Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΙΑΠΩΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒEIΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.


   Με στόχο την πρώτη επαφή και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα του νομού, βρέθηκαν στην Καβάλα το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 19 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του Ιαπωνικού-Ελληνικού Συνδέσμου, Shuji Kawakami  και ο πρώτος Γραμματέας στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα Takaaki Nemoto. Την επίσκεψη αυτή οργάνωσε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, προκειμένου οι εκπρόσωποι της Ιαπωνικής πρεσβείας να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς και μεταποιητές του νομού Καβάλας και να ενημερωθούν για τα προϊόντα που παράγονται στο νομό, όπως είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα επιτραπέζια σταφύλια και το μέλι, τα οποία έχουνε μεγάλη ζήτηση στην τεράστια Ιαπωνική αγορά.

   Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως στο ξενοδοχείο Λούσυ όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είχε στηθεί ένα εκθετήριο αυτών των προϊόντων ώστε να τα δουν από κοντά οι Ιάπωνες αξιωματούχοι. Ελιές και λάδι σε διάφορες συσκευασίες, σταφύλια και κρασιά, κουραμπιέδες Καρβάλης και γλυκά του κουταλιού,  φρούτα και αλιεύματα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες από την Ιαπωνία. Και φυσικά έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Καβαλιώτες αγρότες και επιχειρηματίες, που γέμισαν την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.    

   Ο κ. Πασχαλίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι αφορμή για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκε το πρόβλημα των καταστροφών που υπέστησαν οι σταφυλοπαραγωγοί, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ελιάς και ελαιόλαδου που παρήχθησαν φέτος στο νομό. «Γι’ αυτό τον λόγο επισκέφτηκα τον Ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, την οποία δεν ήξερε, αλλά και για τα προϊόντα μας, σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης. Οι  παραγωγοί της Καβάλας ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση, η οποία υπηρετεί την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που πρέπει να στηριχτεί εκτός των άλλων και στις εξαγωγές. Η σημερινή (χθεσινή) συνάντηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και μέχρι στιγμής δεν αναμένονται να κλείσουν συμφωνίες». Τέλος ο κ. Πασχαλίδης αποκάλυψε ότι ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και από την ομογένεια του Καναδά.

   Δηλώσεις για την επίσκεψη των Ιαπώνων έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς. «Ανάλογη επαφή με την πρεσβεία της Ιαπωνίας είχε κάνει και η αντιπεριφέρεια, όπου προβλήθηκαν τα τοπικά προϊόντα, με απώτερο σκοπό την εξαγωγή τους στην συγκεκριμένη χώρα. Μετά από επαφές που είχε ο κ. Πασχαλίδης, συμφωνήθηκε η ημερομηνία και πλεόν το παιχνίδι περνάει στους παραγωγούς και στους μεταποιητές», τόνισε ο κ. Γρανάς.

   Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις δίνουν πνοή στο εμπόριο, το οποίο πρέπει να βασιστεί στις εξαγωγές. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εκτός των άλλων, ότι η οικονομία είναι και ψυχολογία και επομένως τέτοιου είδους ενέργειες ανεβάζουν την ψυχολογία μας και μας οδηγούν σε δυνητικούς πελάτες, σημείωσε ο κ. Τσατσούλης. Η αγορά της Ιαπωνίας είναι πολύ μεγάλη και επιζητάει ελληνικά προϊόντα. Θα δούμε το τι ισχύει στην Ιαπωνική αγορά, ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να δουν από κοντά τι παράγει ο νομός της Καβάλας. Άλλωστε, πιστεύω ότι τα προϊόντα μας μπορούν άνετα να σταθούν σε οποιαδήποτε αγορά του εξωτερικού, θα πρέπει, όμως, να τολμήσουμε, να επενδύσουμε και να δουλέψουμε πάρα πολύ στις αγορές που έχουμε στόχο, πάντως μια αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης είναι και το γεγονός ότι η Ιαπωνία αναζητάει την αγορά του ελαιόλαδου και της ελιάς και δη του ποιοτικού, με την ελληνική αγορά να έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Πρέπει όμως κι εμείς να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της αγοράς τους.

   «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πρέπει όλοι μας να ψάχνουμε νέες αγορές και είναι μια ευκαιρία η χώρα μας να στηρίξει τον τομέα των εξαγωγών» σημείωσε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης, χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την πρωτοβουλία του κ. Πασχαλίδη.

   Με θερμά λόγια για την πρώτη αυτή γνωριμία μίλησαν και οι Ιάπωνες, αναφέροντας πως η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρξει αυτή η συνεργασία. Λίγο πριν την επίσημη συνάντηση έκαναν δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους. Πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του Ιαπωνικού-Ελληνικού Συνδέσμου, Shuji Kawakami, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόσκληση του κ. Πασχαλίδη, την οποία αποδέχτηκε αμέσως, ενώ ήταν ενημερωμένος για το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται στο νομό, ένα προϊόν που έχει μεγάλη απήχηση στις διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων.

   Αμέσως μετά ο πρώτος γραμματέας στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Takaaki Nemoto, μιλώντας άπταιστα Ελληνικά τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες, για να προβληθούν τα προϊόντα της Καβάλας στην Ιαπωνία και να τα γνωρίσουν οι καταναλωτές. «Χρειάζεται βέβαια επιπλέον προσπάθεια για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα της Καβάλας, σημείωσε ο κ. Nemoto. Με αυτή την εκδήλωση, θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε κατ’ αρχήν εμείς  σε επαφή με παραγωγούς και μεταποιητές και από τους 4 δήμους του νομού Καβάλας και να δοκιμάσουμε χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα. Έχουμε ακούσει για την ελιά και το λάδι της Καβάλας και είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητά τους».

   Και φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες ελπίζουν το ενδιαφέρον αυτό των Ιαπώνων να εξελιχθεί τελικά και σε ολοκληρωμένη εμπορική συνεργασία. Τους Ιάπωνες χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θεόδωρος Αμπελίδης, ο αντιδήμαρχος Θάσου Μιχάλης Ξώγνος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Τιμοσίδης ως γεωπόνος  εκ μέρους των αγροτών του Παγγαίου, ο γεωπόνος Αναστάσιος Καρκάντζαλης εκπροσωπώντας τους αγρότες του Νέστου, η Νίνα Δρακάκη από τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Θάσου, ο Ευάγγελος Κατσάς για τα βιολογικά προϊόντα Θάσου, ο Χρόνης Συμεωνίδης από τους οινοποιούς, ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης για τα αλιεύματα, ο Γιάννης Κυριατζίδης από τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Πρίνου και ο Γιάννης Αρενόπουλος για αγροτικά προϊόντα και ποιοτικό τουρισμό.   

   Το πρωί οι Ιάπωνες επισκέφτηκαν και το ΤΕΙ Καβάλας, μια επίσκεψη που την ζήτησαν οι ίδιοι και θα έχουν επαφές με το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος για μια μελλοντική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου