταφεία.
Σήμερα ιδιαίτερα στις πόλεις, τη θέση των γυναικών παίρνουν συνήθως επαγγελματίες ανθοδέτες, επιστρατεύοντας πλήθος από εξωτικά λουλούδια και πρασινάδες. Βέβαια υπάρχουν και ενορίες που κρατούν ακόμη. 
 
Αγία Τριάδα.
  Σε πολλά μέρη  οι μοδίστρες έραβαν και τεχνητά χρυσά λουλούδια, τις λεγόμενες τρέδες. Τα λουλούδια πλέκονταν σε στεφάνια και γιρλάντες και όλος ο Επιτάφιος γινόταν μια κορόνα από άνθη που μοσχοβολούσαν.
Άγιος Δημήτριος (Παλαιού)

 Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Μάλιστα αν τα «έκλεβαν» έλεγαν πως είχαν περισσότερη δύναμη. 
 
Τίμιος Σταυρός.
Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Αν οι ανάγκες ήταν διαφορετικές, είχαν και άλλη χρήση. 
 
Αγία Βαρβάρα.
Τα κορίτσια τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν, ενώ στην Κρήτη τα χρησιμοποιούσαν για το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού.
 
Άγιος Νικόλαος.
   
 
Απόστολος Παύλος.

Άγιος Ιωάννης.
 
Περιφορά Επιταφίου Νεκτοταφείων.

                                             ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου