Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΤΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ.


   Για 34η φορά πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 25 Νοεμβρίου το πρωί, η καθιερωμένη πια τα τελευταία  χρόνια εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Η αιμοδοσία έγινε στην αίθουσα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουεσίου της Στέγης, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1,30 μετά το μεσημέρι. Αυτή η αιμοδοσία μπορούμε να πούμε πως πέρασε από σαράντα κύματα, αφού αναβλήθηκε δυο φορές, μια λόγω έλλειψης ασκών αιμοδοσίας και μια λόγω απαγόρευσης από το νοσοκομείο, αφού υπήρξε καραντίνα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου.  

   Βέβαια ίσως η κατήφεια των καιρών, ίσως και ο κόσμος που ψυχολογικά δεν είναι και στα καλύτερά του, ήταν οι αιτίες που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλοί αιμοδότες. Παρ’  όλα αυτά ευχαριστημένη έδειξε πως ήταν η υπεύθυνη της τράπεζας αίματος Δάφνη Καζάκου, αλλά και όλα τα μέλη της Στέγης από την προσέλευση του κόσμου, αν και μας είπαν περίμεναν κάτι καλύτερο. Πάντως θα συνεχίσουν να προσπαθούν ώστε να  αυξάνονται οι μονάδες που συγκεντρώνονται στις τακτικές αυτές αιμοδοσίες.

   Όπως ακόμη μας διαβεβαίωσαν, στα 18 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας αίματος της Νέας Καρβάλης (Ιούνιος του 1995), συγκεντρώθηκαν συνολικά 1225 φιάλες αίμα, από τις οποίες διατέθηκαν οι 1150, εξυπηρετώντας και καλύπτοντας τις ανάγκες του χωριού και όχι μόνον. Η τράπεζα αίματος της Νέας Καρβάλης βοηθάει σε κάθε έκτακτο περιστατικό. Κι όλα αυτά με την μόνη υποχρέωση που έχουν οι εθελοντές, να δίνουν μια φιάλη αίμα τον χρόνο. Για ακόμη μια φορά πάντως προσφέρθηκαν νοστιμότατα γλυκά και άλλα χειροποίητα εδέσματα που έφτιαξαν με μεράκι οι κυρίες του συλλόγου και που τα προσέφεραν σε όλους όσους αιμοδότησαν ή θέλησαν να το κάνουν αλλά δεν μπόρεσαν λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας.

   Τέλος για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη τράπεζα αίματος της Νέας Καρβάλης χθες συγκεντρώθηκαν 24 μονάδες αίματος. Το κέρδος βέβαια εκτός των άλλων ήταν κάποιοι νέοι αιμοδότες που έδωσαν αίμα για πρώτη τους φορά. Φυσικά υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να δώσουν αίμα, αλλά η γιατρός δεν τους το επέτρεψε λόγω χαμηλής ή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι 24 αυτές νέες φιάλες είναι μια ικανοποιητική ποσότητα, όπως δήλωσε η κ. Καζάκου και μακάρι να είναι αχρείαστη. Φυσικά όσοι δεν μπόρεσαν να δώσουν χθες αίμα, θα μπορούν να το κάνουν στην αιμοδοσία του νοσοκομείου Καβάλας και να διευκρινίσουν ότι αιμοδοτούν υπέρ της τράπεζας αίματος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου