Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.


   Με πανό που έγραφαν «Wir sind alle Griechen - Wir sind alle Europäer - Wir sind alle Deutsche»  δηλαδή «Είμαστε όλοι Έλληνες - Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι - Είμαστε όλοι Γερμανοί» αλλά και «Hände weg von Griechenland» που σημαίνει «Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα», γιορτάστηκε στο Μόναχο η επέτειος της 25ης Μαρτίου από το Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Μάλιστα μετά από 6 χρόνια καλέστηκαν και φορείς του Ελληνισμού από τη Νυρεμβέργη. Έτσι το παρόν έδωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος, ο οποίος μας μεταφέρει τις πληροφορίες γι’ αυτή την εκδήλωση.

   Η εκδήλωση ξεκίνησε στα Προπύλαια που βρίσκονται στην Königsplatz και είναι έργο του γνωστού Βαυαρού αρχιτέκτονα Leo von Klenze. Το κενοτάφιο αυτό χτίστηκε με προσφορές των Βαυαρών ώς ένδειξη τιμής και αλληλεγγύης προς τον μαχόμενο για την ελευθερία του Ελληνικό λαό. Η Γενική Πρόξενος του Μονάχου Σοφία Γραμματά χαιρέτισε τους καλεσμένους και στην  μια σύντομη ομιλία της τόνισε ότι το Ελληνικό Έθνος παρά τις σημερινές δυσκολίες τιμά τους Φιλέλληνες και τον Φιλελληνισμό. Αυτός ήταν και ο συμβολισμός της απόφασης η εκδήλωση να γίνει στα Προπύλαια που είναι ένα κενοτάφιο Ελλήνων και Φιλελλήνων που έπεσαν στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Μετά την κατάθεση των στεφάνων εψάλλη ο εθνικός ύμνος. Παράλληλα λίγο μακρύτερα Έλληνες και Γερμανοί διαδήλωναν την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα και εναντίον της δικτατορίας των Τραπεζών.

   Ακολούθησε δεξίωση που έγινε στο Μουσείο των αρχαίων συλλογών. Η Γενική Πρόξενος υποδέχτηκε και χαιρέτισε προσωπικά έναν έναν όλους τους καλεσμένους, ενώ ευχαρίστησε την διεύθυνση του Μουσείου και την Κυβέρνηση της Βαυαρίας για την ευγενική παραχώρηση αυτού του χώρου για να γιορτασθεί η Εθνική Επέτειος. Στην συνέχεια η υπουργός εσωτερικών της Βαυαρίας για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Emilia Müller, σαν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του κρατιδίου, Horst Seehofer, εκθείασε τις για πάνω απο 185 χρόνια άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. Τόνισε δε ότι η Βαυαρία είχε τους περισσότερους φιλέλληνες και έδωσε τις περισσότερες εισφορές στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και σύνηψε σαν πρώτη χώρα αμυντική συμμαχία με το νεοελληνικό Κράτος. Παρομοίασε δε τον σημερινό αγώνα της Ελλάδας, με τον αγώνα του 1821 για εθνική ανεξαρτησία.

   Την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Dr. Lotter. Από την Νυρεμβέργη παραβρέθηκαν η εκ Θάσου δημοτική σύμβουλος Αλίκη Αλέσικ, εκπρόσωποι των Ελληνικών Σχολείων  της Νυρεμβέργης και φυσικά ο κ. Ξώγνος από τον σύλλογο ΦΙΛΟΣ, τον οποίο και ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. Στους επισκέπτες προσφερόταν ελληνικά κρασιά ή αναψυκτικά, προσφορά Ελλήνων εμπόρων από το Μόναχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου