Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ Η ΓΟΥΛΑ Μ' ΑΝ ΑΝΑΣΠΑΛΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Μ', ΤΟΝ ΠΟΝΤΟΝ...



Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθόμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη. (Λεωνίδας Ιασωνίδης).
Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον (Κώστας Π. Μαυρόπουλος). (Να ξεραθεί ο λαιμός μου αν ξεχάσω την Πατρίδα μου, τον Πόντο).


   Το Κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι από το 1914 έως το 1923 μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. 1.134 εκκλησίες λεηλατήθηκαν. 960 σχολεία καταστράφηκαν. 815 κοινότητες εξαφανίστηκαν. 353.000 ζωές Ελλήνων χάθηκαν από την περιοχή του Πόντου. Οι απόγονοί τους όμως δεν ξεχνούν ζητώντας δικαίωση και αναγνώριση της μεγάλης αυτής γενοκτονίας. Η 19η Μαΐου είναι μέρα μνήμης για τους απανταχού Πόντιους και την ημέρα αυτή γίνονται πολλές εκδηλώσεις. 

   Χθες Κυριακή 19 Μαίου, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, οι Ποντιακοί σύλλογοι του νομού Καβάλας πραγματοποίησαν για ακόμη μια χρονιά το ιερό τους καθήκον όπως τόνισαν, κάνοντας μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης.

 Λίγο  αργότερα με την παρουσία των πολιτικών, των στρατιωτικώ αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, έψαλη επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα δίπλα στο δικαστικό μέγαρο και κατατέθηκαν στεφάνια από τον βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, τον στρατηγό διοικητή της 20ης μεραρχίας τεθωρακισμένων Σπύρο Δαβιτίδη, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και όλων των ποντιακών συλλόγων του νομο΄που Καβάλας. 

   Για ακόμη μια φορά με ψήφισμα που διάβασε ο πρόεδρος των Ποντίων φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας, ζητήθηκε η  αναγνώριση της γενοκτονίας από όλο τον κόσμο, αλλά και μια συγνώμη από το Τουρκικό κράτος. Η χορωδία της Λέσχης Ποντίων Καβάλας τραγούδησε την μνήμη ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με ποντιακά εδέσματα και αργιάνι.   


   Μάλιστα αρκετοί Πόντιοι Καβαλιώτες συμμετείχαν και στις κεντρικές πανελλήνιες εκδηλώσεις που έγιναν χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ). Εκεί αμέσως μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο στρατηγός εν αποστρατεία και συγγραφέας Φράγκος Φραγκούλης, ενώ ακολούθησε πάνδημη πορεία διαμαρτυρίας στο Τουρκικό προξενείο.
       

ΣΧΟΛΙΟ
   Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετές χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων. Μεταξύ αυτών 7 πολιτείες των Η.Π.Α. Στις 19 Μαΐου 2002 η Νέα Υόρκη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2002 το Νιου Τζέρσεϊ, στις 8 Δεκεμβρίου 2002 η Κολούμπια, στις 10 Ιανουαρίου 2003 η Νότια Καρολίνα, στις 3 Φεβρουαρίου 2003 η Γεωργία, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 η  Πενσυλβάνια, στις 11 Μαΐου 2005 το Κλίβελαντ και το 2008 το Ρόουντ Άιλαντ. Ακόμη στις 19 Μαΐου 1994 η Κυπριακή Βουλή καθιέρωσε την 19 Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 24 Φεβρουαρίου 1994 με ομόφωνη απόφαση η ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής όρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Την γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισαν ακόμη στις 15 Δεκεμβρίου 2007 η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars), στις 30 Απριλίου 2009 η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, στις 11 Μαρτίου 2010 το Σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της γενοκτονίας των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυροχαλδαίων, την 1 Μαΐου 2013 η Γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1922 και στις 12 Μαΐου 2013 η Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας με πρόταση του πρωθυπουργού της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου