Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ενημερωτικές συζητήσεις με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο. Οι ενημερώσεις έγιναν από τον Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Δρ. Ελένη Μέλλιου, Επιστημονικός Συνεργάτη του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο, η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και δέχεται δείγματα προς ανάλυση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο παραγωγό, με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση σε πανελλαδικό επίπεδο και την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου. Οι δυο αυτοί επιστήμονες ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα υποστήριξης και κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας, πάντα με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών της περιοχής. Τις επαφές με τους δυο επιστήμονες έκανε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης.


   Πιο συγκεκριμένα τώρα, το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην Γαληψό ο κ. Μαγιάτης μίλησε για τα «Νέα δεδομένα για την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και τη νομοθεσία της Ε.Ε.», σχετικά με την αναγραφή στην ετικέτα των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, για το ποια λάδια θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα κατηγορία και τι θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί, οι τυποποιητές και οι έμποροι λαδιού. Στην συνέχεια η κ. Μέλλιου μίλησε για την «Επιτραπέζια ελιά. Μια μοναδική πηγή βιοδραστικών πολυφαινολών με σημαντική επίδραση στην υγεία» και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των σημαντικότερων ελληνικών και αμερικανικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και τις προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων στη διεθνή προβολή της επιτραπέζιας ελιάς. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο κ. Πασχαλίδης.  


   Η δεύτερη ενημερωτική εκδήλωσε έγινε στον Λιμένα της Θάσου χθες το πρωί. Ομιλητές μια πάλι οι κκ Μαγιάτης και Μέλλιου με τον πρώτο να αναφέρεται στα «Νέα δεδομένα για την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και τη νομοθεσία της Ε.Ε. - Η περίπτωση του ελαιολάδου από θρούμπα Θάσου» και την δεύτερη για την  «Επιτραπέζια ελιά. Μια μοναδική πηγή βιοδραστικών πολυφαινολών με σημαντική επίδραση στην υγεία». Παρόντες στην ομιλία ο αντιδήμαρχοι καθαριότητας Μιχάλης Ξώγνος και τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας Παναγιώτης Ραυτόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μηνάς Βλαστάρης και Άγγελος Αρχοντίτσης. Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο κ. Ξώγνος, παράγοντες της Θάσου έχουν σκοπό να ξανακαλέσουν τους δυο επιστήμονες για το ίδιο θέμα, αλλά και για το μέλι της Θάσου, μια και η κ. Μέλλιου κάνει διδακτορικό στο μέλι.
   Η τελευταία ενημερωτική ομιλία έγινε με τα ίδια θέματα και στη Νέα Καρβάλη, στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΗ από τους κκ Μαγιάτη και Μέλλιου. Σε όλες τις ομιλίες μετά το τέλος των εισηγήσεων των ομιλητών ακολούθησαν συζητήσεις και λύθηκαν αρκετές απορίες των ελαιοπαραγωγών. Τέλος ανακοινώθηκε πως γίνονται προσπάθειες από τον κ. Πασχαλίδη να επισκεφτεί μέσα στο Νοέμβρη την Θάσο ο Γιαπωνέζος πρόξενος στην Αθήνα, ώστε αν υπάρχει προοπτική να ξεκινήσουν απ’ ευθείας εξαγωγές λαδιού στην Ιαπωνία και όχι μέσω της Ιταλίας όπως γίνετε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου