Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ: ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

   Πολλές φορές ακούγοντας περιγραφή από μια καταστροφή, παίρνεις μια πρώτη γεύση από το τι μπορεί να έχει γίνει. Βλέποντας όμως από κοντά το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής,  καταλαβαίνεις πως τελικά υπάρχουν τόσο άσχημες καταστάσεις που απλώς, δεν περιγράφονται. Ακούσαμε πως την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ότι στο χωριό Καραβαγγέλης του δήμου Παγγαίου, κάηκε ολοσχερώς από φωτιά ένα σπίτι. Μάλιστα μιλήσαμε τηλεφωνικώς με τον ιδιοκτήτη της τον κ. Κώστα που είναι αγρότης, ο οποίος μας περιέγραψε την ολοκληρωτική καταστροφή και το γεγονός πως η οικογένειά του, η σύζυγος του 3 παιδιά 4, 7 και 12 χρονών αλλά και οι γονείς του, έμεινε κυριολεκτικά στον δρόμο.

   Χθες Κυριακή 20 Νοεμβρίου το πρωί επισκεφτήκαμε το χωριό και είδαμε από κοντά πως καμιά περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα. Από την κακιά στιγμή δυστυχώς το μόνο που απέμεινε είναι οι  τοίχοι του σπιτιού κι εκείνοι σχεδόν κατεστραμμένοι. Όπως μας είπε ο κ. Κώστας η φωτιά ξεκίνησε από το τζάκι. Όμως δεν έγινε αμέσως αντιληπτή αφού σιγόκαιγε κάτω από τα κεραμίδια. Όταν πλέον είχαν καεί τα ξύλινα υποστυλώματα της σκεπής, το ένα από τα παιδιά είδε τον κίνδυνο και ειδοποίησε την μητέρα του που άρπαξε τα παιδιά και βγήκε στον δρόμο. Αμέσως ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσπαθώντας να σβήσουν οι ίδιοι την φωτιά. Μέχρι όμως να έρθει η Π.Υ. η φωτιά φούντωσε. Έτσι οι πυροσβέστες το μόνο που κατάφεραν ήταν να την σβήσουν τελικά προστατεύοντας τα διπλανά σπίτια.

   Το αποτέλεσμα τραγικό. Η σκεπή κατέρρευσε, ενώ κάηκαν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές με όλο το νοικοκυριό της οικογένειας, αλλά και ένα σεβαστό ποσό που υπήρχε μέσα σ’ αυτό για να εξοφληθεί μια υποχρέωση. Το πρώτο εκείνο βράδυ η οικογένεια φιλοξενήθηκε σε συγγενείς και φίλους. Την άλλη μέρα με το πρώτο φως αποκαλύφτηκε η καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο. Η φράση – ερώτηση του μικρότερου παιδιού «Μπαμπά, το σπίτι μας πέθανε;» μπορεί μόνο να την περιγράψει.

Μετά το πρώτο σοκ οι άνθρωποι ανασκουμπώθηκαν. Πρώτο μέλημα η προσωρινή στέγαση της οικογένειας. Δίπλα στο σπίτι υπήρχε μια αποθήκη που με την βοήθεια όλων των συγχωριανών μετατράπηκε σε κατοικήσιμο χώρο. Τις επόμενες μέρες καθάρισαν το καμένο σπίτι από τα αποκαΐδια.

   Εν τω μεταξύ άρχισε να κινείται και ο δήμος. Μάλιστα ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης διαβεβαίωσε πως τα υλικά που θα χρειαστούν θα τα προσφέρει ο δήμος. Με την βοήθεια συγχωριανών από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησαν την ανακατασκευή της σκεπής με ξυλεία που έφερε ο δήμος. Με παρέμβαση ενός εκ των βουλευτών θα έρθουν και τα κεραμίδια. Αυτός είναι και ο πρώτος στόχος. Να σκεπαστεί κατ’ αρχή το σπίτι και μετά σιγά σιγά να γίνουν τα υπόλοιπα. Από το σπίτι της οικογένειας περνούν καθημερινά και βοηθούν όλοι οι συγχωριανοί και οι φίλοι τους. Οι τεχνίτες της σκεπής, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.α. παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

   Η εκκλησία αλλά και τα γύρω χωριά βοηθούν συγκεντρώνοντας χρήματα για τα πρώτα έξοδα. Οι άνθρωποι βέβαια είναι νοικοκύρηδες και ευελπιστούν γρήγορα να ξεπεράσουν την καταστροφή. Θέλουν τις γιορτές να τις κάνουν στο σπίτι τους. Από ρούχα βολεύτηκαν, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την οικοσκευή. Αν κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται στον δήμο Παγγαίου και από εκεί θα τους καθοδηγήσουν. Όσοι πάλι θέλουν να προσφέρουν χρήματα ο αριθμός λογαριασμού της οικογένειας είναι 2000100324119 στην Αγροτική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου