Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η "ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ" ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ.



   Μπορεί να άργησε λίγο στο ξεκίνημά της η εκδήλωση, όμως στο τέλος σίγουρα γοήτευσε όλους όσους την παρακολούθησαν. O λόγος για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, η οποία συνδυάστηκε με την βράβευση ενός αξέχαστου μέλους και συνεργάτη της, με την παρουσίαση όλων των χορευτικών ομάδων της,  αλλά και με τρικούβερτο Ποντιακό γλέντι στο τέλος.

   Έτσι αμέσως μετά την κοπή της πίτας η Λέσχη Ποντίων Καβάλας τίμησε με πλακέτα τον αείμνηστο Γιώργο (Γιούρα) Απαζίδη. Ο Γιούρας ξεκίνησε να παίζει λύρα σε ηλικία 6 χρονών, ενώ όταν το 1939 βρέθηκε από το Σοχούμι στον Πειραιά, ήταν ήδη δεξιοτέχνης. Όταν το 1952 έμαθε πως έχει συγγενείς στον Διπόταμο Καβάλας, ήρθε στην Καβάλα και εγκαταστάθηκε στο Κοκκινόχωμα. Από τότε και μετά ήταν ο επίσημος λυράρης της Λέσχης Ποντίων που μόλις είχε ιδρυθεί αλλά και ο χοροδιδάσκαλός της. Γι αυτή του την προσφορά η Λέσχη τον τίμησε με πλακέτα που παρέλαβε ο γιός του. 

   Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα της Λέσχης Ποντίων. Το μικρό χορευτικό στο οποίο τα πιτσιρίκια έδειξαν τι έμαθαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες και το τμήμα αρχαρίων ενηλίκων στο οποίο η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες των ανθρώπων της Λέσχης. 

   Ακόμη το εφηβικό τμήμα που έδειξε πως η Λέσχη Ποντίων δεν θα μείνει από χορευτές και χορεύτριες, το τμήμα ενηλίκων που με την πείρα του μεταδίδει τις γνώσεις του στους νεώτερους και φυσικά το τμήμα επιδείξεων που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα με την αρτιότητά του.

   Χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ενώ παρούσα ήταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Άννα Σπανδώνη. 

   Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Λέσχης Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης αφού αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που όπως όλοι οι σύλλογοι αντιμετωπίζει και η Λέσχη εξέφρασε την αισιοδοξία του. «Παρόλα αυτά είμαστε σε καλό δρόμο, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης μεταξύ των άλλων. Προσπαθούμε. Δεν αφήνουμε καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη. Το χορευτικά μας σε κάθε τους εμφάνιση αποσπούν τα πιο ευμενέστατα σχόλια. Το ίδιο και η χορωδία μας. Ετοιμαζόμαστε και για άλλου είδους εκδηλώσεις που θα στρέφονται και σε άλλους τομείς, όπως η διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου».   
   
   Και αμέσως μετά δόθηκε το έναυσμα για χορό με την συνοδεία σπουδαίων καλλιτεχνών. Με τον Κυριάκο Τρανταφυλλίδη στο τραγούδι, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στη λύρα, το γαβάλ και το αγγείο, τον Βασίλη Κάτσικα στο τραγούδι, τον Κώστα Ξανθόπουλο (Κοφόγλη) στη λύρα, τη Μαρία Κεμεκενίδου στο τραγούδι, το Νίκο Καλογερίδη στο νταούλι και τον Σάκη Ιωαννίδη στα πλήκτρα οι Πόντιοι και οι φιλοπόντιοι δεν άφησαν στιγμή την πίστα της ίριδας άδεια. 

  Το γλέντι που ακολούθησε κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τέλος για την ιστορία να αναφέρουμε πως το φλουρί στην μεγάλη βασιλόπιτα έπεσε στους δημοσιογράφους που συνεχώς στηρίζουν τις προσπάθειες της Λέσχης στους οποίους δόθηκε ένα βιβλίο του Ευθυμίου Κουζινού, ενώ το νόμισμα στα πιτάκια και ένα ποντιακό βιβλίο πήγαν στην Σοφία Μπαλαμπανίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου