Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

   Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Καβάλας. Ένας από τους παλιότερους ναούς της πόλης μας, αφού βρίσκετε στο συγκεκριμένο σημείο από το 1922. Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από παλιούς κατοίκους της περιοχής, στο συγκεκριμένο σημείο επί Τουρκοκρατίας υπήρχε ένα τζαμί. 


   Αργότερα στα κτίρια που υπήρχαν εκεί στεγάστηκαν αλαταποθήκες. Το 1922 στο κτίριο που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο που βρίσκετε σήμερα ο ναός, με ένα κομμάτι κάρβουνο, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, χαράχτηκε ένας σταυρός και αποφασίστηκε να γίνει εκκλησία. Δόθηκαν τα κτίρια από το τότε υπουργείο Γεωργίας στην Μητρόπολη και χτίστηκε ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου που ήταν αρκετά μικρός.


   Το 1985 ο παλιός ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου γκρεμίστηκε και χτίστηκε η εκκλησία όπως είναι σήμερα. Τα περισσότερα έργα έγιναν από προσφορές πιστών και δωρητών, αλλά και από όλο το εκκλησίασμα. Τους 6 πρώτους μήνες του 2005 έγινε η αγιογράφηση του κεντρικού κλίτους του ναού, από τον αγιογράφο Γιαρισκάνη Γιώργο. 



   Μια αρκετά δύσκολη και επίπονη δουλειά, με εντυπωσιακά όμως αποτελέσματα. Πανέμορφες παραστάσεις από την αγία Γραφή και ένας εντυπωσιακός Παντοκράτορας στο κέντρο, τραβούν αμέσως την προσοχή των εκκλησιαζόμενων και των επισκεπτών.



    Οι αγιογραφίες κατά 60% κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο του αγιογράφου σε μουσαμάδες, με ειδικά χρώματα και φύλλα χρυσού και το υπόλοιπο 40% έγιναν μέσα στον ναό με σκαλωσιές, που στήθηκαν γι αυτό τον σκοπό. 



   Οι εργασίες τελείωσαν τον Ιούνιο του 2005 και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο με τους αείμνηστο μητροπολίτη κυρό  Προκόπιο και επισκέπτη από το οικουμενικό Πατριαρχείο, τον επίσκοπο τότε Μιλήτου κκ. Απόστολο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου