Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ "ΟΠΕΚΕΠΕ" ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.


   Σε αδιέξοδο βρίσκονται πλέον αρκετοί κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας οι οποίοι για ένα λάθος που έγινε μεταξύ δασαρχείου και Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν πληρώθηκαν από τον Οκτώβρη τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό απέκλεισαν χθες Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το πρωί συμβολικά τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ της Καβάλας στην Ιχθυόσκαλα και είχαν επικοινωνία με τον προϊστάμενο του οργανισμού στην Κομοτηνή Νίκο Γαλάνη.

   Το όλο θέμα ξεκίνησε από την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων που υλοποίησε το Δασαρχείο Καβάλας και σύμφωνα με την οποία προκύπτουν πολλές διαφοροποιήσεις στους βοσκότοπους. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να έχει δημιουργηθεί  πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Εκτός από την Καβάλα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στους νομούς Έβρου και Λακωνίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά για το συγκεκριμένο θέμα, είχε φανεί πως θα δοθεί λύση και το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με την κατάθεση νέου ψηφιοποιημένου αρχείου από την πλευρά του δασαρχείου. Όπως φάνηκε όμως τελικά, από τους 2.500 δικαιούχους μόνο 800 πληρώθηκαν κι εκείνοι τα μισά χρήματα.
   Ο Πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν από το υπουργείο, τελικά μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα. «Πιστεύουμε ότι μας κοροϊδεύουν και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι βουλευτές του νομού είναι αδύναμοι να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, παρά τις καλές προθέσεις που έχουν, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. Φαίνεται ότι η γραφειοκρατία μας νίκησε γι’ άλλη μία φορά, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μας. Θέλουμε να μας ακούσουν στην Αθήνα και να πληρωθούμε, όπως συνέβη με τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά το Δασαρχείο και τον Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. και όχι εμάς».

   Κατά τη διάρκεια της κατάληψης στα γραφεία του οργανισμού, οι κτηνοτρόφοι συνομίλησαν με την υπεύθυνη του γραφείου της Καβάλας Μαρία Ιορδανίδου, η οποία τους εξήγησε ότι δεν ευθύνεται ο Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. για το ότι δεν πληρώθηκαν. «Από το δασαρχείο δόθηκε το νέο ψηφιοποιημένο αρχείο διορθωμένο και αυτή την στιγμή επεξεργάζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή, διευκρίνισε στους κτηνοτρόφους η κ. Ιορδανίδου. Πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τον άλλο μήνα, αν και δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι». Σ’ αυτό το σημείο οι κτηνοτρόφοι αντέδρασαν και η ρήση «κι εμείς τι θα πούμε στα ζώα μας. Σταματήστε να τρώτε!» ενός κτηνοτρόφου, δίνει το στίγμα πως έχουν φτάσει στα όριά τους. Ανέβηκαν λίγο οι τόνοι αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων δεν υπήρξε συνέχεια.

   Από εκεί και μετά υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Γαλάνη στην Κομοτηνή ο οποίος μέσες άκρες είπε τα ίδια περί υπομονής για λίγες μέρες. «Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διέπεται από νόμους αλλά δεν κάνει το ίδιο τους νόμους, καθόλου δεν ενδιαφέρει τους κτηνοτρόφους, τόνισε ο κ. Δημόπουλος. Είναι άδικο να έχουν πληρωθεί οι συνάδελφοί μας σε όλη την Ελλάδα κι εμείς να είμαστε απλήρωτοι. Ακόμη και η Θάσος στην οποία έχουν γίνει οι διορθώσεις, οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν τις ενισχύσεις».   
   Στην συνέχεια και ενώ έπεσε η πρόταση να επισκεφτούν το δασαρχείο ζητώντας διευκρινήσεις, τελικά επισκέφτηκαν την Ένωση Καβάλας και πήραν διευκρινήσεις από τον Τάσο Τσαλδαρίδη. Το απόγευμα με παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπήρξε επικοινωνία του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον κ. Δημόπουλο για να γίνει σήμερα μια συνάντηση. Αλλά όταν ζητήθηκε να δουν τον ίδιο τον αναπληρωτή ή τον υπουργό Ναπολέοντα Μαραβέγια, τονίστηκε πως αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω αυξημένων υποχρεώσεών τους. Τελικά περιμένουν σήμερα για να τους απαντήσουν αν μπορέσει να γίνει μια συνάντηση αύριο ή την Πέμπτη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου