Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

"ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Μετά από 4 χρόνια συνεχών προσπαθειών, έγινε πραγματικότητα το όνειρο των μελών του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», η δημιουργία δηλαδή ενός ιστορικού μουσείου. Μπορεί όχι όπως το φαντάζονται σε έναν μεγάλο και προσβάσιμο χώρο στο κέντρο της Καβάλας, όμως μετά από παραχώρηση της χρήσης ενός διαμερίσματος στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας 57 (πάνω από τον παλιό φούρνο του Μίμη) που ανήκει στην έφορο του συλλόγου Εριφύλλη Χίζαρη, απέκτησαν προσωρινή στέγη πάνω από 500 εκθέματα, άλλα τόσα έγγραφα και παλιές φωτογραφίες που ήταν κειμήλια από τις αλησμόνητες Πατρίδες της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της ανατολικής Θράκης.

   Στο πλαίσιο λοιπόν των επίσημων εγκαινίων του «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» που θα γίνουν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου έδωσαν συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους αυτά τα εκθέματα. Ο πρόεδρος Μανώλης Ζαχαρόπουλος, οι έφοροι κ. Χίζαρη και Έλενα Ζαχαροπούλου και ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Λυκουρίνος, μίλησαν για την προσπάθειά που χρειάστηκε από όλους για να ετοιμαστεί ο όμορφος και ζεστός αυτός χώρος στέγασης του μουσείου.
 
«Τα δεκάδες είδη από την καθημερινότητα των Μικρασιατών προγόνων μας που βρισκόταν παραπεταμένα ίσως σε ακατάλληλους χώρους, δημιούργησαν την ανάγκη για την δημιουργία ενός χώρου έκθεσής τους με σεβασμό στην ιστορία και στην συναισθηματική αξία τους, ώστε να μείνουν στις μνήμες μας, σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Με την παραχώρηση της κ Χίζαρη, αλλά και μετά από δουλειά και βοήθεια πολλών μελών του συλλόγου, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα μικρό δείγμα όλων αυτών που μας εμπιστεύτηκαν πρόσφυγες της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που τα είχαν φυλαγμένα ευλαβικά στα σεντούκια της ψυχής τους».

   Για την 60χρονη ιστορία του πατρικού της σπιτιού, την χρήση του οποίου παραχώρησε στον σύλλογο Μικρασιατών για την δημιουργία του Μουσείου, μίλησε η κ. Χίζαρη, ενώ η κ Ζαχαροπούλου αναφέρθηκε στις  δυσκολίες που αντιμετώπισαν ώστε να τους εμπιστευτούν τελικά αυτά τα κειμήλια οι ιδιοκτήτες τους. Πάνω από 100 είναι συνολικά οι δωρητές μέχρι στιγμής, ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλοι. Το παλιότερο κειμήλιο είναι ένα χαλί από το 1800, μια εικόνα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του 1825, βιβλία από το 1851, ένα εικονοστάσι από το 1880 και πολλά ακόμη νεώτερα, όπως ρούχα με τα οποία οι πρόσφυγες ταξίδεψαν για την Ελλάδα στον ξεριζωμό, προίκες, καθημερινά είδη τραπεζομάντηλα και κεντήματα, έγγραφα αλλά και δεκάδες φωτογραφίες.

   Στην συνέχεια ο κ. Λυκουρίνος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συλλόγου για την έκδοση ενός βιβλίου, ώστε να μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Έτσι ο σύλλογος Μικρασιατών εξέδωσε ένα βιβλίο που επιμελήθηκε ο κ Λυκουρίνος με τίτλο: «Δύσκολα Χρόνια, Από την Σμύρνη στην Καβάλα, στο Ορφανοτροφείο, Πόλεμος και Κατοχή», με υλικό που  παραχωρήθηκε από την Κατίνα Λαχουβάρη-Χατζηκωνσταντίνου.
 
Το βιβλίο αυτό είναι μια παρακαταθήκη μνήμης και μια σπαρακτική μαρτυρία ζωής από έναν απλό άνθρωπο που έζησε τα πραγματικά δύσκολα εκείνα χρόνια και σε περασμένη ηλικία αποφάσισε να καταθέσει τα οδυνηρά προσωπικά του βιώματα και να γράψει τους απλούς στοχασμούς του για όλα εκείνα που τυράννησαν την γενιά του.

   Τέλος τα μέλη του Δ/Σ του συλλόγου Μικρασιατών τόνισαν την προσπάθεια που κάνουν ώστε να δημιουργηθεί με την συνεργασία φορέων ένα μουσείο στο κέντρο της Καβάλας, μια και συγκεκριμένος χώρος τελικά αποδείχτηκε μικρός σε σχέση με τα εκθέματα που συνέλεξαν. "Μπορεί να μην είναι πλέον στα άμεσα  σχέδιά μας, όμως έχουμε μόνιμη επαφή με τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και άλλους φορείς για την εύρεση νέου χώρου, σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Ζητήσαμε την δημοτική Καπναποθήκη αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν όπως μας είπε ο δήμαρχος. Έχουμε όμως πολλά όμορφα κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν το Μουσείο μας". Ο κ. Ζαχαρόπουλος απέκλεισε πάντων την συνεργασία με άλλους συλλόγους, λέγοντας πως ο κάθε σύλλογος έχει την δική του ιστορία. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη 6-9 το απόγευμα, ενώ όσοι θέλουν να το επισκεφτούν ομαδικά θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου