Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.



   Το καλύτερο μάθημα για την προστασία του περιβάλλοντος,  έκαναν χθες Δευτέρα 13 Μαϊου, 200 μαθητές και μαθήτριες από το 4ο γυμνάσιο Καβάλας στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Μάλιστα ο καθαρισμός έγινε από όλες τις τάξεις του γυμνασίου εκ περιτροπής, ώστε να είναι πιο εύκολη η διακίνηση των μαθητών. Ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί οι μικρές τάξεις και μέχρι το μεσημέρι έφτασαν οι μεγαλύτερες. Με την συνοδεία των καθηγητών τους αλλά και ανθρώπων του δήμου, καθάρισαν την ακτή του Περιγιαλιού. 

   Εδώ και 18 χρόνια που διοργανώνεται η εκστρατεία «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», οι εθελοντές είναι η κινητήρια δύναμή της. Το πάθος και η αποφασιστικότητά τους για ένα καλύτερο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον την έχουν αναδείξει ως μια από τις μαζικότερες εκστρατείες καθαρισμού σε ευρω-μεσογειακό επίπεδο. Καθώς όμως οι καιροί αλλάζουν, οι συνθήκες γίνονται συνεχώς πιο αντίξοες και η προστασία του περιβάλλοντος «μπαίνει σε δεύτερη μοίρα». Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για την υπεράσπιση του φυσικού μας κεφαλαίου.
Πάνω από 113.000 εθελοντές μέσα σε μόλις 6 χρόνια (2006-2012) συγκέντρωσαν και κατέγραψαν πάνω από 343.450 απορρίμματα, δίνοντας τη δυνατότητα να συνεχίσουν την «ανακούφιση» των ακτών μας από το ρυπαντικό τους φορτίο. Για φέτος η εκστρατεία αυτή διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Ιουνίου.

   Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας και να έρχονται στο μυαλό μας κάθε φορά που πετάμε έστω και το παραμικρό σκουπιδάκι στο περιβάλλον. Βεβαία καλό θα είναι να μην εορτάζεται μόνο μια φορά τον χρόνο, αλλά όλο τον χρόνο. Αυτά είπαν στα παιδιά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Χατζηαναστασίου και ο διευθυντής του 4ου γυμνασίου Ευριπίδης Παπάζογλου. Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας,  εφοδίασε τα παιδιά με γάντια και σακούλες απορριμμάτων. 

Κι αυτά ξεχύθηκαν στην ακτή. Πλαστικές σακούλες, αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών, γυάλινα μπουκάλια, και διάφορα άλλα σκουπίδια και φερτά από την θάλασσα αντικείμενα, συγκεντρώθηκαν αφήνοντας την ακτή σίγουρα καθαρότερη από πριν. Μάλιστα όλα όσα μάζεψαν τα παιδιά καταγράφηκαν σε ειδικά έντυπα και θα σταλούν στους διοργανωτές ώστε να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως βγήκαν για την διετία 2010-2012 όπου 54.761 εθελοντές συγκέντρωσαν 11.389 καλαμάκια και 19.897 καπάκια από μπουκάλια! 

    Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαναστασίου, η υπηρεσία ποιότητας ζωής περιμένει πως και πως τις προσλήψεις των εποχικών, για να προετοιμάσει τις ακτές της πόλης συντηρώντας τες και τοποθετώντας σ’ αυτές ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ήδη στην Καλαμίτσα μηχανήματα του δήμου στρώνουν την άμμο και μόλις γίνουν οι προσλήψεις, θα μπουν οι ομπρέλες και οι καρέκλες ώστε όλα να είναι έτοιμα για τον έλεγχο που θα έρθει για να δοθούν οι Γαλάζιες Σημαίες. Ας μη ξεχνάμε πως έχουμε το προνόμιο να είμαστε από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχουμε καθαρές παραλίες μέσα στον αστικό ιστό. Απομένει φυσικά να παραδειγματιστούμε όλοι από τους μαθητές των σχολείων και να μαζεύουμε τουλάχιστον τα σκουπίδια που κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου