Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   «Αν δεν λυπούνται εμάς ας λυπηθούν τα ζώα μας. Δεν μπορούμε να τα ταΐσουμε». Με αυτή την κραυγή αγωνίας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Νοεμβρίου το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, από τον σύλλογο κτηνοτρόφων του νομού αλλά και άλλων νομών της περιφέρειας ΑΜΘ. Οι κτηνοτρόφοι, που σημειωτέων δεν ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν ώστε να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην αγορά των ζωοτροφών, που τους δυσκολεύει αφάνταστα τον φετινό χειμώνα, αλλά και για την αδράνεια της πολιτείας να προστατέψει τον Πρωτογενή Τομέα, ο οποίος με την κατάλληλη φροντίδα θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στην χώρα.

   Όπως τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Αν δούμε τα πανελλαδικά προβλήματα που υπάρχουν και δεν τα δίνει κανείς την πρέπουσα σημασία, θα πρέπει να ήμαστε συνεχώς στους δρόμους. Η σημερινή κινητοποίηση είναι η πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων που εξήγγειλε πανελλαδικά η Ένωση Κτηνοτρόφων Ελλάδας, με σκοπό να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικά όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενό μας. Το ίδιο θέλει να κάνει παράλληλα και με τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης) ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Την στιγμή που ετοιμαζόμαστε να πάρουμε την δόση από τους «φίλους μας» της τρόικας, βγαίνουν δακρύβρεχτοι οι πολιτικοί μας και μας λένε ότι δεν αρκεί η παραγωγή του Πρωτογενούς Τομέα στην Ελλάδα για να ταΐσει  τους Έλληνες και χωρίς να κάνουν τίποτα μετά απ αυτό, βρισκόμαστε πάλι στα ίδια. Έχουμε όρεξη να παράγουμε, αλλά για να ταΐσουμε τον Ελληνικό λαό πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή. Αυτή την χρονιά η παραγωγή μας θα πέσει κατά 30-40% γιατί δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας. Οι ζωοτροφές και τα καύσιμα βρίσκονται σε πολύ υψηλές τιμές, ο κόσμος απογοητεύεται και δεν μπορεί να πληρώσει τίποτα»

   Όσο αφορά τις επιχορηγήσεις μέχρι στιγμής δεν έχει μπει ούτε μια δεκάρα στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν πληροφόρηση ότι θα μπουν αυτές τις μέρες,  όμως όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, δεν έχουν πουθενά και σε κανέναν εμπιστοσύνη, αφού περιμένουν εδώ και είκοσι μέρες. Στις άσχημες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν φέτος αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Θάνος Αθανασιάδης. «Φέτος είχαμε κυριολεκτικά μια θεομηνία με την ξηρασία. Γι αυτό τον λόγο θέλουμε να υπάρξει αποζημίωση για να μπορέσουμε να ξεχειμωνιάσουμε τα ζώα μας. Ένα βοήθημα κι από  όπου θέλει ας έρθει. Όσο για τα χρήματα που περιμένουμε υποσχέθηκαν πως αυτή την εβδομάδα θα μας τα δώσουν. Αν δεν λυπηθούν εμάς, ας λυπηθούν τα ζώα μας».

   Την συμπαράστασή της στους κτηνοτρόφους έδωσε η πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στέλλα Γκανιάτσου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τους τραπεζίτες και απαξιώνει κάθε επαγγελματικό κλάδο. «Από την στιγμή που δεν δίνονται οι επιδοτήσεις και έχουν ακριβύνει οι ζωοτροφές, τότε το γάλα που αγοράζουμε καθημερινά το πληρώνουμε πολύ ακριβά, σε σχέση με τις τιμές που πρέπει να πληρώνουμε, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, τόνισε η κ. Γκανιάτσου. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά όλα τα συνακόλουθα αγαθά που απορρέουν από την κτηνοτροφική παραγωγή. Ποια είναι η πορεία αυτής της χώρας σε ότι αφορά τον Πρωτογενή Τομέα ο οποίος θα έπρεπε ήδη να ξεπεταχτεί σ αυτά τα δύο χρόνια που αντιμετωπίζουμε την κρίση. Όμως αντί η κυβέρνηση να σταθεί με σεβασμό απέναντι στους κτηνοτρόφους και άλλους κλάδους, στέκονται με σεβασμό  μόνο απέναντι στους τραπεζίτες της χώρας. Η απαξίωσή τους είναι φανερή απέναντι σε κάθε αγρότη, στον έμπορο, τον βιοτέχνη, το κάθε άνεργο πολίτη και δημόσιο υπάλληλο».

   Οι κτηνοτρόφοι μετά την συγκέντρωση που είχαν στην κεντρική πλατεία, επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΕΛΓΑ, αλλά και την Αντιπεριφέρεια Καβάλας, όπου έδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στην  Αντιπεριφέρεια, που συνέταξε ομόφωνα ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Καβάλας αλλά και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ. Στον ΕΛΓΑ η προϊσταμένη της υπηρεσίας Κατερίνα Πούπου άκουσε τα προβλήματα από τον πρόεδρο της Καβάλας Νίκο Δημόπουλο, της Κομοτηνής Μαργαρίτη Θεολόγου που είναι και γ/γ της Πανελλήνιας Ένωσης και Δράμας Παναγιώτη Λειβαδίτη, οι οποίοι ζήτησαν να μην είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών και μείωσης της παραγωγής και να αποζημιώνονται τα νεκρά ζώα από το πρώτο.

   Στην αντιφώνηση της η κ. Πούπου τόνισε πως μεταξύ των αιτημάτων υπάρχουν και θέματα που δεν αφορούν τον ΕΛΓΑ όπως οι επιδοτήσεις. «Εδώ είμαστε για να εφαρμόσουμε κάποιο κανονισμό, σημείωσε η κ. Πούπου. Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης είναι νόμος του κράτους και δεν μπορούμε να τον παρακάμψουμε. Αν και υπάρχει έλλειψη προσωπικού προσπαθούμε να εκτιμήσουμε όλες τις ζημιές που μας δηλώνεται. Εμείς θέλουμε να είστε μαζί μας και θα μεταβιβάσουμε τα αιτήματά σας στον κεντρικό ΕΛΓΑ».

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΕΛΓΑ


 «Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ζητούμε άμεσα:

Να γίνει προαιρετική η ασφάλιση των ζώων από τον ΕΛΓΑ.

Η ασφάλιση για το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων σε περίπτωση ζημιάς να καλύπτει όλες τις αιτίες μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία του ζώου η οποία να έχει καλύψει την παραγωγική περίοδο ανά είδος.

Να προβλεφθεί αποζημίωση και σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής για περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.

Να αποζημιώνονται όλα τα είδη των ζώων, από το πρώτο.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 

 «Παρά τις συνεχείς προτροπές μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων για λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων διαχρονικά, δεν προχωρούν  σε καμία λύση των προβλημάτων αυτών.

Η χαρακτηριστική απραξία τους εδώ και χρόνια, έχει καταφέρει να αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους εμπόρους γάλακτος και κρέατος, να νοθεύουν με εισαγόμενα τα Ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, περιπλανώντας τους καταναλωτές. Όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, εκπαίδευση, οργάνωση, έλεγχο βρίσκονται υπό διάλυση. Με οργή όλοι ακούμε τις δηλώσεις των πολιτικών μας οι οποίοι λίγο πριν την ψήφιση μέτρων που επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα, δηλώνουν με περίσσιο θράσος, ότι η παραγωγή του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Κανείς όμως από αυτούς και πριν και μετά, από τις δηλώσεις δεν έκανε το παραμικρό για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Καλούμε άμεσα την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΛΟΓΑΚ και να προχωρήσει σε σχεδιασμό στον κτηνοτροφικό τομέα, για την αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών κτηνοτροφικών μονάδων.  Να δοθούν άμεσα κίνητρα και μέσω της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα τους και να μην έχουν μεγάλες απώλειες την χειμερινή περίοδο.  Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στο ζωικό κεφάλαιο αρκετά χρόνια πίσω στον παραγωγικό κλάδο και ταυτόχρονη παραγωγή θα έχει πολύ μεγάλη πτώση.

Αφυπνιστείτε και ενεργοποιηθείτε όσο υπάρχουν ακόμα κτηνοτρόφοι και πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου