Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.   Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα του Επιτάφιου Θρήνου. Από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων με την περιγραφή των μαρτυρίων του Χριστού και την αναπαράσταση του θανάτου Του στον Σταυρό, ξεκινά η προετοιμασία και ο στολισμός με λουλούδια των Επιταφίων των εκκλησιών. 
Άγιος Αθανάσιος.

Ο στολισμός του Επιταφίου και η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του, έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα στην Ελλάδα και δημιουργεί  πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ακόμη και η κατασκευή του Επιταφίου δεν είναι τυχαία. Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη.
 
Άγιος Τρύφωνας
   Η ελληνική παράδοση ήθελε τις γυναίκες να ξενυχτούν στολίζοντας την ξυλόγλυπτη κατασκευή με λουλούδια όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων που λόγω της άνοιξης βρίσκονται εν αφθονία. 
 
Νεκροταφεία.
Σήμερα ιδιαίτερα στις πόλεις, τη θέση των γυναικών παίρνουν συνήθως επαγγελματίες ανθοδέτες, επιστρατεύοντας πλήθος από εξωτικά λουλούδια και πρασινάδες. Βέβαια υπάρχουν και ενορίες που κρατούν ακόμη. 
 
Αγία Τριάδα.
  Σε πολλά μέρη  οι μοδίστρες έραβαν και τεχνητά χρυσά λουλούδια, τις λεγόμενες τρέδες. Τα λουλούδια πλέκονταν σε στεφάνια και γιρλάντες και όλος ο Επιτάφιος γινόταν μια κορόνα από άνθη που μοσχοβολούσαν.
Άγιος Δημήτριος (Παλαιού)

 Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Μάλιστα αν τα «έκλεβαν» έλεγαν πως είχαν περισσότερη δύναμη. 
 
Τίμιος Σταυρός.
Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Αν οι ανάγκες ήταν διαφορετικές, είχαν και άλλη χρήση. 
 
Αγία Βαρβάρα.
Τα κορίτσια τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν, ενώ στην Κρήτη τα χρησιμοποιούσαν για το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού.
 
Άγιος Νικόλαος.
   Και στην Καβάλα από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί προσκυνούσαν τον Εσταυρωμένο, ενώ ακολούθησε το μυστήριο της Αποκαθήλωσης και η τοποθέτηση του σώματος του Κυρίου στον ανθοστολισμένο Επιτάφιο. Προς τιμή Του, υπηρεσίες και καταστήματα της Καβάλας παρέμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι, ώστε όλοι να μπορέσουν να Τον προσκυνήσουν. 
 
Απόστολος Παύλος.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής χοροστάτησε στην Αποκαθήλωση στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, το απόγευμα στην περιφορά των Νεκροταφείων και το βράδυ στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου.
 
Άγιος Ιωάννης.
    Νωρίς το απόγευμα στους συνοικιακούς ναούς της Καβάλας ξεκίνησε η περιφορά των Επιταφίων, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου των Νεκροταφείων.
 
Περιφορά Επιταφίου Νεκτοταφείων.
 Μια παράδοση λέει ότι, οι νεκροί αυτή την μέρα επισκέπτονται τους τάφους τους και θέλουν να τους βρουν καθαρούς και στολισμένους με λουλούδια. Τέλος στους κεντρικούς ναούς της πόλης, έγινε την Μεγάλη Παπασκευή το βράδυ η περιφορά των Επιταφίων των κεντρικών ενοριών, με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία, οπού εψάλλει δέηση. 
 
Περιφορά Επιταφείου Νεκροταφείων.
Πλήθος πιστών ακολούθησαν τις περιφορές των Επιταφίων, συμμετέχοντας στα πάθη και την Ταφή του Κυρίου και περιμένοντας την μεγάλη μέρα της Ανάστασης. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου