Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ...


   Ευοδώθηκε όπως φαίνεται η προσπάθεια του βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη, να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Καβάλας να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην Ιαπωνία. Την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφτεί για τον λόγο αυτό την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρέσβη Hiroshi Toda με τον οποίο είχε συζήτηση μιας ώρας, κατά την διάρκεια της οποίας πρότεινε στον Ιάπωνα διπλωμάτη να εξετάσει και το λάδι που παράγεται στον Νομό Καβάλας και αν συμφωνηθεί να ξεκινήσει μια απ’ ευθείας συνεργασία.

   Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ο Ιάπωνας πρέσβης επικοινώνησε με τον κ. Πασχαλίδη προτείνοντας να επισκεφτούν την Καβάλα εκπρόσωποι του Ιαπωνικού – Ελληνικού Συνδέσμου και να έχουν επαφές με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας. Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα του Ιαπωνικού-Ελληνικού Συνδέσμου Shuji Kawakami  και τον πρώτο Γραμματέα στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα Takaaki Nemoto, ο οποίος μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Αμέσως ενημερώθηκε το ΓΕΩΤΕΕ που με την σειρά του ανέλαβε να ειδοποιήσει τις δύο Ενώσεις Αγροτών του Νομού Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς ,αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης πως την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου οι Ιάπωνες θα βρίσκονται στην Καβάλα και θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις στο ξενοδοχείο Λούσυ. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι Ιάπωνες να αγοράζουν ελληνικό λάδι και βρώσιμες ελιές απευθείας από τους παραγωγούς του Νομού Καβάλας, χωρίς την μεσολάβηση των εμπόρων, ενώ θα συζητηθούν και άλλες συνεργασίες με τοπικά προϊόντα.

   Οι συναντήσεις θα γίνουν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και ίσως χρειαστεί οι Ιάπωνες την άλλη μέρα να επισκεφτούν κάποιους ελαιώνες και ελαιοτριβεία του νομού. Ακόμη ζήτησαν να έχουν και κάποια επαφή με το ΤΕΙ Καβάλας. Βέβαια εδώ θα χρειαστεί και η συνεργασία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών, μια και οι συζητήσεις θα αφορούν πολύ μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών. Και φυσικά όλες αυτές οι προσπάθειες κρίνονται εκ του αποτελέσματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου