Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ.



   Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας Υγροτόπων 2013, διοργάνωσε χθες Τρίτη 12 Φεβρουαρίου το πρωί, ο φορέας διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας- Ισμαρίδας με την συμμετοχή παιδιών του 24ου δημοτικού σχολείου Καβάλας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι  Υγρότοποι φροντίζουν το νερό», η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Διοικητηρίου και περιλάμβανε ενημέρωση, προβολές διαφανειών και ντοκιμαντέρ και φυσικά παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να μάθουν για τους Υγροτόπους.  

   Πενήντα μαθητές και μαθήτριες δύο τμημάτων της τρίτης τάξης  και ενός τμήματος της τετάρτης Δημοτικού έμαθαν σημαντικά πράγματα για τους Υγροτόπους ειδικά της περιοχής μας, που είναι οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι σε πανίδα και χλωρίδα σε όλη την Ευρώπη. Ο ερευνητής στο Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) της Νέας Περάμου Μάνος Κουτράκης ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου τόνισε την αναγκαιότητα και τους σκοπούς παρόμοιων εκδηλώσεων.

 «Πρόκειται για μια επετειακή εκδήλωση για την ημέρα των Υγροτόπων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο, σημείωσε ο κ. Κουτράκης. Με την εκδήλωση αυτή τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ημέρα των Υγροτόπων και έπαιξαν παιχνίδια που σχετίζονται με το περιβάλλον. Έμαθαν ακόμη πως οι Υγρότοποι φροντίζουν το κλίμα κάθε περιοχής, μας δίνουν αλιεύματα και νερό για την γεωργία, ενώ τα φυτά με το ριζικό τους σύστημα καθαρίζουν το νερό από πολλές ουσίες, λειτουργώντας ως συστήματα καθαρισμού».

   Στην συνέχεια ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε για τις λιμνοθάλασσες της περιοχής μας. «Στην περιοχή μας έχουμε το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας που έχει 22 λιμονοθάλασσες. Είναι οι μεγαλύτερες σε αριθμό και όλο το πάρκο έχει μια έκταση 900.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνουν όλες τις λιμνοθάλασσες, το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το «Κοτζά- Ορμάν» αλλά και άλλα παραποτάμια δέλτα που βρίσκονται στις λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα. Η Συνθήκη Ramsar ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με τους υγροτόπους και μάλιστα η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες 7 χώρες που υπέγραψε την συνθήκη το 1974. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και πλέον η προστασία των υγροτόπων έχει περάσει σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο. Σήμερα υπάρχει αυστηρή νομοθεσία και οι αρχές που υπάρχουν μέχρι ένα βαθμό τηρούνται». 

   Τέλος ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε στην εκδήλωση και στα παιδιά. «Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος του φορέα και μέσα από τα κέντρα πληροφόρησης στην Κεραμωτή και το Πόρτο Λάγος που μπορούν όλα τα σχολεία να τα επισκέπτονται δωρεάν, γίνονται δράσεις ενημέρωσης, γιατί τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν να περάσουν πιο εύκολα τα μηνύματα στην κοινωνία. Έχουμε δύο κινήσεις. Η μία είναι να οργανώνουμε εμείς εκδηλώσεις με τα σχολεία και η άλλη να καλούμε παιδιά στα κέντρα πληροφόρησης, ώστε εκτός από την ενημέρωση να κάνουμε επισκέψεις στον Υγρότοπο. Εκεί τα παιδιά κοιτώντας μέσα από τηλεσκόπια τα πουλιά που φιλοξενούνται εκεί, μπορούν να μάθουν για την βιοποικιλότητα, την πανίδα της κάθε περιοχής και να κάνουν ερωτήσεις. Ενδιαφέρονται, νοιάζονται και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές προστασίας του περιβάλλοντος στο μέλλον» σημείωσε κλείνοντας ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου