Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ".



Μπορεί χαριτολογώντας να έλεγαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ πως το Champions League βλάπτει σοβαρά τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας, όμως τελικά φάνηκε πως έχει σταθερούς φίλους. Έτσι γέμισε για ακόμη μια φορά γέμισε το αμφιθέατρο του διοικητηρίου από κόσμο που παρακολούθησε την ετήσια παράσταση, που φέτος είχε μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν απλά επίδειξη των χορευτικών τμημάτων της Λέσχης Ποντίων, αλλά τα χορευτικά παρουσιάστηκαν μέσα από θεατρικά δρώμενα και μονόπρακτα με την συμμετοχή όλων των τμημάτων της. 

   Η εκδήλωση της Λέσχης ήταν ενταγμένη στους εορτασμούς των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Καβάλας και λίγο πριν την παράσταση ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Γιώργος Χαρπαντίδης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως επειδή η Λέσχη Ποντίων είναι ένα από τα παλιότερα σωματεία της Καβάλας κι έτσι δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της. 

«Από τους 75.000 πρόσφυγες που δέχτηκε η Καβάλα κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής οι 16.000 ήταν Ποντιακής καταγωγής, σημείωσε ο. κ. Χαρπαντίδης. Εδώ έχτισαν τη νέα τους ζωή και στην συνέχεια μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους τον πλούσιο πολιτισμό τους».

   Στο παρελθόν και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι και γενικότερα οι πρόσφυγες όταν πρωτοήρθαν στην Καβάλα,  αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης. «Δύσκολα οι πρόγονοί μας βρήκαν καταλύματα μέσα σε σχολεία σε καπναποθήκες και σε αντίσκηνα ρακένδυτοι, ξυπόλητοι, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης. Έχοντας παρέα την εικόνα της Παναγιάς και την Ποντιακή λύρα έκαναν υπομονή με λίγο ψωμί και λίγο νερό. Δεν το έβαλαν κάτω και τελικά «ρίζωσαν αδά σην Καβάλα».



  Δοκιμάστηκαν άγρια, αλλά άντεξαν. Υπέφεραν, αλλά δεν γονάτισαν. Πόνεσαν, αλλά δεν κατέρρευσαν. Μείνανε όρθιοι, παλέψανε και μέχρι σήμερα παλεύουν. Μάλιστα ανέδειξαν επιστήμονες, δικηγόρους, εμπόρους, πολιτικούς, αθλητές, αγρότες, αλλά και εργάτες τίμιους. Κι εμείς οι απόγονοί τους προσπαθούμε να κρατήσουμε τον Ποντιακό πολιτισμό, την ποντιακή διάλεκτο. Για μας τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου η λέξη λήθη είναι άγνωστη, μια και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μνήμης. Αν σβήσουμε το παρελθόν θα ζήσουμε σε ένα ακατοίκητο μέλλον». 

   Και στην συνέχεια όλα τα τμήματα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, παρουσίασαν ένα δίωρο πρόγραμμα με θεατρικά φερμένα από την ζωή των Ελλήνων του Πόντου, διανθισμένα με Ποντιακή μουσική, τραγούδια και χορό. Ο κόσμος απόλαυσε μια παράσταση στα Ποντιακά, αλλά ήταν τόσο επιτυχημένο το παίξιμό των ηθοποιών που και να μην γνώριζες την Ποντιακή διάλεκτο καταλάβαινες ακριβώς τι γινόταν.



  Και φυσικά ο κόσμος καταχειροκρότησε μικρούς και μεγάλους ηθοποιούς και χορευτές της Λέσχης. Το παρόν μεταξύ των άλλων έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου