Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΛΕΨΑΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΛΥΚΟΥΣ ΣΤΟ ΖΥΓΟΣ.



          ΕΚΛΕΨΑΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 
 Άλλο πάλι και τούτο. Μετά από την κλοπή καλωδίων του ηλεκτροφωτισμού της Εγνατίας οδού, τις κλοπές χάλκινων εξαρτημάτων από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ και τις κλοπές καυσίμων από βάρκες σχεδόν σε όλα τα λιμανάκια του νομού Καβάλας, είχαμε και κλοπή… πικροδαφνών! 



   Δεν πέρασαν ούτε δυο μήνες από τις μέρες που στη νησίδα του δρόμου από την Καλαμίτσα μέχρι την ακτή ΤΟΣΚΑ, συνεργεία της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Καβάλας με την βοήθεια εργατών από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, φύτεψαν σχεδόν 1500 φυτά πικροδάφνης, τόσο για ομορφιά όσο και για διευκόλυνση των οδηγών. Και λέμε διευκόλυνση, αφού όταν μεγαλώσουν οι πικροδάφνες διευκολύνουν τους οδηγούς ιδιαίτερα τη νύχτα, μια και δεν τους τυφλώνουν τα δυνατά φώτα των απέναντι διερχομένων οχημάτων. Μάλιστα επειδή η πικροδάφνη είναι ανθεκτικό φυτό, ενδείκνυται για τους δρόμους που έχουν αυξημένους ρύπους. 


   Αυτά τα νεαρά φυτά πικροδάφνης έβαλαν στο μάτι άγνωστος ή άγνωστοι και ξερίζωσαν κυριολεκτικά μεγάλες ποσότητες από τη νησίδα μεταξύ του Μπάτη και της Τόσκα. Σύμφωνα με την υπηρεσία πρασίνου λείπουν 200-2500 φυτά τα οποία με κόπο φυτεύτηκαν. Πριν 2-3 μέρες τις νυχτερινές ώρες και χρησιμοποιώντας ίσως τους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν στον δρόμο αφαίρεσαν τα φυτά. Μάλιστα επειδή άφησαν πίσω τους μικρές λακκούβες, όπως φαίνεται χρησιμοποίησαν κάποια εργαλεία όπως ίσως μικρά τσαπάκια. Επειδή η «δουλειά» έγινε βιαστικά, ίχνη χώματος υπήρχαν χθες ακόμα και στο οδόστρωμα.


   Όταν η κλοπή αυτή έγινε αντιληπτή η υπηρεσία πρασίνου και  όπως διαβεβαίωσε ο προϊστάμενός της Νίκος Τσουμπάκης, ο δήμος έκανε μήνυση κατά άγνωστων στην αστυνομία, ενώ ζητά και την συνδρομή των Καβαλιωτών που αν αντιλήφτηκαν κάτι, να το καταθέσουν στην αστυνομία ή στην υπηρεσία, ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. «Η ζημιά μπορεί να μην είναι μεγάλη όσον αφορά το κόστος των φυτών, όμως ο κόπος των εργαζομένων στην υπηρεσία είναι αυτός που μετράει, σημείωσε ο κ.Τσουμπάκης. Θα χρειαστεί ακόμη μια παρέμβαση της υπηρεσίας, ώστε το καλοκαίρι να είναι και πάλι η νησίδα όπως πρέπει και να διευκολύνει τους οδηγούς». 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΣΤΟ ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΛΥΚΟΥΣ (ΦΩΤΟ: Μιχάλης Κουμρίδης)


   Κι όμως ανάμεσα στα άλλα όπως φαίνεται ζούμε πολύ κοντά με λύκους! Στην περιοχή των Κοκκάλων στο Ζυγός πριν λίγες μέρες, βρέθηκε ένα κουφάρι κατσικιού το οποίο ήταν ποτισμένο με πολύ ισχυρό δηλητήριο. Το εύρημα αυτό έγινε από κυνηγούς, μια και το κυνηγόσκυλο τους εντόπισε το κουφάρι του ζώου και ήρθε σε επαφή μαζί του μυρίζοντας το και γλύφοντας το. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το άτυχο σκυλί έπεσε νεκρό μπροστά στα μάτια των κυνηγών, που μάταια προσπάθησαν να το σώσουν παρέχοντας του αντίδοτο ατροπίνης. Δυστυχώς ούτε το αντίδοτο κατάφερε να κρατήσει στη ζωή το άτυχο τετράποδο, αφού όπως φαίνεται το δηλητήριο ήταν πολύ ισχυρό. 



   Σύμφωνα με μαρτυρίες και άλλων κατοίκων της περιοχής, σε κοντινό σημείο εντοπίστηκαν νεκρά αρπακτικά πτηνά, ίσως και αυτά δηλητηριασμένα από το δηλητηριασμένο κατσίκι. Την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου  κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος όσο και ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κώστας Καλαϊτζίδης. Οι ίδιοι μας επιβεβαίωσαν πως από πέρσι εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή κοπάδια λύκων, που επιτίθενται στα κοπάδια προξενώντας ζημιές. Όπως φαίνεται με τον τρόπο αυτό οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να προστατέψουν τα ζώα τους. Βέβαια ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να έρθει κοντά στο δηλητηριασμένο ζώο. Από την πιθανότητα αυτή φυσικά δεν εξαιρείται και ο άνθρωπος. 


   Οι κυνηγοί πάντως με μεγάλη προσοχή έκαψαν το δηλητηριασμένο κουφάρι, αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν κι άλλα. Έτσι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι επισείουν την προσοχή σε όλους όσους κάνουν την βόλτα τους σε περιοχές όπου υπάρχουν κοπάδια. Αν δουν κάτι παρόμοιο, να ειδοποιήσουν τις αρχές και να το αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου