Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΣΤΟ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΘΑΡΟ!



   Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η χθεσινή Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και η Οικολογική Κίνηση Νέστου τιμώντας την, κάλεσε χθες το πρωί μικρούς και μεγάλους στην εκδήλωση «Καθαρίζουμε τον Νέστο». Η συνάντηση έγινε στο αναψυκτήριο του Νέστου που βρίσκεται στην περιοχή της Χρυσούπολης και συμμετείχαν σ’ αυτήν πάνω από 300 άτομα, μικροί και μεγάλοι.

   Η μέρα αυτή ξεκίνησε να εορτάζεται διεθνώς στις 2 Φεβρουαρίου 1977, όταν υπογράφτηκε η σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

   Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας και φυσικά το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου. Εδώ σ’ αυτό το θαύμα της φύσης ένωσαν τις δυνάμεις τους η  Οικολογική  Κίνηση Νέστου, ο Φορέας Διαχείρισης Νέστου και ο Σκάι που σε συνεργασία με πολλούς ακόμη τοπικούς συλλόγους πραγματοποίησαν την εκδήλωση.  
  

   Μεταξύ των άλλων στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νέστο, περιλαμβάνονταν παιχνίδια και δραστηριότητες φύσης, διαγωνισμός φωτογραφίας με την αρωγή του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, με θέμα το ποτάμι, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από διάφορους ομιλητές, αναψυχή και γνώση, μα πάνω από όλα «ένα μεγάλο δώρο στην φύση… καθαριότητα» όπως τονίστηκε πολλές φορές. Έτσι μικροί και μεγάλο εξόρμησαν στις κοίτες του ποταμού Νέστου και τις καθάρισαν από κάθε είδους σκουπίδια που έφεραν πάλι άνθρωποι ή κατέβασε το ποτάμι. Τα σκουπίδια διαχωρίστηκαν αφού τοποθετήθηκαν σε σακούλες 4 διαφορετικών χρωμάτων, με τα πλαστικά να έχουν την μερίδα του λέοντος. 

   Στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων μίλησε ο βιολόγος Χανς Γέρεντρουπ από την εταιρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης. Ο κ. Γέρεντρουπ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και φύλαξης των υγροτόπων από κάθε είδους μολύνσεις. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ένα όμορφο δρώμενο από τα παιδιά του 3ου δημοτικού σχολείου Χρυσούπολης με θέμα το περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας, όπου βραβεύτηκαν οι 5 καλύτερες φωτογραφίες με οικολογικά βιβλία και έναν κάδο κομποστοποίησης, ενώ και τα παιδιά ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν σε καβαλέτα με θέμα το περιβάλλον.

   Όπως σημείωσε ο επί κεφαλής της Οικολογικής Κίνησης Νέστου Παναγιώτης Αμπεριάδης, όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει όπως και όλοι οι συνδιοργανωτές, την απουσία υπαλλήλων του δήμου για βοήθεια αλλά και των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης. Μόνο κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης παραβρέθηκαν. «Δεν θα έπρεπε ο δήμος να στείλει κάποιο απορριμματοφόρο για να απομακρύνει όλα όσα σκουπίδια μαζέψαμε; Αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος ή οι αντιδήμαρχοι ή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έπρεπε να είναι μαζί μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Αμπεριάδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου