Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΘΜΙΑΚΈΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.



   ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΥ.

  Διαφορετική όπως φαίνεται θα είναι η φετινή χρονιά για τις ναυτιλιακές γραμμές Καβάλας Πρίνου και Κεραμωτής Λιμένα. Το αμφίπλωρο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ της ναυτιλιακής εταιρίας «Όσιος Δαυίδ Ν.Ε.» συμφερόντων Φιλιάγκου, όπως όλα δείχνουν ξεκινά την Πρωτομαγιά δρομολόγια στις τοπικές γραμμές Καβάλας Θάσου. Πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο πλοίο που κατασκευάστηκε το 2009 μήκους 106 μέτρων και πλάτους 18. Όταν ναυπηγήθηκε είχε δρομολογηθεί στην γραμμή Ρίου Αντίριου, ενώ από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τέλος Απριλίου του 2013 θα βρίσκετε στην γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα. 

    Το Λιμεναρχείο Καβάλας και άλλοι τοπικοί φορείς, ενημερώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας για την απόφαση αυτή που υπέγραψε ο υπουργός Κώστας Μουσουρούλης και πάρθηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Και πέρσι η εταιρεία είχε κάνει αίτημα για να μπει στην Γραμμή Κεραμωτής - Λιμένα, αλλά δεν είχε γίνει δεκτό από το ΣΑΣ. Φέτος το αίτημα έγινε δεκτό και μάλιστα μιλάει και για τις δυο γραμμές, μια και το πλοίο έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την μεγάλη γραμμή Καβάλας - Πρίνου. Βέβαια η τελική επιθεώρηση θα γίνει 5 μέρες πριν την Πρωτομαγιά. 

   Από την άλλη ξεκίνησαν ήδη και οι προετοιμασίες του λιμενικού ταμείου Θάσου για την έλευση της νέας ναυτιλιακής εταιρίας στην γραμμή Λιμένας – Κεραμωτή και ψάχνει να βρει τρόπο να βολέψει το τρίτο εκδοτήριο εισιτηρίων στο λιμάνι του Λιμένα. Στον Πρίνο δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα. Οι Θάσιοι, εκτός ίσως από τους ανθρώπους των εταιρειών, δείχνουν αισιόδοξοι που πλέον θα υπάρξει κάποιος ανταγωνισμός και ελπίζουν προς το καλύτερο. Και όπως μάθαμε θα ασκήσουν πιέσεις ώστε η νέα εταιρεία να παραμείνει στην γραμμή και τον ερχόμενο χειμώνα.  
   
       ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙ;
   
  Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση δρομολόγησης στις γραμμές της Θάσου έχει υποβάλει και εταιρεία με υδροπτέρυγο που σήμερα εκτελεί δρομολόγια στις γραμμές της Κέρκυρας. Η εταιρεία στοχεύει να εκτελεί πλόες στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα και Λιμένας – Καβάλα, ενώ εκτός απρόοπτου το αίτημα της θα βρίσκετε στην επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.. 

   Το όριο ηλικίας του πλοίου τελειώνει στο τέλος του 2013, άρα έχει δυνατότητα για 10 μήνες δρομολογίων ακόμη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυτιλιακής, η εταιρεία δεν εγκαταλείπει τις γραμμές της Κέρκυρας, αλλά θα αντικαταστήσει το ιπτάμενο δελφίνι με ένα καινούργιο επιβατηγό καταμαράν σκάφος. Είναι μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στις εδώ και χρόνια παρατημένες από τα υδροπτέρυγα γραμμές της Θάσου και μακάρι να υλοποιηθεί. Τέλος υπάρχει πληροφορία για μια ακόμη εταιρία με έδρα την Χαλκίδα που έχει δείξει ενδιαφέρον για τις γραμμές Καβάλας Θάσου, αλλά δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή την στιγμή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

   
   Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών νομού Καβάλας, μεταξύ άλλων αναφέρεται για το θέμα των νέων εταιρειών που πρόκειται να έρθουν στην Θάσο:
  "Στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Σ.Α.Σ., (γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ), θέσαμε το θέμα της αύξησης και της καλύτερης διάρθρωσης των τοπικών δρομολογίων, έτσι που να εξασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετείται καλύτερα η νότια Θάσος. Προέκυψε δε ότι το Σ.Α.Σ., αν υπάρξουν σχετικά αιτήματα, θα ξαναδεί το θέμα. Θυμίζουμε εδώ ότι, σύμφωνα και με σχετικά πρόσφατη γνώμη του Σ.Α.Σ., την απόφαση για τα δρομολόγια από 1-5-2013 έως 31-10-2013, θα την πάρει ο τοπικός λιμενάρχης. Σημειώνουμε δε ότι το θέμα αυτό επηρεάζεται και επιβαρύνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την είσοδο στην εκμετάλλευση της γραμμής «φιλέτο», ( Λιμένα Θάσου-Κεραμωτής ), από δύο ακόμα εταιρείες, με έδρα την Σαλαμίνα και την Χαλκίδα".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου