Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.



   Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς και εκπροσώπους υπουργείων, είχαν χθες Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου αντιπροσωπείες των αγροτών για την επίλυση των προβλημάτων τους. Κατ’ αρχήν ευρεία σύσκεψη με αγρότες από τα μπλόκα της Αχαΐας και της Ηλείας είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς και τα αιτήματα και οι προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης του αγροτικού τομέα. Ο αναπληρωτής υπουργός τούς ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν μαζί την επεξεργασία των ζητημάτων ώστε να δοθούν λύσεις «στις χρόνιες παθογένειες του αγροτικού χώρου».

   Ακόμη εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, όπου μεταξύ των άλλων έθεσαν εκ νέου το θέμα του αγροτικού πετρελαίου. Ζήτησαν άμεση λύση, αλλιώς θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τις επαφές τους όπως δήλωσαν, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία των αγροτών είναι να λάβει η κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για το αγροτικό πετρέλαιο όσο και για το ηλεκτρικό ρεύμα.
   Τέλος μετά από τηλεφωνική επαφή της γ/γ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνάντηση, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Οι  αγρότες θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου. 

   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Γιάννη Πασσαλίδη, οι αγρότες της περιοχής μας παραμένουν στα μπλόκα χωρίς να εμποδίζουν περιμένοντας τις εξελίξεις από την Αθήνα. «Οι συνάδελφοί μου βέβαια είναι προβληματισμένοι αφού σκέφτονται πως πρέπει εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου  να ξεκινήσουν τις εργασίες τους, σημείωσε ο κ. Πασσαλίδης. Ιδιαίτερα στις τοπικές  μας καλλιέργειες ήδη πρέπει να δουλεύουν κλαδεύοντας ιδιαίτερα στις δενδρώδης καλλιέργειες. Ακούστηκε πως αυτή την εποχή δεν έχουμε δουλειά και γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους. Λάθος μεγάλο αφού αν δεν δουλέψουμε τώρα δεν θα πάρουμε παραγωγή. Παρά ταύτα εμείς επιμένουμε στα αιτήματά μας αφού θεωρούμε πως αν δεν λυθούν δεν έχουμε  κανέναν λόγο να παράγουμε».  

   Όσον αφορά τα υπόλοιπα μπλόκα, οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης παραμένει το μπλόκο της Χαλκηδόνας. Στις Σέρρες, οι αγρότες κρατούν τα μπλόκα στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, στα Κερδύλλια, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας και στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως. Οι αγρότες της Δράμας παραμένουν στην Λυδία, στη Μαυρολεύκη, στη διασταύρωση Κοκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι. Τέλος σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες, στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης, αλλά και στο τελωνείο των Κήπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου