Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



  Η Αγία Λυδία η Πορφυροπώλης η Φιλιππισία είχε την τιμητική της και χθες Δευτέρα 20 Μαίου ανήμερα της γιορτής της στους καταπράσινους και γεμάτους αρώματα της άνοιξης χώρους όπου βρίσκεται το βαπτιστήριο με το όνομά της, εκατοντάδες πιστών τίμησαν την μνήμη της, όπως εξ άλλου γίνετε κάθε χρόνο. Η Αγία Λυδία ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. 


   Καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας  και αρχικά είχε ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό. Βαπτίστηκε μαζί με όλη της την οικογένεια στον Ζιγάκτη ποταμό, που διασχίζει μέχρι σήμερα την κοιλάδα των Φιλίππων, από τον Απόστολο Παύλο, κατά την διάρκεια της πρώτης του περιοδείας στην Ελλάδα, πριν από 1963 χρόνια.

   Έτσι χθες, στο βαπτιστήριο που χτίστηκε προς τιμήν της δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων, εψάλλει το πρωί πανηγυρική θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κκ Προκόπιος, με την παρουσία πλήθους πιστών. Αμέσως μετά ο κ. Προκόπιος για 23η χρονιά βάπτισε Χριστιανούς 4 αλλόθρησκους στα νερά του Ζιγάκτη ποταμού, δίνοντάς τους τα Χριστιανικά ονόματα Χρήστος, Ηλίας, Γεωργία και Εμέλια. 


   Η τελετή ήταν πραγματικά συγκινησιακά φορτισμένη, τόσο από τους νεοφώτιστους, όσο και από τους αναδόχους τους. Ο πολύ καλός καιρός βοήθησε ώστε ο χώρος του βαπτιστηρίου να γεμίσει από πιστούς, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι τουρίστες που ήρθαν με λεωφορεία και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την όμορφη τελετή. Παρόντα και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου των Κρηνίδων. 

   Ο κ. Προκόπιος αφού έκανε μια αναφορά στην ζωή της Αγίας Λυδίας,  φόρεσε τον καθιερωμένο σταυρό στους νέους Χριστιανούς και τους ευχήθηκε να έχουν την πορεία της Αγίας σε όλη τους την ζωή. «Ο Χριστός μας έδωσε εντολή στους μαθητές Του να πορευτούν και να μαθητεύσουν τα έθνη βαπτίζοντας τους ανθρώπους, στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, είπε ο κ. Προκόπιος. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Οι αναδυόμενοι από το βάπτισμα απαλλάσσονται από τις τραγικές συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος. Και όπως η Αγία Λυδιά δέχτηκε τα χαρίσματα του Αγίου Πνέυματος έτσι κι εσείς να δεχτείτε αυτή την Χάρη. Κρατείστε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας». 

   Παρότρυνε ακόμη και τους αναδόχους τους να τους βοηθήσουν όσο μπορούν και να είναι συνεχώς συμπαραστάτες τους. Όλοι οι νεοφώτιστοι ήταν ενήλικες και πραγματικά όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ήθελαν πάρα πολύ να γίνουν Χριστιανοί. Παρόντες στο μυστήριο μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιδήμαρχος Φιλίππων Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Αβραάμ Κοσκερίδης και όπως προείπαμε εκατοντάδες πιστοί. 


   Και οι δικές μας ευχές ας συνοδεύουν τους νεοφώτιστους για ότι καλύτερο στην νέα τους ζωή και ευελπιστούμε το μυστήριο της βάπτισης και το μύρο που τοποθετήθηκε πάνω τους, να την κάνουν ακόμη καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου