Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

   Μια σημαντική ανακάλυψη φαίνεται πως έκανε η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Κάστρο της Καβάλας. Και ήταν εντελώς τυχαία η ανακάλυψη αυτή, αφού στο πλαίσιο του καθαρισμού και της συντήρησης του Κάστρου, συνεργείο της πριν λίγες μέρες, ανακάλυψε θαμμένο ένα παλιό κανόνι και δεκάδες μπάλες-πυρομαχικά που χρησιμοποιούνταν κατά κόρο εκείνη την εποχή.

   Πιο συγκεκριμένα αυτή την στιγμή υλοποιείται το έργο «Συντήρηση χερσαίου τείχους Καβάλας» που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει καθαρισμούς και συντηρήσεις τόσο στο παράλιο τείχος, όσο και στο τείχος του Κάστρου. Όταν λοιπόν το συνεργείο έφτασε πάνω από την Πορτάρα – την κάτω είσοδο δηλαδή του Κάστρου – βρέθηκε μπροστά σε χόρτα και έναν όγκο χωμάτων μέσα σε μια από τις πολεμίστρες του. Αποφάσισαν να καθαρίσουν αυτά τα χώματα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η συντήρησή του. Όμως όταν ξεκίνησαν τον καθαρισμό ανακάλυψαν ένα παλιό κανόνι και δεκάδες μπάλες πυρομαχικών διαφόρων διαστάσεων.

   Αμέσως διακόπηκαν οι εργασίες και επί τόπου βρέθηκαν άνθρωποι της υπηρεσίας. Αποφάσισαν πως από εδώ και μετά χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, ώστε το κανόνι το οποίο ακόμη είναι μισοθαμμένο, να βγει στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα. Το παράξενο είναι πως δεν είναι σιδερένιο όπως το άλλο κανόνι που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο δίπλα στην σκηνή που υπάρχει στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό και ίσως χρειαστεί συνεργασία με άλλες εφορείες, όπως πχ του Ναυπλίου στο κάστρο του οποίου βρέθηκαν τέτοια κανόνια, που έχουν την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να πιστοποιηθεί η χρονολογία στην οποία χρησιμοποιήθηκε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

   Το συγκεκριμένο σημείο που βρέθηκε το κανόνι αποκλείστηκε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανασκαφής. Τα ευρήματα αυτά πρέπει να καθαριστούν προσεκτικά, να συντηρηθούν, να καταγραφούν και στην συνέχεια θα μπορέσει η υπηρεσία να τα παρουσιάσει στον κόσμο. Ίσως βέβαια όσο συνεχίζεται η ανασκαφή να ανακαλυφθούν κι άλλα ευρήματα που σίγουρα πιστοποιούν την ιστορικότητα του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου