Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ. Ο "ΧΡΥΣΟΣ" ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.


   Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου η διάθεση ξύλων από το Δασαρχείο Καβάλας, σε οικογένειες ορεινών περιοχών που έχουν ανάγκη. Όμως όπως μας ενημέρωσε σχετικά η δασάρχης Ζωή Γεωργούση, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων φέτος δεν θα υπάρχουν πολλά καυσόξυλα. Από την Κρατική Εκμετάλλευση Δασών θα κοπούν ξύλα μόνο από το Παγγαίο και την περιοχή του πρώην δήμου Ορεινού κι εκείνα σε μικρές ποσότητες.

   Τα ξύλα αυτά θα διατεθούν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε πολύτεκνους και ανάπηρους που είναι δικαιούχοι, από την Μουσθένη και την Λεκάνη κατ’ αρχήν και αν περισσέψουν σε όμορα χωριά. Σύμφωνα ακόμη με την δασάρχη, δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών οικισμών με πληθυσμό κάτω από 3.500 κατοίκους και θα πάρουν τα ξύλα του δασαρχείου με κάποια συμβολική τιμή.

   Ακόμη από 1 Οκτωβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών θα μπορούν να κόψουν ξύλα από τις περιοχές που διαμένουν. Η μεγαλύτερη ποσότητα θα είναι μέχρι 5 τόνους καυσόξυλα ανά οικογένεια από είδη που επιτρέπονται για τις ανάγκες του χειμώνα. Όπως προβλέπει η διαδικασία, θα πρέπει οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στους κατά τόπους δήμους και από εκεί θα πάνε στο δασαρχείο ώστε να δρομολογηθούν οι παραδόσεις. Βέβαια το δασαρχείο παραδίδει τα ξύλα άκοπα οπότε θα χρειαστεί να κοπούν από τους δικαιούχους για να χρησιμοποιηθούν σε ξυλόσομπες.

   Γενικότερα πάντως η ζήτηση καυσόξυλων λόγω και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Μάλιστα επειδή αυξήθηκαν σημαντικότατα οι εισαγωγές από την Βουλγαρία, οι γείτονες προσανατολίζονται να σταματήσουν την υλοτόμηση και τις εξαγωγές, αφού μπορεί να μείνουν και οι ίδιοι. Όσον αφορά για την προστασία των καταναλωτών, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας που τέθηκε υπό διαβούλευση μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, προτείνει η διακίνηση καυσόξυλων να γίνεται υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί με το βάρος τους (κιλά, τόνοι).

    Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αφού αναμένεται όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στραφούν στο ξύλο και τα προϊόντα του. Η πώληση με το κυβικό και όχι με το κιλό, θα είναι υπέρ του καταναλωτή, αφού τα ξύλα βρεγμένα ζυγίζουν περισσότερο, ενώ όπως ακούγεται δεν έχουν λείψει και καταγγελίες ότι πολλοί από τους εμπόρους βρέχουν τα ξύλα μόνοι τους για να βγάλουν περισσότερο κέρδος. Η τελική απόφαση αναμένεται στις αρχές του Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου