Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΓΙΟ ΜΑΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ".


   Ο Νοέμβριος κάθε χρόνο είναι ο μήνας που ανάβουν οι άμβυκες και ξεκινά η απόσταξη του τσίπουρου. Συνεχώς καθ’ όλο το 24ωρο τα καζάνια παραμένουν αναμμένα και μπορούν παραγωγοί αλλά και απλοί λάτρεις του γλυκόπιοτου αυτού αποστάγματος, το ετοιμάζουν ο καθένας με την δική του συνταγή. Γενικά το τσίπουρο είναι το «απόσταγμα» από τα ρακή των σταφυλιών, που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού.
 
Τα σταφύλια για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομείναντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Οι περισσότεροι διπλοκαζανιάζουν, ενώ με την τριπλή απόσταξη βγαίνει τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας.

   Ειδικότερα τώρα στον αποστακτήρα στην δεύτερη απόσταξη προστίθενται εκτός από τα σταφύλια και διάφορες άλλες αρωματικές ύλες, όπως ο γλυκάνισος και ο μάραθος, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που βάζουν διάφορα άλλα φρούτα, προκειμένου να πάρει το τσίπουρο την δική του ξεχωριστή γεύση. Ο καθ’  ένας έχει την δική του συνταγή, ενώ τελευταία έχει ανεβεί κατά πολύ η κατανάλωση του σκέτου τσίπουρου, που παράγεται χωρίς να προστίθεται τίποτα.
 
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι οι παραγωγοί τσίπουρου σε όλο το νομό οι οποίοι διαθέτουν άμβυκες, για τη λειτουργία των οποίων απαιτείται ειδική άδεια από την πολιτεία, ανέρχονται σε 132. Η δε ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 1000 τόνους, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται, κάθε χρόνο, ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15-20% στο προϊόν.

   Βρεθήκαμε την περασμένη Παρασκευή σε ένα αποστακτήριο στις Ελευθερές, καλεσμένοι του Ευθύμη και του Νίκου, που κάθε χρόνο αποστάζουν τσίπουρο για τους ίδιους και μερικούς καλούς τους φίλους. Σύμφωνα με τον Ευθύμη που για 17 χρόνια βγάζει ο ίδιος του το τσίπουρο της χρονιάς, το Α και το Ω για καλό τσίπουρο είναι η ποιότητα των σταφυλιών. Ο ίδιος αποστάζει μοσχάτο σταφύλι που όπως μας είπε είναι ακριβότερο, όμως βγάζει καλύτερο αποτέλεσμα. Για να πετύχει μεγαλύτερη διαύγεια και γεύση προσθέτει κάτι μέσα που όσο και να επιμείναμε δεν μας το αποκάλυψε.

   Το τσίπουρο που θα βγάλει μας είπε πως είναι για δική του χρήση, ενώ κερδισμένοι βγαίνουν και μερικοί καλοί φίλοι. «Αυτό το έχουμε ονομάσει το Καζάνι των Φίλων, μας είπε ο Ευθύμης. Είναι μια πραγματική μυσταγωγία που όλο τον χρόνο  περιμένουμε να την ζήσουμε. Όσον αφορά την ποιότητα και την μυρωδιά που έχει το τσίπουρο από μοσχάτο σταφύλι, ένα θα σας πω. Χρειάζεται τίποτε παραπάνω το τριαντάφυλλο εκτός από την μυρωδιά του;»

   Και φυσικά στο αποστακτήριο κάθε φορά διοργανώνεται μια μικρή γιορτή. Με τα κάρβουνα από τα ξύλα που θερμαίνουν τον άμβυκα, ψήνονται λαχταριστοί μεζέδες και φυσικά δοκιμάζεται η νέα σοδειά. Είναι μαγεία να περιμένεις να γεμίσει το ποτήρι σου σταγόνα σταγόνα, βλέποντας την φωτιά να σιγόκαιει και μαθαίνοντας τα μυστικά της απόσταξης. Φέτος μάλιστα καλεσμένος ήταν και ο λυράρης της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Βασίλης Κάτσικας που με το νταούλι του Νίκου Καλογερίδη έδωσαν τον μουσικό τόνο στην όμορφη παρέα. Το γλέντι και ο χορός που στήθηκαν κράτησε μέχρι το πρωί. Ευχαριστούμε τον Ευθύμη και το Νίκο για την πραγματικά ζεστή φιλοξενία και ευχόμαστε να είναι γλυκόπιοτο το νέο τους απόσταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου