Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ 1.037.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΣΤΟΥ.


   Δύο σε ένα πραγματοποιήθηκαν τελικά χθες  Τρίτη 27 Νοεμβρίου τα δημοτικά συμβούλια στο δήμο Νέστου. Το πρώτο από τα δυο συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια, ήταν αυτό που ζήτησε εκτάκτως με υπογραφές η αντιπολίτευση, για την «Οικονομική κατάσταση του Δήμου Νέστου, των Νομικών του προσώπων, της Αναπτυξιακής Νέστου, καθώς και της ΔΕΥΑ Νέστου», ενώ αμέσως μετά από συμφωνία διοίκησης και αντιπολίτευσης, συζητήθηκε η τακτική ημερήσια διάταξη που ήταν να γίνει σήμερα Τετάρτη.

   Στην εισήγησή του στο έκτακτο θέμα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, για ακόμη μια φορά τόνισε πως δεν πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλον του δήμου με ένα δάνειο το οποίο θα αποπληρώνει ακόμη η επόμενη διοίκηση. «Ρωτάμε τον δήμαρχο να μας πει που είναι τα… μαξιλάρια, για τα οποία τόσες και τόσες φορές μας διαβεβαίωνε, σημείωσε ο κ. Τσομπανόπουλος. Τι άλλαξε μια και από το 2006 επί διοικήσεως Στέργιου Γκουλφά υπήρχαν 55.000 ευρώ θετικός απολογισμός και σήμερα το χρέος ανέρχεται στα 2.600.000 ευρώ; Εντάξει, λέτε πως ο δήμος έχει απαιτήσεις 1.000.000 ευρώ, αλλά από πού είναι αυτά; Γιατί δεν πληρώνονται; Γιατί δεν εισπράττουμε όσα χρωστάει στον δήμο η ΔΕΥΑΝ, ώστε να μη πάρουμε δάνειο; Τα ίδια γίνονται και σε όλες τις επιχειρήσεις του δήμου, την Ευνεστία, την Φωτοδομή, την Αναπτυξιακή. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Στην συνέχεια ο κ. Τσομπανόπουλος ρώτησε την διοίκηση τι γίνετε με κάποιους συνεργάτες του δημάρχου, κάποιους λογιστές, αμοιβές τρίτων, έξοδα παραστάσεως προέδρων, συνδρομές εφημερίδες, κόστη επισκέψεων και φιλοξενίας και ζήτησε να υπάρξει όπου είναι δυνατόν οικονομία. Τέλος αναρωτήθηκε τι γίνετε με το άγαλμα του σαρισσοφόρου στρατιώτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν πληρώθηκε και αν υπάρχουν παραστατικά. 

   Στις απαντήσεις του ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, υπεραμύνθηκε τα οικονομικά στοιχεία των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, αναφέροντας πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τα λέει όπως τον συμφέρουν. «Για το άγαλμα στοίχισε 50.000 ευρώ, βρίσκετε στην αποθήκη του δήμου και υπάρχουν όλα τα παραστατικά, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. Περιμένουμε την ανάπλαση της πλατείας των εργατικών κατοικιών, για να το τοποθετήσουμε. Όσο αφορά η διοίκηση του κ. Γκουλφά μας άφησε χρέη 1.516.000 ευρώ, πως τα μειώσατε δεν καταλαβαίνω. Αλλά αυτό δεν μας ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή. Το ότι σήμερα μετά από την συνένωση με τους δήμους Κεραμωτής και Ορεινού, υπάρχουν χρέη μόνο 2.600.000 ευρώ, είναι άθλος. Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρχαν σημαντικές περικοπές από τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Αν ερχόταν οι πόροι αυτοί δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη. ‘όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των άλλων νομικών προσώπων, πηγαίνουμε πολύ καλά. Ακόμη και η ΔΕΥΑΝ που έχει χρέη, σας πληροφορώ πως έχουν γίνει έργα της τάξεως των 50.000.000 ευρώ, οπότε λογικό είναι να υπάρχει άνοιγμα. Είμαστε με διαφορά ο καλύτερος δήμος του νομού Καβάλας. Με την σύναψη του δανείου που τελικά θα είναι 1.037.000 ευρώ, θα μπορέσουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πληρώνοντας προμηθευτές που έχουν λαμβάνειν από το 2011».   

   Στην συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι μπήκαν στην ημερήσια διάταξη που είχε 31 τακτικά θέματα και 2 έκτακτα. Τρίτο θέμα ήταν η έγκριση αιτήματος σύναψης δανείου, όπου βγήκαν τα στοιχεία του δανείου. Πρόκειται για πρόταση δανείου 1.037.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ δεν αποκλείονται και προτάσεις από άλλες τράπεζες, με όρους την εξόφληση του σε 120 μηνιαίες δόσεις που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 8000 ευρώ και επιτόκιο ανάλογο με το Παρακαταθηκών και Δανείων. Στην ομιλία του ο κ. Τσομπανόπουλος κατ’ αρχήν πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ενώ για να ψηφίσει η παράταξή του το δάνειο, ζήτησε από τον δήμαρχο να απομακρύνει 10 από τους ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους του, ώστε να εξασφαλιστεί η δόση, δείχνοντας ότι καταλαβαίνει τις οικονομικές δυσκολίες. Βέβαια ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» την πρόταση Τσομπανόπουλου και τόνισε πως οι συνεργάτες αυτοί είναι απαραίτητοι, χώρια που όπως προστάζει το μνημόνιο, θα απομακρυνθούν ούτως ή άλλως 2 από αυτούς. «Αυτό θα είναι και ένα από τα αιτήματά μας της ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων, να μην μείνουμε χωρίς συνεργάτες, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. Οι συνεργάτες αυτοί δουλεύουν καθημερινά χωρίς ωράριο και μας είναι απαραίτητοι. Όπως φαίνεται δεν καταλάβατε στην ενημέρωση την αναγκαιότητα του δανείου. Και σας διαβεβαιώνω πως αν έρθει επιχορήγηση από την κεντρική διοίκηση, δεν θα ενεργοποιήσουμε το δάνειο. Όμως πρέπει να το έχουμε έτοιμο». Τελικά το αίτημα για δάνειο πέρασε κατά πλειοψηφία με αρνητική όλη την παράταξη της αντιπολίτευσης.

 

Τα υπόλοιπα θέματα και τα αποτελέσματα της συζήτησης ήταν:

  01.Έγκριση τροποποίησης προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2012.(Εισηγητής Προϊστάμενος Δ/νσης Δήμου Νέστου Ν. Κοντοστόλης) (ομόφωνα).

  02.Έγκριση έκθεσης εσόδων - εξόδων Γ' Τριμήνου Οικονομικού Έτους 2012 για την εκτέλεση προϋπολογισμού. (Εισηγητής Προϊστάμενος Δ/νσης Δήμου Νέστου Ν. Κοντοστόλης). (Ομόφωνα)

  03.Έγκριση αιτήματος σύναψης δανείου.(Εισηγητής Προϊστάμενος Δ/νσης Δήμου Νέστου Ν. Κοντοστόλης) (κατά πλειοψηφία).

  04.Έγκριση διαγραφής οφειλών από βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου.(Εισηγητής Προϊστάμενος Δ/νσης Δήμου Νέστου Ν. Κοντοστόλης) (Ομόφωνα)

  05.Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων στην ΔΕΥΑΝ.(Εισηγητής Προϊστάμενος Δ/νσης Δήμου Νέστου Ν. Κοντοστόλης) (Ομόφωνα)

  06.Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Νέστου Έτους 2013. (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος) (κατά πλειοψηφία)

  07.Κατανομή επιχορήγησης Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Εισηγητής Πρόεδρος της ΔΕΠ, Δήμου Χρυσοβαλάντης). (Ομόφωνα)

  08.Πρόταση για μεταβολές μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέστου για το σχολικό έτος 2013-2014. (Εισηγητής Πρόεδρος της ΔΕΠ, Δήμου Χρυσοβαλάντης). (Ομόφωνα).

  09.Πρόταση για μεταβολές μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέστου για το σχολικό έτος 2013-2014. (Εισηγητής Πρόεδρος της ΔΕΠ, Δήμου Χρυσοβαλάντης). (Αποσύρεται και θα ξανασυζητηθεί).

  10.Εισήγηση της Υπηρεσίας του Δήμου Νέστου για καθορισμό αδειών για  Υπαίθριο Πλανόδιο Εμπόριο που θα χορηγηθούν κατά το έτος 2013. (Αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού, Μερσίνογλου-Δομινάρη Αναστασία). (Ομόφωνα).

  11.Εισήγηση της Υπηρεσίας του Δήμου Νέστου για καθορισμό θέσεων-αριθμό και είδος αδειών για άσκηση υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων (Υπαίθριο Στάσιμο Εμπόριο). (Αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού, Μερσίνογλου-Δομινάρη Αναστασία). (Ομόφωνα)

  12.Έγκριση της υπ΄ αριθ. 104/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ευνεστία», περί  «Έγκριση της απογραφής  έναρξης του Νομικού Προσώπου την 1-6-2011». (Εισηγήτρια Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ευνεστία», Γατούλα Μαρία). Ομόφωνα)

  13.Έγκριση της υπ΄ αριθ. 105/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ευνεστία», περί  «Έγκριση απολογισμού- ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2011 του Νομικού Προσώπου». (Εισηγήτρια Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ευνεστία», Γατούλα Μαρία). (Κατά πλειοψηφία)

  14.Έγκριση της υπ΄ αριθ. 106/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ευνεστία», περί  «Αναμόρφωση τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012». (Εισηγήτρια Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ευνεστία», Γατούλα Μαρία). (Ομόφωνα)

  15.Έγκριση της υπ΄ αριθ. 116/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ευνεστία», περί «Εξέταση αιτήματος του Νομικού Προσώπου «Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Νέστου».  (Εισηγήτρια Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ευνεστία», Γατούλα Μαρία) (Ομόφωνα

  16.Έγκριση της υπ΄ αριθ. 117/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ευνεστία», περί «Εξέταση αιτήματος του Νομικού Προσώπου «Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Νέστου».  (Εισηγήτρια Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ευνεστία», Γατούλα Μαρία) (Ομόφωνα)

  17.Καθιέρωση της 11ης Ιουλίου, ημέρα απελευθέρωσης του Σαρί-Σαμπάν, σήμερα Χρυσούπολης, ως τοπικής εορτής του Δήμου Νέστου.( Εισηγήτρια Γεν. Γραμματέας, Σαμίδου Δήμητρα). (Ομόφωνα).

  18.Ανάθεση εκτέλεσης στην Αναπτυξιακή Καβάλας στα πλαίσια του προγράμματος JESSICA, ταμείου αστικής ανάπτυξης, για λογαριασμό του Δήμου Νέστου, τη πράξη  υποβολής πρότασης «Κατασκευή μονάδας στερεών βιοκαυσίμων (πέλλετ) στο Δήμο Νέστου. (Εισηγητής Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου). (Ομόφωνα)

  19.Ανάθεση εκτέλεσης στην Αναπτυξιακή Καβάλας στα πλαίσια του προγράμματος JESSICA, ταμείου αστικής ανάπτυξης, για λογαριασμό του Δήμου Νέστου, τη πράξη  υποβολής πρότασης «Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας». (Εισηγητής Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου). (Ομόφωνα)

  20.Καθορισμός ερυθράς τμήματος της οδού Παύλου Μελά.(Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα).

  21.Παροχή πληροφοριών για τη μίσθωση μέσω δημοπρασίας δημοσίου λατομικού χώρου έκτασης 45.300,00τμ στη θέση του Δ.Δ. Αγίου Κόσμα του Δήμου Νέστου της Π.Ε. Καβάλας. (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα)

  22.Έγκριση παραλαβής της μελέτης: «Γεωτεχνική Μελέτη για την Κατασκευή του Νέου Παιδικού Σταθμού στην Τ.Κ. Κεραμωτής».(Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα)

  23.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης για το έργο «Ανέγερση διδακτηρίου Γυμνασίου Χρυσούπολης».(Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα)

  24.Περί αιτήματος μεταφοράς βυτιοφόρων οχημάτων από Λιμένα Κεραμωτής. (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα όχι).

  25.Έγκριση του 1ου ΠΚΤΜΝΕ και του 1ου ΑΠΕ του έργου «Νέος Παιδικός Σταθμός Χρυσούπολης». (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα).

  26.Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου : «Διαμόρφωση Κυκλικού Κόμβου οδών Καραμανλή, Δεληκάρη, Βενιζέλου κ. α». (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Κατά πλειοψηφία).

  27.Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής-οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμορφώσεις – Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Κεραμωτής». (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα).

  28.Καθορισμός νέας ημερομηνίας Δημοπράτησης του έργου: « Ολοκλήρωση υποδομών του διδακτηρίου Γυμνασίου Χρυσούπολης Β κτίριο».(Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα για 11/12)

  29.Συζήτηση της υπ αριθ. 80/2012 περί έγκρισης εκτέλεσης έργου 1η τροποποίηση της πράξης «Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Δήμου Νέστου στη θέση Ξηροπόταμος Χρυσούπολης και στη θέση Χαϊδευτό Κεραμωτής και Λεκάνης Ορεινού».(Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα)

  30.Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις Λεκάνης». (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος).(Ομόφωνα)

  31.Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις Πλαταμώνα- Διποτάμου». (Εισηγητής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Καμπούρης Βασίλειος). (Ομόφωνα).

   Τέλος ως έκτακτα συζητήθηκαν η παραχώρηση κατά χρήση αγροτεμαχίου στην Γραβούνα και η κάλυψη εξόδων για την μετάβαση των δημοτικών συμβούλων μελών της ΠΕΔ στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θέματα που πέρασαν ομόφωνα. 

1 σχόλιο:

  1. 1)Απο που μπορει να ελεγχθει εαν ο Γκουλφας ειχε αφησει πλεονασμα ή ζημιά;
    2)Για ποιο λογο εν καιρω κρισης χρειαζοταν ο δημος αγαλμα των 50.000 ευρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή